Hollanda İşsizlik ve İş pazarı Şaşırtmaya Devam Ediyor

Evet işverenler kalifiyeli eleman bulmada ellerinden gelen bütün çaba ve gayrete rağmen lafın gelişi “Doğmamış çocuktan medet umar oldular ‘. Evet yeni raporlar Ukrayna'dan gelecek mültecilerin 1 Nisan 2022’den itibaren 80 bininin çalışabileceğini bekliyorlar...


  • Kayıt: 25.04.2022 14:22:25 Güncelleme: 25.04.2022 14:22:25

Hollanda İşsizlik ve İş pazarı Şaşırtmaya Devam Ediyor

Evet işverenler kalifiyeli eleman bulmada ellerinden gelen bütün çaba ve gayrete rağmen lafın gelişi “Doğmamış çocuktan medet umar oldular ‘. Evet yeni raporlar Ukrayna'dan gelecek mültecilerin 1 Nisan 2022’den itibaren 80 bininin çalışabileceğini bekliyorlar.

2022 yılının ilk üç ayında Hollanda ‘da işsizlik 15–75 yaş arasındakilerde, her ay 14 bin azalarak toplam çalışabilir işsiz sayısı 327 bine gerileyerek toplam çalışan nüfus ise 9 milyon 500 bine ulaştı.

Bu arada beklendiği gibi, çalışanların daha sözleşme (Arbeidsovereenkomst ) çalışma saatlerinden daha fazla saat çalıştıkları biliniyor.

İşsizlik ödeneği düşmeye devam ediyor

Hollanda İşverenler Sigortaları Kurumu UWV’ den çalışılarak sigortalı olanlara toplam azami 2 yıl süresince İşsizlik ödeneği ( Wekloosheidswet /WW ) ödemektedir. Tabii ki iş bulmak için başvuru ve gayret etmek WW ödeneğinin devamı için zorunludur. Toplam ödenek alan ve başvuru hak sahiplerinin bu yılın mart sonundaki toplam sayısı 184 bin olarak tespit edilmiş olup, WW ödeneği sayısında azalma süreci gelecek günlerde UWV Kurumu tarafından beklenmekte.

Hollanda’da çeşitli nedenlerden dolayı 15 – 75 yaşarası 3 milyon 500 bin çalışabilir nüfus ekonomide verimkâr ve çalışır olmadıkları bilinmekte.

Çalışmayan ve çalışamayan (niet kunners/willers) her dönem vardı ve olmaya da devam edecektir!..

Uzun yıllar Türkiye’den ilk nesil öncelikle Overijssel Eyaleti Twente Bölgesi’ndeki Tekstil fabrikalarına işçi olarak geldiler. Son geliş tarihi resmi yoldan ve Devlet kanalıyla bir işverenin topluca Çalışma İzni alarak ( Collectieve Tewerkstellingsvergunning ) Aralık 1994 tarihine kadar uygulandığı biliniyor.

O tarihlerde Hollanda’nın eski UWV Werkbedrijf olarak hizmet veren büroya “Het Arbeidsbureau ) kayıtlı issiz sayısı 150 binleri bulmaktaydı.

Beklenen işsizlik neden gerçekleşmedi?

Hollanda’lı iş ve iş pazarındaki gelişmeleri okuyan uzmanlar, işsizliğin yüzde 7, 5'lere ve toplam 750 bine ulaşacağını bekliyorlardı.

Neden bu konuda yanıldılar?

Kim ve neden yanıldı bilinmez ama, genelde bilgilerini kullandığım Hollanda Merkezi İstatistik Büro 'su ( CBS ) verileri hükümet, uzmanlar ve kurumlar nezdinde güvenilir yetkili ve etkili bir araştırma ve bilgi kaynağı.

Göçmenler için olumlu gelişme!..

Göçmenlik, iş, aş ve işyazarında var olan istihdam (Wekgelengenheid ) arz ve talep ile alakalıdır ( vraag en aand mechanisme ) İşverenler genelde kendine benzeyen kalifiyeli elmanı seçmekle meyillidirler

Bu günlerde eğitimli, bilgili, becerikli, akıllı, kalifiyeli ve diplomalı bizim gençlerimizi de seçmek zorundalar. Tabii ki gençlerimiz kendilerinin emek değerini alarak. Hollanda’nın başka çaresi ve seçeneği de yok zaten. Saygı ve sevgilerimle.

Lahey / Nejat SUCU