Bill ve Melinda Gates’den 600 milyon Euro’luk Picnic’e sermaye desteği

Online süpermarket Piknik bir yatırım turunda 600 milyon Euro topladı. Şirket, parayı daha fazla şehirde yiyecek dağıtarak pazar payını artırmak için kullanmak istiyor...


  • Kayıt: 17.09.2021 09:32:30 Güncelleme: 17.09.2021 09:32:30

Online süpermarket Piknik bir yatırım turunda 600 milyon Euro topladı. Şirket, parayı daha fazla şehirde yiyecek dağıtarak pazar payını artırmak için kullanmak istiyor.

Mevcut Picnic yatırımcılarına ek olarak Bill ve Melinda Gates'in fonunun da katkıda bulunduğu sermaye enjeksiyonu, Hollanda pazarı için, özellikle de borsada işlem görmeyen bir şirket için önemlidir. İki yıl önce Picnic, bir yatırım turunda 250 milyon avro topladı.

Şirketin kurucu ortağı Joris Beckers'a göre, paranın pazar payını artırması amaçlanıyor. Şirket şu anda Hollanda'nın yaklaşık yarısında, Almanya'nın yüzde 5'inde ve Fransa'nın yüzde 1'inden azında faaliyet gösteriyor. Şirketten yapılan açıklamada, Picnic'in genişlemek için yeni, robotik dağıtım merkezleri inşa etmeyi, ek elektrikli araçlar satın almayı ve daha fazla yazılım geliştiricisi işe almayı planladığı belirtildi.

Başlangıçta Piknik süpermarkette tuhaftı, ancak altı yıllık varlığı boyunca geleneksel Hollanda perakende dünyasına rahatça yerleşti. 2019'da Picnic, Hollanda'nın en hızlı büyüyen şirketiydi ve bir yıl sonra İki numara oldu. Piknik şu anda yüzde 19,8 pazar payına sahip. Yalnızca Albert Heijn'in teslimat hizmeti yüzde 47,2 ile daha büyük.

Flaş sağlayıcılar

600 milyon avroluk sermaye enjeksiyonu, sözde hızlı dağıtım şirketlerinin hızlı ilerlemeler kaydettiği bir zamanda geliyor. Birkaç aydır, Picnic'in karakteristik elektrikli mini kamyonları, Gorillas, Flink, Zapp ve Getir'in hızlı bisikletleri tarafından sollanmamak için dikkatli olmak zorunda kaldı. Ürünleri dakikalar içinde müşteriye teslim etme sözü veriyorlar. Son ikisi yalnızca Amsterdam'daki müşterilere hizmet veriyor.

Perakende uzmanı Rupert Parker Brady'ye göre perakende dünyasında bir ' yetenek savaşı' var . “Bu, en iyi insanları getirmekle ilgili” diyor. "Bunlar şimdi hız kameraları tarafından kaçırılıyor."

Parker Brady, bu nedenle pikniğin faaliyet gösterdiği Avrupa pazarlarında hızla güçlü bir iz bırakması gerektiğini düşünüyor. Hız kameralarına milyarlarca dolar yatırım yapılıyor. Muazzam büyüyorlar ve kesinlikle sadece mevcut modellerine bağlı kalmayacaklar. Bu, en iyi teknoloji ve en iyi tüketici veri tabanı için bir savaştır.'

Otobüsler ve taksiler

Beckers, pikniklerin flaş süpermarketlerin yükselişini ilgiyle takip ettiğini söylüyor. Piknik yemek dünyasının sıradan otobüsleriyse, hız kameralarının da taksiler olduğuna inanıyor. 'Her bir sipariş için özel olarak yola çıktılar. Bunun sürdürülebilir bir model olup olmadığı görülecektir.'

Yeni yatırımcılar, Bill & Melinda Gates Vakfı'nın varlıklarını yöneten fon tarafından bir araya getirildi. Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve eski eşi Melinda'nın kuruluşu, hayırsever bağışlarıyla tanınıyor. Fon ayrıca para arzını korumak için yatırımlar yapar. Beckers, "Dünyayı biraz daha iyi hale getiren her şey için büyük bir kalpleri var" diyor. 'Dükkanımız olmadığı için daha az yemek israfımız var.

Amsterdam / Tarık OKAN