Av. Bahattin Aydın: Hollanda Hükümeti oturum hakkını engellemeye çalışıyor

Ticari oturum için müvekkiller Türkiye’den gelip Hollanda’da şirket açıyorlar ve bunun üzerinden ticari oturum almak için bize başvuruyorlar. Zorlu bir süreçten sonra başarılı da oluyoruz. Bunun yanı sıra kalifiye işçi oturum başvuruları var...


  • Kayıt: 17.04.2023 18:32:57 Güncelleme: 17.04.2023 23:01:19

Av. Bahattin Aydın: Hollanda Hükümeti oturum hakkını engellemeye çalışıyor

Bahattin Aydın, Sivas - Yıldızeli doğumlu. Dokuz yaşında Hollanda'ya geldi. İlkokul, ortaokul derken VU Üniversitesi'nde avukat olarak eğitimini tamamladı. Uzmanlık alanı iş hukuku ve oturum davaları. 2009 yılında yemin ederek avukatlık görevine başladı ve 13 yıldır avukatlık yapıyor. 2010 yılında kendi şirketi olan Aydın Avukatlık Bürosu'nu kurdu. Bu çatı altında Avukat Seyma Arıkan ile birlikte çalışıyor. 

Hollanda Türk toplumu tarafından tanınmış avukatlardan olan Bahattin Aydın özellikle oturum davalarında büyük başarılar elde ediyor. Hollanda Türk toplumu tarafından kendisine yoğun talep olduğunu özellikle bilgi edinmek için çok sık arandığını belirten Bahattin Aydın ile bir röportaj yaptık ve merak edilen konuları kendisine soru olarak yönelttik.

Hollanda'da oturum hakkı için uğraş veriyorum

Üniversite bittikten sonra özellikle ''iş hukuku'' alanında bir dönem çalıştım. Bunun yanı sıra genel sosyal güvenlik hukuku (hastalık, işsizlik) ve kira hukuku dosyalarına baktım. Ancak özellikle şu son beş yıldır sadece oturum dosyalarına bakıyorum.

Ticari oturum için müvekkiller Türkiye’den gelip Hollanda’da şirket açıyorlar ve bunun üzerinden ticari oturum almak için bize başvuruyorlar. Zorlu bir süreçten sonra başarılı da oluyoruz. Bunun yanı sıra kalifiye işçi oturum başvuruları var. Türkiye’de üniversite eğitimini tamamlamış ve Hollanda’da yüksek nitelikli iş bulan insanlarımız için geçerli olan bu dosyalar da son zamanlarda bir hayli çoğaldı.

Bir de herkesin malumu olan aile birleşimi yoluyla eşini, çocuklarını Hollanda'ya getirmek için yapılan başvurular var. Son zamanlarda çok fazla olmasa bile 65 yaş üzeri bakıma muhtaç annesine veya babasına oturum almak isteyen insanlar da oluyor.

Hollanda hükümeti oturum için birçok engel çıkardı 

1 Ocak 2022 itibarıyla aile birleşimi yapmak isteyen vatandaşlarımızın Türkiye’de uyum sınavını geçmeleri gerekiyor. Bu durum Türk vatandaşları için büyük bir engel. Çünkü başvuru yapanların yüzde yirmisi bu sınavı geçemiyor. Özellikle orta yaş grubunda olan insanlar bir hayli zorluk yaşıyorlar. Bu hususta çoğu vatandaşımızın bilmediği önemli bir konuya değinmek istiyorum. Uyum sınavını bedensel veya zihinsel yetersizlikten dolayı geçemeyen vatandaşlarımız bu durumu konsolosluğa bildirmelidirler. Böylece bu vatandaşlarımız Acıbadem Hastahanesi'ne sevk edilmekte ve bir bilir kişi nezaretinde heyetten sağlık raporu almalıdırlar. Tespit sağlandıktan sonra uyum sınavından muaf olabilmektedirler. Ayrıca üst üste sınava girip de başarısız olan ve öğrenme güçlüğü yaşayan vatandaşlarımız da bu durumunu kanıtladığı takdirde onlar için de kolaylık sağlanmaktadır.

Türkleri etkileyen ikinci büyük engel de 1 Ekim 2022 kuralı. Yaz aylarında güvenlik ve adaletten sorumlu bakan meclise üç sayfalık bir mektup sundu. Bu mektupta; ''Birçok Türk vatandaşı Hollanda'ya Polonya vizesi, ziyaret amaçlı (turistik) vize, veya kaçak yollarla geliyorlar. Ama ülkelerine geri dönmeyip burada oturum başvurusu yapıyorlar. Kimi şirket açıyor, kimi şirket ortağı oluyor, kimi de aile birleşimi başvurusunda bulunuyor. Bu durum da bize bir hayli iş yükü oluşturuyor.'' ibarelerine yer verildi. Böylece 1 Ekim'den sonra Türklerin Hollanda'dan oturum başvurusu yapma imkanı ellerinden alındı.

1 Ekim’den sonra bir çok başvuru yaptım. Tabii müvekkillerime bu kuralı da hatırlattım. Dosyanın içeriğine, şirket planının kalitesine, finansal evrakların düzgünlüğüne, ilgili kişinin deneyimine bakılmaksızın basit bir şekilde ''Bu başvuruyu buradan yapamazsınız. Türkiye’den yapmanız gerekiyor.'' deniliyor. 2018’de görülen bir mahkemeyi emsal olarak gösteren bakanlık 1 Ekim kuralını bu karara dayandırıyor. Ancak Türkler yıllardır Hollanda'dan başvuru hakkını kullanıyorlardı. Demir Davası'nda net olarak görüldü. Hakime; ''Türkler Hollanda'da başvuru yapabilirler mi?'' sorusuna hakim; ''Evet'' diyerek karşılık verdi. Şahsen beklentimi soracak olursanız bu karar ilerde iptal edilecektir.

Zaten Türkiye’den başvuru yaparak Ticari oturum almak neredeyse imkansız. Bu oran yüzde bir seviyelerinde diyebiliriz. Bütün kurallara uyulmuş olsa dahi bakanlık birçok engel çıkarıyor. Buna rağmen mahkemeler son bir iki yıldır bakanlığın engellemelerini ''haksızlık'' olarak değerlendiriyor ve bu dosyaların bir uzman tarafından incelenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Ama hala bakanlık bu dosyaları yüksek mahkemeye taşımaya devam ediyor.

Deprem bölgesindeki akrabaların Hollanda'ya getirilmesinde kolaylık sağlanıyor

Deprem bölgesinde akrabası olan ve Hollanda'ya getirmek isteyen vatandaşlarımıza kolaylık sağlanmaktadır ancak bu yasadan yararlanmak için birinci veya ikinci dereceden akraba olmaları gerekmektedir. Uzak akrabalara normal prosedür uygulanmaktadır. Kısa olarak anlatmam gerekirse; Hollanda’daki garantör kişi öncelikle bir davetiye formu doldurmalı ve belediyede mühürletmelidir. Bu formda davet eden kişi gelir bilgilerini kesinlikle bildirmesi gerekir. Maaşlı işçi ise iş sözleşmesi ve maaş bordrolarını, şirket sahibi ise ticaret odası kayıt belgesini, yıllık mali bilançolarını ve vergi sonuçlarını dosyaya eklemesi gerekiyor. Dosya bu şekilde Türkiye’ye gönderiliyor. Türkiye’den Hollanda'ya gelmek isteyen kişi de konsolosluğa mail atıyor ve Hollanda'ya gelmek istediğini belirtiyor. Mümkünse nüfus kayıt örneğini alarak akrabalık bağını kanıtlayabilir. Bu belgelerle beraber başvuru yapıldığı takdirde, bakanlık açıklamasına da bakacak olursak, bu insanların kolayca vize alabileceklerini görüyoruz. Dolayısıyla Hollanda'ya gelecek olan depremzede vatandaşlarımızın ekonomik ve sosyal durumu sorgulanmayacak.

Aydın Avukatlık Bürosu

b.aydin@spuistraat10.nl

Tel: 0205205100

Spuistraat 10, 1012 TS Amsterdam