Rus ekonomisi istikrarı sağladı


  • Kayıt: 19.10.2016 21:33:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:00:40

Avrupa Birliği ve Amerika'nın ambargo uyguladığı Rusya'da, ekonominin istikrarı sağladığı açıklandı.

 

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen iş forumunda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yetkililerin ülke ekonomisindeki istikrarı sağlamayı başardıklarını söyledi.

 

İSTİKRARLI BİR EKONOMİK BÜYÜME..

 

Sağlıklı ve istikrarlı bir ekonomik büyümenin yeni hedefleri olduğunu vurgulayan Putin,“Bunun için gerekli araçları ve destekleyici unsurları yaratmamız gerekiyor. Bu bağlamda, ihracatı artırmak, kredi kaynaklarını çoğaltmak ve devlet ile iş dünyası arasındaki diyaloğu geliştirmek için gereken adımların atılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

 

İŞ ORTAMINA MAKSİMUM ÖZGÜRLÜK

 

Rusya’da özgür bir ticaret ortamı yaratmanın, kendilerine yönelik uygulanan yaptırımlara verilecek en doğru karşılık olduğuna işaret eden Putin, “Rus devleti olarak, ulusal önceliklerimizi doğru anlamalı ve ülkemizdeki iş ortamına maksimum özgürlük sağlamalıyız. Halkımızın refahı için başka bir yol yok.” dedi.

 

Putin, Rusya Merkez Bankasının “aşırı sert mali politika” yürüttüğüne dair getirilen eleştirilere yönelik değerlendirmede bulunarak, Merkez Bankasının uyguladığı mali politikanın arkasında durduğunu belirtti.

 

ABD BUNU BAŞARAMADI

 

Rus ekonomisinde oluşabilecek balonların önlenebilmesi için Merkez Bankasının bazen sert bir mali politika yürütmesi gerekebileceğini savunan Putin, “Örneğin ABD’deki düzenleyici kurumlar bir keresinde böyle bir balonun oluşmasını önlemeyi başaramadığı için meşhur mortgage krizi meydana gelmiş, ardından da küresel mali kriz yaşanmıştı.” şeklinde konuştu.

 

AB 2014'TE YAPTIRIMLARI BAŞLATTI

 

AB'nin yaptırım listesinde, mal varlıkları dondurulmuş ve vize yasağı getirilmiş 37 şirket ve 146 kişi bulunuyor. Bu yaptırımlar ilk olarak 2014'ün Mart ayında Rusya'nın Kırım'ı yasadışı ilhak etmesi nedeniyle başlatılmıştı.

 

Yaptırımlarla, Rusya'nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor, Rus kamu bankaları Avrupa'da finans sektöründen de dışlanıyor.