ABN AMRO: Altın fiyatları düşüşte, 2022 sonuna kadar 1500 dolar seviyesine gelebilir

Haziran ayından bu yana altın, güçlenen ABD doları ve yüksek ABD Hazine getirilerinin fiyatlar üzerinde baskı oluşturmasıyla düşüş eğiliminde. Hollanda…


  • Kayıt: 05.11.2021 13:40:26 Güncelleme: 05.11.2021 13:43:55

Haziran ayından bu yana altın, güçlenen ABD doları ve yüksek ABD Hazine getirilerinin fiyatlar üzerinde baskı oluşturmasıyla düşüş eğiliminde. Hollanda Bankası ABN AMRO altının bu yılı 1.700$’da ve gelecek yılı ons başına 1.500$’da bitirmesini öngörüyor.
ABN AMRO kıdemli değerli metaller stratejisti Georgette Boele, “Bu yıl içinde altın fiyatları %7,5 düştü. Altın fiyatı görünümü negatif olmaya devam ediyor. Yıl sonu tahminimizi ons başına 1,700 ABD Doları ve 2022 sonu tahminimizi ons başına 1,500 ABD Doları olarak tutuyoruz” yorumunda bulundu.
Boele, ayrıca piyasaların, altına baskı yapan enflasyon korkuları nedeniyle Federal Rezerv’in faiz artışına göre şekil aldığını yazdı.
Deneyimli stratejist, “Yatırımcılar Fed ile ilgili beklentilerini ayarladılar. Fed’in tahmin edilenden daha hızlı faiz artırmasını bekliyorlar. Ayrıca 2 yıllık ABD Hazine tahvilleri ve 2 yıllık reel getiriler bunu yansıtacak şekilde yükseldi. Ayrıca ABD doları bu yıl yüzde 5 yükseldi. Dolar yükseldiğinde altın fiyatları zayıflama eğiliminde olur” dedi.
Hollanda bankası, bu yılın geri kalanında ve gelecek yıl için, dünya çapında daha sıkı para politikası koşullarına ve daha güçlü bir ABD dolarına atıfta bulunarak sarı metal üzerinde negatif kalmaya devam ediyor.

Boele konuyla ilgili olarak, “Norveç, Yeni Zelanda, Brezilya ve Güney Kore merkez bankaları gibi bazı merkez bankaları çoktan başladı. Fed’in 2023’ün başlarında faiz artışına başlamasını ve İngiltere Merkez Bankası ve Kanada Bankası’nın muhtemelen bundan artış yapmasını bekliyoruz.” dedi. . “AMB, Japonya Merkez Bankası, Avustralya Merkez Bankası, Riksbank ve İsviçre Ulusal Bankası, diğer merkez bankalarına kıyasla büyük olasılıkla daha geç artış yapacak. Ancak genel olarak para politikası gevşeme değil, sıkılaştırma yönünde.”
Sıkılaşan para politikası, devlet tahvili getirilerinde bir artışı tetiklediği için genellikle altın için kötü haber anlamına geliyor.
Boele, “ABD dolarının biraz daha artmasını bekliyoruz. Bu muhtemelen mütevazi bir artış olacak. ABD dolarının yükselmesi genellikle altın fiyatları için olumsuz” dedi.

Kitco.com/Cem Cetinguc