Hollanda’da İşyeri Açarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hollanda’da yerleşik yaşama entegre olduktan ve kalıcılığımız kesinleştikten sonra kendi işletmesini kuran, bugün binlerce insanı istihdam eden binlerce işyerinin sahibiyiz...


  • Kayıt: 07.10.2021 19:34:40 Güncelleme: 07.10.2021 19:51:42

Hollanda’da yerleşik yaşama entegre olduktan ve kalıcılığımız kesinleştikten sonra kendi işletmesini kuran, bügün binlerce insanı istihdam eden binlerce işyerinin sahibiyiz. Doğru olması gereken tabiki eşit şartlarda ticaret yapma ve yaşanan toplum içinde söz sahibi olmaktadır.

1.Yeterli derecede kendi işyerlerimizi kurabildik mi ?

Yeterli derecede kendi işyerlerimizi kurduğumuzu söylemek zor. Evet eşit şartlarda başlamadığımız bir marothon koşusu gibi, çok zaman yarışı yarı yolda bırakmamız kaçınılmaz olmakta. Bunun yanında sermaye, bilgi, tecrübe ve insan kaynakları birikimi için zaman gerekli idi. Bugün bu zamanın geldiğini artık gözlemek mümkün.

ilk önce ne yapmamız gerek ?

2.Pazar ve mekan araştırması

Kısa öz bir araştırma yaparken kendi işyeri kurma planımızı (Ondermemersplan) hazırlamanız iyi bir başlangıç olur. Hazırlık aşamasında, ödenek alınan , İşverenlerin Sigorta Kurumu UWV, belediyeler, bankalar, Ticaret Odası ( Kamer van Koophandel )ve diğer destek veren kurumlarla görüşmek gereklidir.

2.1 Bakkaldan Süpermarket’e giden yolun devamı..!

Hollanda ekonomisi rekabete ve serbest piyasa ekonomisine bağlı faaliyet gösterdiğini unutmadan, gerekli başarıya ulaşmak için olmayan ve yenilikçi ekonomik faaliyetler içinde bulunmak önemlidir. Tabiki yapılan yatırım, istihdam edilecek insan kaynakları ve yenilikçi ekonomi (inovasyon ) gelecekte daha da önem kazanacaktır.

2.2. Ekonomik faaliyetlerini uzun süreli devam ettirme (Levensvatbaarheid) Bir firma, fabrika ve ticari faaliyete başlarken en önemli konulardan birisi, sizin firmanız uzun süre kendi ayakları üzerinde durarak gelecekte karlı bir ticarethane veya üretim yapan sanayi dalı olabilir mi ? Verilecek ek yardım ve desteklerde kuracağınız firmanın “Levensvatbaar “olması çok önemlidir.

3.Var olan imkanlar nelerdir ?

3.1 Belediyeler, www.gemeenten.nl

ödenek alınan belediyeden 1 yıl hazırlık dönemi için izin alabiliriz. Toplam azami 36 aya varan bir süre rentesiz borç almanız mümkündür. Başlayacağınız işyerinin kalıcı ve geleceğinin olması (levensvatbaar ) durumunda Kendi işyerine başlama yardım uygulamasından (Het besluit bijstandverlening zelfstandigen ) bağış ve toplam azami 36.155 euro geri ödemeli borç alabilirsiniz. Bunun yanında ödenek alınan, belediyelerin sosyal yardım bölümleriyle görüşme yapılarak destek ve teşvik istenile bilinir,

3.1.1 Yerleşim ve imar planı Başlayacağımız firma ve ekonomik faaliyet için hangi şehirde ve hangi organize bölgesinde kendi işyerimize başlayabileceğimizi belediyeden öğrenebiliriz. Bunum yanında her üretilen ürünün uyması gereken, temizlik, sağlık, çevre ve uluslar arası anlaşmalara uygun olmasıda gerekir.

3.2 UWV. www.uwv.nl

işsizlik ( WW ), Hastalık ( ZW) Malüllük (Wanjong en WIA ) ödenekleri alanlarında İşverenlerin ödenek kurumu UWV ile görüşerek ve var olan imkanları bireysel istihdam ve gelecekte gerekli olan destekler konusunda görüşme yapma imkanımız vardır. Tabiki bu işlem kendi işyerimizi kurmadan önce yapılmalıdır.

3.3 Hollanda devleti’nin katkıları www.overheid.nl

Yapılan yatırım, hizmet ve ticaretin çeşidine göre, ekonomi, ticaret, sosyal işler ve çalışma bakanlıklarının destekleri ve yardımları bulunmaktadır. Bunun yanında var olan diğer imkanlar ise, MKB başlangıç kredileri, fonları, teknolojik ve inovasyon kredileri, Erasmus Kredileri ve Micro destek kredileride bulunmaktadır.

3.4 Avrupa Birliği Destekleri

AB ‘nin yenilikçi ve teknolojik inovasyon sunan ve geri kalmış ekonomik ve ticari bölgelere sağlanan istihdam, yatırım , sanayi ve ticaret destekleri bulunmaktadır.Bu konuda daha geniş bilgi için : https://www.uitvoeringvanbeleidszw.nl/contact .

3.5 Türkiye Cumhuriyeti Devletine gurbetçi katkısı

60 yıldır gurbetçi, dişinden ve tırnağından artırdığı artı değerini ve $ 750 milyar doları Türkiye ekonomisine, ticaretine ve inşaat sektörüne artı değer olarak destekledi.

4.Hollanda’da yasal ticari şirket türleri (De verschillende rechtsvormen) 

4.1 Eenmanszaak ( Tek kişilik şahış işletmesi)

Vennootschap onder firma (vof)( Genel ortaklık )

Besloten vennootschap ( özel Limited Şirketi )

Naamloze vennootschap ( Anonim şirket )

Commanditaire vennootschap ( Komandit ortaklık )

Maatschap ( Meslek ortaklığı )

Stichting ( Vakıf )

Vereniging ( Dernek )

4.9 Coöperatie (Kooperatif )

5.Vergi sistemi 

Hollanda’da kendi işyerini kurmadan önce Hollanda vergi sistemlerini, vergi vermekle yükümlü olan şirketleri, var olan sorumlulukları ve imkanları iyi bir şekilde araştırmak gereklidir. İyi hazırlanmak başarılı olmanın en temel şartlarından biridir.

Hazırlık döneminde yapılan harcamaları, zamanı ve masrafları iyi bir şekilde kayıt altına almak ve saklamak gereklidir. Zaman ve sermaye olarak yapılan yatırımı vergi iadesi olarak geri almak mümkündür.

5.1 Muhasebe ve kayıt altına alma

Evet, “ söz uçar, yazı kalır “. Hollanda’da ticaret ve ekonomik faaliyetlerin en önemlilerden birisi kendi muhasebemizi tutabilmektir. İyi derecede muhasebesi tutulmayan firmaların nasıl belirli bir yıldan sonra faaliyetlerine isteyerek veya istemiyerek son verdiklerini görebiliyoruz.

Onun için hazırlık dönemimde gerekirse ücreti ödenerek muhasebe kurslarına katılmak başarılı bir işveren olmada bilgi ve becerimizi artıracaktır.

6.Aile şirketinden kurumsal firmalara giden yol..!

Göçmenlerin kendi işyerlerini belirli bir süreden sonra aile şirketinden kurumsal firmalara geçiş yapamadıklarını geçmiş yıllarda gözledik. Piyasada ayakta kalabilmek ve rekabet edebilmek için kurumsal firmalar olarak büyüme, yenilik ve geleceğe umutla bakarak yatırım yapan frmalar ayakta kalabilecektir. Paranın rengi, inancı, milleti ve cinsiyeti olmadığı gibi ekonominin duygusallığı olmadığı için, var olan ekonomik yasalar ve kurallar içerisinde geleceğe umutla bakabilmemiz gerekir.

Hollanda’da, yeni Türk sermayesinin toplumsal katmanlara katılma umuduyla tüm başarılarınızın dolu dolu sizlerin olması dileğimle hoşçakalın.

Nejat SUCU

(Sosyal Danışman)