Hollanda Merkez Bankası (DNB): Ekonomi kilitlenme sonrası küçülmeye başladı

Hollanda Merkez Bankası (DNB), daha önce yüzde 3,6'lık bir büyümenin beklendiğini ancak gelecek yıl yüzde 2,2'lik bir büyüme gerçekleşecek...


  • Kayıt: 24.12.2021 11:19:54 Güncelleme: 24.12.2021 11:19:54

Geçen hafta sonu açıklanan sıkı karantina Hollanda ekonomisini sert bir şekilde vuracak. Hızlı hesaplanan bir senaryoda, Hollanda Merkez Bankası (DNB), daha önce yüzde 3,6'lık bir büyümenin beklendiğini ancak gelecek yıl yüzde 2,2'lik bir büyüme gerçekleşecek.

2023 için beklenti yükseltildi. Yeni hesaplamada, ekonomi o yıl yüzde 2,1'lik bir ekonomik büyüme ile geri dönecek. Orijinal tahminde, bu yüzde 1,7'ye kadar düşecek. Merkez bankası, ekonominin bu yıl yüzde 4,5 büyüdüğünü belirtiyor.

Kilitleme ve omikron varyantının kısa vadede ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi olsa da, DNB koalisyon planlarının orta vadede ekonomiye bir miktar destek vermesini bekliyor.

Banka ayrıca enflasyonun bu yılın sonunda zirve yapacağını varsayıyor. Ortalama olarak, bu yıl para birimindeki değer kaybı yüzde 2,7'dir. Önümüzdeki yıl yüzde 3 ve 2023'te yüzde 2,9 ile enflasyon önümüzdeki yıllarda da yüksek kalmaya devam edecek. DNB, bu sonbaharda enerji fiyatlarındaki keskin artışın önümüzdeki yıl enflasyon rakamlarından kaybolacağını tahmin ediyor. Aynı zamanda, şirketler için hala hammadde ve malzeme sıkıntısı var ve bunların da fiyatlar üzerinde itici etkisi var.

DNB, işsizliğin bu yıl yüzde 3,3 ile en düşük seviyeye ulaştığını belirtiyor. Önümüzdeki yıl yüzde 3,4'e yükselecek.

Lahey / Selim Turan