Hollanda Merkez Bankası (DNB): Bu yıl ekonomi durma noktasına gelebilir

Hollanda Merkez Bankası (De Nederlandsche Bank-DNB) bu yıl ekonomi durma noktasına gelebilir ve muhtemelen gelecek yıl küçüleceği uyarısında bulundu...


  • Kayıt: 19.06.2022 09:13:09 Güncelleme: 19.06.2022 09:13:09

Hollanda Merkez Bankası (DNB): Bu yıl ekonomi durma noktasına gelebilir

Hollanda Merkez Bankası (De Nederlandsche Bank-DNB) bu yıl ekonomi durma noktasına gelebilir ve muhtemelen gelecek yıl küçüleceği uyarısında bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyon ve enflasyondaki yükseliş nedeniyle Hollanda ekonomisinin büyümesi bu yıl muhtemelen durma noktasına gelecektir.

Baş ekonomist Olaf Sleijpen, "Ukrayna'daki çatışma, şirketlerin ve özellikle de hanehalkının harcama yapma konusunda isteksiz davranmasına neden oluyor. Buna ek olarak, uluslararası ulaşım akışları etkilendi, enerji fiyatları yükseldi ve hayat daha da pahalı hale geldi. Sonuç olarak, ailelerin çoğu, özellikle de düşük gelirli olanlar mali açıdan ağır darbe aldı." diyor.

DNB'deki hesap uzmanları, Hollanda ekonomisinin bu yıl hala yüzde 2,8 büyüme gösterebileceğini düşünüyorlar. Bu oran çok fazla gibi görünebilir, aslında bu oran büyük ölçüde geçen yıl yaşanan ve rakamlara yansıyan hızlı ve güçlü toparlanmadan kaynaklanmaktadır. Ekonomistler buna ‘yayılma etkisi’ de diyorlar. Uzmanlar bu yılın son çeyreğinde birazcık büyüme öngörüyor.

EKONOMİDE DURGUNLUK

DNB’nin tahminine göre bu yılın sonundan itibaren ekonomi yeniden toparlanarak gelecek yıl yüzde 1,5 ve 2024 yılında yüzde 1,7 oranında büyüme kaydedebilir. Bu tahmin, bu yıl için yüzde 8,7'lik bir enflasyon oranına dayanmaktadır ve bu oran daha sonra kademeli olarak düşecektir.

Karanlık bir senaryoya göre Hollanda önümüzdeki yıl ekonomik daralmayla karşı karşıya kalabilir.

SONUÇ

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyonun gidişatına dair belirsizlik nedeniyle DNB iki değişik senaryo hesaplamıştır:

1. Bu yılın sonundan itibaren ekonomi yeniden toparlanarak gelecek yıl yüzde 1,5 ve 2024 yılında yüzde 1,7 oranında büyüme kaydedebilir. Bu tahmin, bu yıl için yüzde 8,7'lik bir enflasyon oranına dayanmaktadır ve bu oran daha sonra kademeli olarak düşecektir.

2. En kötü senaryoya göre, enerji fiyatları ve belirsizlikler daha uzun süre yüksek kalacak ve dünya ticareti üzerinde daha fazla baskı oluşacaktır.

Bu durumda ekonomi önümüzdeki yıl yüzde 0,4 oranında daralabilir.

Ahmet KORKMAZ/Aydınlık

Kaynak:

https://www.tijd.be/politiek-economie/europa/algemeen/nederlandse-centrale-bank-ziet-economische-groei-nagenoeg-stilvallen/10395372.html