Zeytin üreticisinin yüzü gülüyor


  • Kayıt: 10.12.2017 11:49:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:04:26

Rekolitenin normal, zeytin fiyatlarının altın yılını yaşadığı bu yıl Salihlili zeytin üreticilerinin yüzü güldü.

 


Yaz aylarında mevsim normellerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığından ve kurak geçen bir sezonun ardından Ekim sonu ve Kasım aylarında yağan yağmurlar zeytin üreticisinin yüzünü güldürdü. Yağışlar özellikle kurak olan bölgelerdeki zeytin üreticileri için adeta can suyu oldu.


BOLLUK BEREKET YILI OLDU


Bölgemizde bu yıl zeytin hasadı oldukça iyi diyen üreticiler sofralık zeytin fiyatların altın yılını yaşadığını bildirdiler. Duble zeytinin sezon başında kilosunun 12 tl olduğunu, elekten geçirilip büyüklüğüne göre derecelendirilen zeytinlerde 1. derece zeytinlerin 8,5 tl, 2. derece 7,5tl ve 5/6. derece yani yağlık zeytinlerin ise 2.5 tl den alıcı bulduğunu belirttiler.

 



SON 4 YILDIR ÜST ÜSTE ORGANİK ZEYTİNYAĞDA REKORA KOŞUYOR



Salihli’nin Bintepeler mevkindeki zeytinler son 4 yıldır üst üste organik zeytin yağda sıfır asit oranıyla rekora koşuyor diyen zeytin üreticisi Mustafa Toga; “ Çift süzme natürel yağlarımız bu yılda % 0,5 asit oranına ulaşarak Ege bölgesinde yeni bir rekora imza attı” dedi.

 


Birinciyiz demiyoruz ama kalitemizle iddialıyız. Bizim yağlardan daha kalitelisini üreten varsa lütfen bizim ispatladığımız gibi onlarda ispatlasınlar diyen Toga, bölgedeki zeytinlerden elde edilen yağlar yüzde yüz natürel. Herhalde Marmara Gölü’nün havasından olacak.

 



Geçen yıl % 0,5 olan asit oranı bu yıl uzun süre yağmurların yağmamasına ragmen yine aynı kaldı. Zeytinliğimizde organik zeytin yağ ürettiğimiz ağaçlarımızda yere dökülen tanelere dokunulmuyor, çırpma yapılmıyor, zeytinler tek tek elle toplanıyor. Türkiye’deki tüm zeytin üreticilerine bol kazançlar diliyorum”dedi.