Kanaat önderleri; Hollanda'da yaşayan Türk toplumu geriliyor


  • Kayıt: 14.03.2018 22:27:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:05:07

Kanaat önderleri; Hollanda'da yaşayan Türk toplumu geriliyor 


Hollanda'daki Türk sivil toplum kuruluşları, Hollanda parlamentosunun 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanımasına ilişkin, parlamentoda alınan kararı kabul etmediklerini ve bunun bir bağlayıcılığı olmadığını söylediler.



Hollanda'da bazı Türk sivil toplum kuruluşlarının başkanları, Hollanda parlamentosunun 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanıması hakkında değerlendirmelerde bulundu.


Ülkede yerel seçimlerin yaklaşmasının alınan kararda etkisi olduğunu belirten Hollanda Türk Federasyonu Başkanı Murat Gedik, "Kararın hiçbir bağlayıcılığı yok ama Hollanda'da yaşayan Türk toplumu geriliyor. Hükümet kararı tanımıyor ama Erivan'daki anma törenine üst düzeyde temsilci göndermek istiyor. Biraz halkı yavaş yavaş ısındırarak hükümetin de tanıması için bir alıştırma gibi gözüküyor." dedi.


Kararın sadece parlamento tarafından alındığını, hükümetin 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanımadığını dile getiren Hollanda Azerbeycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın da "Aslında değişen bir şey olmadı. Daha önceki yıllarda da parlamento böyle bir karar almıştı. Fakat tabii ki bunun olmaması lazımdı. Bu sefer Denk Partisi milletvekilleri hariç diğer partilerde bulunan Türk asıllı milletvekilleri de dahil ilk defa herkes tarafından tanındı." diye konuştu.


Aşkın, "Bu kararın aslında hiçbir bağlayıcılığı yok. Biz de Hocalı katliamının 'soykırım' olarak tanınmasını Hollanda Parlamentosuna sunacağız. Ona nasıl yaklaşacaklar hep birlikte göreceğiz." dedi.

 

 

İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatına (IGMG) bağlı Hollanda İslam Federasyonu Başkanı Mehmet Erdoğan da "Kararı zaten sadece parlamentodaki milletvekilleri kabul ediyor, hükümet değil. Aslında bu siyasetçilerin işi değil daha çok tarafsız olan tarih uzmanlarının araştırması gereken bir konudur. Türkiye ve Ermenistan, arşivlerle birlikte araştırma yaparak kendi arasında bu durumu çözmesi gerekir." değerlendirmesinde bulundu.


Kararı kabul etmediklerini belirten Erdoğan, "Hollanda'da yaşayan Türk toplumu olarak daha çok sağduyulu olarak, aklıselim davranıp sakin bir şekilde duruşumuzu ortaya koymalıyız." ifadesini kullandı.


Hollanda Parlamentosu, 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanımıştı. Parlamento'da 3'e karşı 142 oyla kabul edilen önergeye sadece Türklerin kurduğu Denk Partisi karşı oy kullanmıştı. Parlamentoda alınan karar Hollanda hükümetinin 1915 olaylarıyla ilgili protokolüne uymuyor.


Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Genel Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. “Aşırı Sağın tavan yaptığı Hollanda Türkiye’ye saldırılarına devam ediyor” diyen Şen “Son seçimlerde Aşırı Sağın yükselişinin tavan yaptığı Hollanda’da gündem Türkiye oluyor. Ülkesinde 485 bin Türk kökenli göçmenin yaşadığı bu ülkede insanlarımızın 300 bini de aynı zamanda Hollanda vatandaşı olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Hollanda Türk ekonomisinden en fazla yararlanan ve 22 milyar doların üzerinde Türkiye’ye yatırım yapmış bir ülke” dedi.


“Hollanda’nın tarihine baktığınız zaman Çin’den Hindistan’a kadar birçok ülkeye ciddi soykırım uygulayan bir ülke konumunda. Bu açıdan tarihsel kabahatleri büyük olan ülkeye karşı Türkiye’nin yapacağı tek bir atılım TBMM’de önümüzdeki hafta Hollanda’nın yaptığı 7 soykırımını sayarak, bu soykırımlarını tanımak olmalı. Kısasa kısasın en iyi cevabı bu olur. Hollanda Parlamentosu aldığı bu karar ile ülkede yaşayan 485 bin Türk kökenli göçmeni de karşısına almış bulunuyor.”


Eski UETD başkanı Mehmet S. Kaya; Hollanda Parlamentosunda çok ilginç oturumlar oldu.  Hollanda Parlamentosu sözde Ermeni meselesi önergesini desteklerken, hükümet taraf olmadı. Bu karar çok sorular beraberinde getiriyor. Birincisi bu karar Hollanda ile Türkiye ilişkilerini, Hollanda Ermenileri ile Hollanda Türkleri ilişkilerini ve Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyecek?


İkincisi Hollanda Parlamentosu bu kararla hangi amaca ulaşmak istedi? Bu karar 21 Mart Belediye seçimlerinde daha fazla kime ‘yarayacak’? Üçüncü olarak, Türkiye'ye zorluk çıkarmak için mi bir üst kurul tarafından düğmeye basıldı? Bu kararın gerçek gerekçeleri nelerdir?


Son olarak, neden Türkiye’nin böyle ‘yarım’ kararla baskı altına alınmak istemi kafaları karıştıracaktır? Bu karar Musayamı, İsayamı, yoksa kime yarayacak?

 

 

Arif Yakışır, LAPON başkan; Bizler, LAPON olarak son aylarda konuyla yakından ilgilenerek, komisyon ve meclis toplantılarına katıldığımız ve gerektiğinde komisyon üyeleri ve parti fraksiyon  başkanlarına bilgi ve mektup gönderdiğimiz gibi, bundan böyle de konuların takipcisi olmaya, Türk toplumunun menfaatlwerini savunmaya  devam edeceğiz.


Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler malumunuz olduğu üzere geçen yıl 11 mart tarihinden beri iyi değil. Temsilcilikler maslahatgüzar seviyesinde. Kısa zaman öncesine kadar devam eden iki ülke arasındaki görüşmeler geçtiğimiz günlerde yeniden koptu. 2. Meclisin almış alduğu bu son “soykırım”  kararıyla, kısa zamanda düzelir diye beklediğimiz iki ülke ilişkileri sanırım biraz daha uzayacağa benziyor.


Temennimiz odur ki, bu ve diğer konular Hollanda ile ülkemiz arasında çok kısa zaman içerisinde görüşmeler yeniden başlatılarak, meseleler enine boyuna görüşülerek, her iki ülke çıkarları doğrultusunda çözüme kavuşturulması Hollanda’daki Türk toplumunun ve tabii ki ülkemizin de menfaatine olması dilek ve temennisiyle.

 

 

UETD Siyasi İşler Birim Başkanı ve Hollanda Kayserililer Vakfı Başkanı Hasan Tekten; Hollanda parlementosunda Ermeni meselesiyle ilgili oturumu ve tartışmaları takip ettim.


Bir kez daha gördüm ki bu kin, geçmişin nefreti hiç bitmeyecek. Çünkü bizlerin hesap edemediğimiz hesapları var bunların.


İşlerini öyle sinsi yapıyorlarki tavşana kaç, tazıya koş diyorlar. Milleti temsil ettiğini söyleyen vekiller en ufak bir fikirlerinin olmadığı, uzaktan yakından alakalarının olmadığı bir konuda koru körüne  sırf Türkiye'yi köşeye sıkıştarmak amaçlı bir karara evet dediler.


Teklifi sunanlar arasında maalesef TC.pasaportu taşıyan bir hainde olunca ve "Türk devleti yaptığı bu soykırımı neden kabul etmiyor anlamakta zorlanıyorum" demeside meselenin iftira boyutunu iyice ortaya seriyor.

 

Osmanlının en sadık tebası olan ermenileri kim ayarttı? devletine, birlikte yaşadığı topluma saldırması ve hatta komşusunu boğazlayacak kadar çıldırması... unutuluyor!!! bunun  sebebi kimlerdi acaba??


Bugün onları katlettiniz, soykırım yaptınız diye bizi köşeye sıkıştırmaya çalışanlar, onlara neler vaad etmişlerdi? Neyle aldatmışlardı?


Yazık o dönemin en sadık topluluğu da bu fitne ateşinin altına odun atmaktan geri kalmamış hem canı ve hemde malıyla ödemiştir yaptıkları bu hainliği.


"Hainlik" diyorum çünkü içinde yaşadığı topluma karşı dışardan aldığı destekle katliam yapmaya kadar giden haddini aşmaya en hafif tabir budur çünkü.


Ne yazıkki ermenilerin, ingilizlerin, fransızların, yunanlıların, rusların ve italyanların bizlere yani Aziz Türk milletine yaptığı soykırımı hiç aklımıza bile getiremedik yıllarca!!!


Bizi sürekli suçlu sandalyesine oturtmuşlar, yapmadığımız, işlemediğimiz her türlü suçu bize isnad edip başımızı kaldırıp şöyle bir etrafımıza bakmamızı içerden ve dışardan engellemişler.


Batıyı sürekli bizden üstün gösterip toplumumuza aşağılık kompleksi aşılamışlar.


Yeter artık diyorum yeterrrr!!!!!


Özellikle bu Ermeni meselesinde ciddi bir strateji belirlenip bu iftira çetesinin önüne set çekilip yeter artık demenin zamanı geldide geçiyor.


Hollanda parlementosunun aldığı bu kararı kınıyor, benim ve milletim nazarında yok hükmünde olduğunu belirtmek istiyorum!!!

 

Türk toplumunu ve Türkiye Cumhuriyetini yakından ilgilendiren her konuda olduğu gibi bu konuda da üstüne düşeni layıkıyla yapan DENK partisi lideri Tunahan Kuzu ve çalışma arkadaşlarına şükranlarımı sunuyor, Allah'tan yar ve yardımcıları olmasını niyaz ediyorum.

 

Gün birlik be beraberlik günüdür, Ayrı gayriyi bir tarafa bırakıp kenetlenme zamanıdır.

 

Haaa sunuda belirteyim, bizi anlayan meseleleri tarafsız ele alıp doğruyu savunan Hollanda'lı dostlarımızıda unutmuyorum.Şükürler olsun ki bu toplum içerisinde de aklı selim düşünebilen insanlar var.Biz onlarla el ele verip fitneyi birlikte bozacağız inşaAllah.

 

Karar, hükümet protokolüne uymuyor


Hükümet protokolüne göre, soykırımların tanınmasında, uluslararası mahkemelerin hükümleri, Birleşmiş Milletler'in (BM) bilimsel araştırma ve bulgularındaki açık ve net olan sonuçların yönlendirici olması gerekiyor. Hollanda'da hükümet, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun (BMGK) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne göre hareket ediyor. Bu nedenle kararın hükümet açısından bir bağlayıcılığı bulunmuyor.


Hollanda Dışişleri Bakanı Vekili Sigrid Kaag, oylama öncesinde komisyonda yaptığı konuşmada, "Hollanda hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bağlayıcı bir karar ya da Srebrenitsa olayında olduğu gibi uluslararası mahkeme tarafından verilen bir hüküm olduğu zaman soykırımdan bahsedebilir." ifadesini kullanmıştı.


Hollanda hükümetinin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları konusunda itidalli davranması gerektiği düşüncesinde olduğunu belirten Kaag, bunun Ermenistan ve Türkiye arasında bir sorun olduğunu dile getirdi. Kaag, "İki ülke birlikte çalışarak uzlaşmak için beraber adım atmalı ve yaşananları ortaya koymalı." demişti.


Hükümet protokolüne işaret eden Kaag, "Soykırımların tanınmasında, uluslararası mahkemelerin hükümleri, BM'nin bilimsel araştırma ve bulgularındaki açık ve net olan sonuçları Hollanda hükümeti için yönlendiricidir. Hükümet, Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne göre hareket ediyor." ifadesini kullanmıştı.

 

'Ermeni soykırımı var' diyen 5 Türkiye kökenli vekil!


 

Hollanda'da 5 Türkiye asıllı milletvekili 1915 olaylarını “soykırım” diye tanıyan karara destek verdi.

 

Hollanda Parlamentosu, 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını “soykırım” olarak tanıyarak skandal bir karara imza attı.


Parlamentoda 3’e karşı 142 oyla kabul edilen önergeye 5 Türkiye kökenli milletvekili de “Evet” oyu verdi.

 

Denk Partisi ’’Ret’’ oyu verdi


Türkiye kökenli milletvekilleri tarafından kurulan DENK partisi dışındaki tüm partiler destek verdi. Hollanda Meclisi’ne 4’ü kadın 7 Türkiye kökenli vekil bulunuyor.


Türkiye kökenli milletvekillerinden DENK Partisi’nden Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk ile aynı partiye mensup Fas kökenli milletvekili asılsız “Ermeni soykırım” önergesine “ret” yönünde oy kullandılar.

 

’’Evet’’ oyu veren Türkiye kökenli vekiller


Başbakan Mark Rutte’nin Halk Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nden Dilan Yeşilgöz, Yeşil Sol’dan Nevin Özütok ve Zihni Özdil, Sosyalist Parti’den

 

Saadet Karabulut ile Cem Laçin asılsız “Ermeni soykırım” önergesine “Evet” yönünde oy kullandı.