''İyi muhasebeci, esnafı zengin edendir.''


  • Kayıt: 06.05.2014 07:46:00 Güncelleme: 06.05.2014 07:47:00

Muhasebe, kuruluşların tüm işlemlerini takip eden, kaydeden ve sonuçlandıran bir bilim dalıdır. Bu açıdan bakıldığı zaman muhasebecinin önemi ortaya çıkmaktadır. Muhasebeci, en az vergiyi ancak vergi mevzuatını iyi bilerek ve yasal koşullar çerçevesinde istisna ve indirimleri iyi kullanarak ödetebilir. Sosyal, kendini sürekli güncelleyen ve iletişim sorunu olmayan bir muhasebeciyi tercih etmek, firmaya maksimum fayda sağlayacaktır.

 

Kendinizi okuyucularımıza tanıtır mısınız?

 

Adım  Yeliz Yetim. Hollanda'da doğdum ve büyüdüm. Yüksek okul mezunuyum. Management, Economie & Recht bölümünü 2008 senesinde bitirdim. O dönem belediyede çalışıyordum. Diplomamı alınca, belediyedeki işimden istifa edip, bir hafta sonra Delft'te küçük bir muhasebe bürosu ile bu sektöre adım attım. Şu an Den Haag'da Constans Consultancy adı altında hizmet vermeye devam ediyoruz.

 

Ofisinizde hangi hizmetleri veriyorsunuz?

 

Öncelikli olarak muhasebe gelmekte. Bununla beraber bordrolama, gelir vergisi, KDV, işçi primleri bildirimi, senelik blançolar, incasso, şirket kurmak isteyenlare danışmanlık gibi geniş bir hizmet yelpazesine sahibiz.  NEN 4400-1 Sertifikası'nı almak isteyen uitzendbureau'lara da yardımcı oluyoruz.

 

Çok samimi bir ortamda çalışıyoruz


Müşteri potansiyeliniz nasıl? ve Müşteri memnuniyeti sizin için ne ifade ediyor?

 

Bizim ofisimizde hiçbir formalite bulunmuyor ve çok samimi bir ortamda çalışıyoruz. Yani müşterilerimizle içiçeyiz. Bu  durum dolayısıyla müşteri memnuniyetine yansıyor. Ama daha önemlisi yaptığınız iş şirketinizi ön plana çıkarır. Müşteri, evraklarının zamanında işleme konulmasını, hatasız çalışmanızı ve gerekli gördüğü yerlerde kendisini yönlendirmenizi ister. Bu kalitede bir hizmet sunmanız, müşterinin güvenini kazanmanızı sağlar.

Sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu sektörde kaliteli hizmet  veren işletme oranı nedir?

 
Sektörde çok sayıda muhasebeci var. Eğitimi olan da ofis açıyor, eğitimi olmayan da. Bu işte devamlı olarak bilgilerinizi güncellemeniz, yeni çıkan yasaları takip etmeniz gerekiyor. Daha önceden senede bir yasa değişirken, artık neredeyse üç ayda bir değişiyor.
Şu da çok önemli; Atıyorum, bir firmada birkaç sene çalıştıktan sonra, ''Ben, bu işi yapabilirim.'' deyip, kendi ofisinizi açmanız farklı, bu işin eğitimini alıp, yeterli seviyeye geldikten sonra hiçbir kuruma bağlı kalmadan hizmet vermeniz farklıdır. Almış olduğum eğitim ve tecrübe sayesinde birçok iş dalını bir çatı altında toplamış bir kurumuz.

 

 

Muhasebeci değiştirmek beraberinde bazı riskleri de getirir


Bir girişimci, muhasebecisini seçerken hangi kriterlere dikkat etmelidir?
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; Muhasebeci değiştirmek beraberinde bazı riskleri de getirir. Çünkü; Girişimci, gittiği yeni işletmeyi ve işletmeciyi henüz tanımıyor olacak.
Bize gelen müşterilerimizden de bunu duyuyoruz. Gelip; '' Bana güven ver!'' diyebiliyorlar. Biz de kendilerine; ''Size şu an güven veremeyiz. Birlikte birkaç ay çalışalım. Yaptığımız işten memnun kalırsanız, devam ederiz.'' yanıtını veriyoruz.
Diğer önemli bir husus da; Gittiğiniz yeni muhasebecinize, eski muhasebecinizle yaşadığınız problemleri anlatmanız gerekiyor. Bu sayede o sorunları tekrar yaşamak istemediğinizi belirtmiş olacaksınız.
 

 

Türk bayanlarının çok da tercih etmediği bir sektörde hizmet veriyorsunuz. Bildiğiniz gibi toplumumuzda girişimcilerin çoğu da erkek. Bir bayan olmanız sizin için avantaj mıdır? yoksa dezavantaj mıdır?

 

Bu sektörde bir bayan olarak çalışmanın hem avantajı hem de dezavantajı var. Erkek girişimciler, bilgili bayan muhasebeciden çok hoşlanıyorlar. Bilgi düzeyi aynı olan bir erkek yerine, bir bayanı rahatlıkla seçebiliyorlar.
Dezavantajı ise; Tek kelime ile ''Bayan olmamdır.'' diyorum.

Muhasebecisi yüzünden mağdur olan çok sayıda girişimci olduğunu biliyoruz

 

Kriz sizi ne oranda etkiledi?

 

Tabi ki bizi de etkiledi. Kriz döneminde çoğu müşterimizden ücretimizi tahsil edemez hale geldik. Daha öncesinde ödeme konusunda esnek davranabiliyorduk. Bazı müşterilerimizin işini yıl boyunca ücret almadan yapabiliyorduk. Çünkü; Müşteri sayımız fazlaydı ve buna bağlı olarak gelir oranımız yüksekti. Kriz dönemine girilmesiyle, iflaslar başladı, müşteri oranımız düştü. Şirketimizi korumak için ödeme konusunda müşterilerimize sağladığımız o rahatlığı maalesef artık veremiyoruz. İki aydan fazla açığı bulunan müşterimizin işlemlerini durduruyor, hizmet vermeyi kesiyoruz.

 

Buradan müşteri seçtiğiniz sonucuna ulaşabilir miyiz?

 

Evet. Bulgarları ve Polanyalıları yaşadığımız kötü tecrübe dolayısıyla kabul etmiyoruz. Bu kesimden olan müşteriler, yıl boyunca işlerini yaptığımız halde emeğimizi ceplerine koyup, beş kuruş vermeden ülkelerine döndüler.

 

Muhasebeci hatası yüzünden iflas eden girişimcilerle karşılaştınız mı?

 

Tabi ki! Muhasebecisi yüzünden mağdur olan çok sayıda girişimci olduğunu biliyoruz. Mesela; Bize, bu sorundan dolayı başvuran iki esnafı uğraş vermemize rağmen maalesef kurtaramadık.

 

 

Röportaj: Savaş Büyük Tipi