6 Nisan tarihinde Ukrayna-referandumu hakkında bilmeniz gerekenler.


  • Kayıt: 05.04.2016 13:59:00 Güncelleme: 03.06.2016 16:55:00

Hollanda 6 nisan tarihinde Ukrayna ile Avrupa Birliği arasında ortaklık anlaşması üzerinde görüş belirtmek üzere sandığa gidecek . Ama Ukrayna ile Avrupa Birliği tam olarak nedir? Ve ne sonuçları nelerdir? Bu ve benzeri sorulara cevap vermeye çalışalım.

 

AB ve Ukrayna arasında ortaklık anlaşması karşıtları ve destekçileri birbirlerinin saçlarını yoldular ve gün geldi çattı. Karşıtlara “Siz Putin’in faydalı salaklarımısınız', sorusu sorulduğunda rakipleri "Sizlerde süper dikta Avrupa devletini kuruyorsunuz”, cevabını verdiler.

 

6 Nisan tarihinde Hollanda seçmeni Ukrayna ile Avrupa Birliği arasında ortaklık anlaşması için bir 'Danışma referandum ‘una gitmesine rağmen, bu referandumun destekçileri ve rakipler arasındaki tartışma halen devam ederken, seçmenlerin bir kısmı halen referandumun gerçekleşeceğini bile bilmiyor. Kafalarında bir sürü sorular mevcuttur. “Bu antlaşmanın önemi nedir ve Allah aşkına neden sandığa gidelim”?,  soruları yankılanıyor kafalarda. 

 

Neden 6 Nisan tarihinde, Ukrayna ve Avrupa Birliği arasında bir ortaklık anlaşması konusunda bir referandum yapılmaktadır?



Weblog “Geenstijl” , “AB Halk Komitesi” ve “Demokrasi Forumu”, Avrupa Birliği'nin demokrasi eksikliği ile ilgili bir referandum düzenlemek istiyordu. Hollanda'da  Danışma Referandum Yasası 1 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe girdiğinde, bu üc kurum “kabul edilen hangi antlaşmalar ve yasalar Brüksel'e hangi güç ve yetkiler verdi”? sorusuna cevap aradılar.

 

Bu kurumlara göre ortaklık anlaşması ile AB ‘nin sessizce genişletilmesi söz konusu ve seçmenlerin düşüncesi önemsenmemektedir. 

Bu ortaklık anlaşması referandumu ile beraber Avrupa Birliğinde bir demokratik açık ortaya çıkmıştır.

 

Bu referandumda lehte ve aleyhte olanların kısaca görüşlerini sıralamak istedim. 

 

Aleyhte olanlar genellikle Ukrayna'nın dünya rüşvet sıralamasında yüksek seviyelerde olduğu ve AB ‘den giden yardımların yanlış kişilerin kasalarına akacağını ve 45 milyon nüfusu olan Ukraynalılara bir faydasının olmayacağını savunuyorlar. Ayriyeten Ukrayna’nın ileriki zamanda AB ‘ye üye olma olasılığının olduğunu ve bunun bir maddi külfet beraberinde getireceğinden korkuyorlar ve Hollanda'da vergilerin bu sebepten dolayı artacağı kaygısını taşımaktadırlar. Diğer bir konu ise Ukrayna ile yapılacak bu anlaşmanın bu ülkedeki olan kargaşanın ve savaşın AB ‘ye ithal edileceği endişesi ve bu savaşın bir parçası olacağımızı savunmaktadırlar. Eğer bu antlaşma sadece ekonomik işbirliği ve ticaret için yapılacaksa, şu an zaten bu yapılmaktadır. Ticaret için bu anlaşmaya gerek yoktur. Son olarak bu anlaşma zaten diğer 27 AB üyesi ülkeleri tarafından kabul edilmiştir. Seçmenlerin herhangi bir fikri sorulmamıştır. Bu anti demokratik bir durumdur. 

 

 

Ortaklık anlaşması karşıtları kimlerdir?

 

Parlamentoda sadece PVV, SP ve Hayvan Hakları Partisi bu anlaşmaya karşılar.

 

Lehte görüş belirtenler ise, Avrupa Birliginin desteği olmayan Ukraynanın durumu daha çok kötüye gideceğidir. Ekonomi boyutu neredeyse yedi kez Hollanda'dan daha küçüktür, lakin ülke 45 milyon nüfusa sahiptir ve uzun vadede, Ukrayna Hollanda ekonomisi için büyük bir şanstır  ve ilginç bir pazar olacaktır. "Ukrayna teoride büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir ve özellikle Hollanda tarım sektörü için büyük bir şanstır. 

 

“Evet” savunucularının ana argümanları?

 

1. Ortaklık anlaşması Hollanda için iyi çünkü Hollanda ile Ukrayna, ticaret yükselecektir.

 

2. Ortaklık anlaşması reformlar gelişmesini sağlar ve aynı zamanda Avrupa Birliği ile Ukrayna arasında ticaret teşvik edilecektir.

 

3. Ortaklık anlaşması için Putin'e karşı bir oydur.

 

4. Ukrayna ile ortaklık anlaşması, Avrupa Birliği'nin dış kenarlıklarında istikrar sağlar ve benzer şekilde Hollanda için daha fazla güvenlik sağlar.

 

5. Ortaklık anlaşması Ukrayna'da insan hakları geliştirir

 

6. Bu referandumun maliyeti 40 milyon Avrodur. Bu para boşa gitmesin.

 

7. Demokrasimizde hükumete vatandaş olarak fikrimizi belirtebiliriz.

 

Ortaklık anlaşması destekçileri kimdir?


Parlamentoda PVV, SP ve Hayvan Hakları Partisi hariç diğer partiler bu anlaşmayı desteklemektedirler.  

 

 

Hollanda'da İkinci ve Birinci Oda işbirliği anlaşması onayı kararını vermesine rağmen, referandumun sonucuna göre hükümet Parlamento ile tekrar görüşecektir. Bu referandumun geçerli olabilmesi için, oy kullanma oranı %30 ‘u aşarsa ve bu referandumun sonucu “Evet” çıkarsa, hükûmet bu anlaşmayı yürürlüğe koyacak olan yasayı imzalayacaktır. Eğer sonuç “Hayır” çıkarsa, hükûmet ya referandum sonucuna uyacaktır ve yasayı imzalamayacaktır, veya parlamentoya bu sonucu uygulamaması için tavsiyede bulunacaktır. Hollanda kamuoyunda son zamanlarda genel intiba Hollanda hükûmeti bu “Hayır” sonucunu kabul etmeyecektir ve bu anlaşmayı imzalayacaktır. 

 

Şimdi Hollanda'da yasayan Türk toplumu olarak bu referanduma bizler “evet” mi yoksa “hayır” mı diyeceğiz sorusu kolay cevaplanamaz. Herkes kendi düşüncesine göre kararını verecektir, lakin oy kullanırken, Türkiye ile olan ilişkileri göz ardı etmeyecektir. Ukrayna sorunundan kaynaklanan ve Kırım ‘ın Rusya tarafından ilhak edilmesini göz ardı etmeyecektir.

 

Vatandaşlarımız haklı olarak sandığa gidip gitmeme konusunda kararsız. Seçimlerde fikir belirtmek sadece oy kullanmakla mı mümkündür yoksa farklı yollarda varmıdır sorusu cevap aramaktadır. 

 

Birincisi oy kullanarak neden “evet” diyelim Hollanda hükûmeti zaten bu anlaşmayı imzalayacaktır. Devlet politikası bunu gerektiriyor. İkincisi bu referandumun gerçekleşmesini sağlayanların asıl amaçlarının Hollanda'nın Avrupa Birliğinden çıkmasını “NEXIT” olarak bilinen sağlamak olduğu Hollanda kamuoyunda defalarca dillendirilmiştir. Üçüncüsü aşırı bir sağ parti bu referandumda “hayır” diyecek diye bizimde “hayır” dememizi gerektirmez. Belki bu parti bu konuda bozuk saatin günde iki defa doğru zamanı gösterdiği gibi doğru karar almış olabilir. Dördüncüsü neden bu konu bu kadar gündemde oldu da diğer önemli konular ve sorunlar, mesela mülteci sorunları ve Hollanda'da emniyet zafiyeti konuları ve mültecilere ve Müslümanlara yapılan saldırıları unutuldu. Hollanda'da bu zor günlerde birinci gündem maddesi bu referandum mu olmalıydı. Beşincisi, bazen seçimlerde oy kullanmamakta ve sandığa gitmemekte bir oy sayılır.

 

 

Ben 6 nisanda oy kullanmasam, oyum sayılır mı?