CR=IS, ISLAM IS VREDE


  • Kayıt: 29.10.2014 15:12:00 Güncelleme: 03.06.2016 16:55:00

In het Midden Oosten, woedt een grote oorlog, die zijn effecten ook in de rest van de wereld laat gelden. In Irak en Syrië in het bijzonder is deze oorlog niet alleen gaande tussen, moslims onderling, maar ook tussen landen die wapens leveren aan de vechtende partijen. Er wordt strijd gevoerd tussen verschillende volkeren, geloofsovertuigingen, of ideologieën. Elke groep vecht om meer invloed en zeggenschap. De IS die geen landsgrenzen kent, trekt zijn zwaard tegen iedereen die in verzet komt. Andere groepen proberen zich te wreken door nog meer geweld te gebruiken. Het is niet meer origineel om te roepen dat de oorlog wordt gevoerd om de olie, maar de effecten beïnvloeden vreemd genoeg vooral de benzineprijzen. De gevolgen versterken de oorzaken en de oorzaken de gevolgen. Er is een groot menselijk drama aan de gang en geen enkel macht is in staat om de tij te keren.

 

Moslims in Nederland worden in een lastig parket gemanoeuvreerd door sommige politici, opiniemakers en gezagdragers. Moslims worden gevraagd zich tegen de IS te keren. Deze oproep is onbegrijpelijk en is volledig misplaatst. Waarom zou een bevolkingsgroep zich moeten uitspreken tegen verwerpelijke en een onmenselijke oorlog? Ieder weldenkend en rationeel mens is natuurlijk tegen dit soort praktijken van X, Y, of de IS. Moslims in Nederland denken op dezelfde wijze als ieder ander mens. Zij kunnen en willen niet de last dragen van het drama, waar zij geen invloed op hebben.

 

Is de IS de oorzaak of het gevolg van deze vuile oorlog? Voor de IS was er ook veel geweld in de regio. Wat is er veranderd? Met wie handelt de IS? Aan wie wordt de olie verkocht uit de regio van de IS? Wie zijn de leiders van deze organisatie en waar zijn ze opgeleid? Deze vragen wachten direct op antwoord. Er zijn meer vragen die beantwoord moeten worden, om het hele vraagstuk beter te begrijpen.

 

In Nederland is niet al te veel lang geleden aandacht geschonken aan de zogenaamde "Syriëgangers". Ze moesten ten koste van alles tegengehouden worden. We spraken toen de angst uit dat als deze Syriëgangers weer zouden terugkeren naar Nederland mogelijk geweld zouden gebruiken. Vandaag de dag, willen we mensen juist bewapenen en naar Syrië sturen. Wat is er eigenlijk veranderd? Was het niet Assad die de bevolking jaren lang heeft onderdrukt? Werd het Onafhankelijke Syrische Leger niet ondersteund om Assad omver te werpen? Is Assad nu weg, of wordt er strijd gevoerd om deze dictator om ver te werpen?

 

Turkije heeft zijn grenzen geopend voor vluchtelingen uit Syrije , uit menselijke motieven. Bijna 2 miljoen mensen zijn naar Turkije gevlucht, waarvan 200.000 recentelijk door de oorlog in Kobani. De EU daarentegen heeft de grenzen dicht gegooid. Moet Turkije als bondgenoot niet beter worden erkend? Is Turkije de veroorzaker van alle ellende in de regio? Is dit niet in contrast met elkaar?

 

Alle oppositie in Syrië is decennia lang onderdrukt en vervolgd. Het is hierom gerechtvaardigd dat juist de hele mensheid zich hiertegen verzet. Echter opkomen voor de rechten van de ene groep mag niet de vrijheid en handelingsruimte van de andere groep beknotten. Groepen die zeggen op te komen voor meer vrijheden en mensenrechten, hebben juist straten in brand gezet, winkels leeggeplunderd en zelfs moorden gepleegd. Is dit niet iets om veroordeeld te worden? Waar waren deze activisten toen de Turkmenen en andere bevolkingsgroepen in Syrië werden verjaagd en vermoord? Is de vrijheid die men opeist voor zich zelf belangrijker?

 

Moslims in Nederland willen niet en mogen niet verantwoordelijk worden gesteld voor de daden van terreurgroepen, waar dan ook in de wereld. Zij spreken zich uit tegen alle vormen van geweld en terreur. Islam, een van de grootste religies van de wereld, komt van de bronletters: s l m, wat SELAM, SHALOM of te wel VREDE betekent. Geen enkel mens of volk is verheven boven een andere volk en geen enkel mens is meer of minder in rang. Iedereen is gelijk aan elkaar.

 

Moslims hebben zich overgegeven aan de Islam. Selam, Shalom, vrede zij met u.

 

 

Mehmet S. Kaya