Hollandalı şirketler ülkeyi terk ediyor

Hollandalı şirketler son yıllarda ülkeyi terk etmeye başladı. Hollanda-İngiliz şirketi olan Unilever, büyük şirketlere yönelik temettü vergisi kolaylığı kararı üzerine 2018 yılında merkezini Rotterdam’a taşıyarak Hollandalı bir şirket olmaya karar verdi...


  • Kayıt: 19.03.2023 10:46:13 Güncelleme: 19.03.2023 10:46:27

Hollandalı şirketler ülkeyi terk ediyor

Vergi ile ilgili getirilen değişiklik Unilever’deki ikili yapı, zaman içinde şirket içinde sıkıntıya yol açmaya başladı.29 Kasım 2020 tarihinden itibaren yüzde 100 İngiliz şirketi olması kesinleşti ve Rotterdam’daki merkezini Londra’ya taşıdı.

Aradan bir yıl sonra 15 Kasım 2021 tarihinde Hollanda-İngiliz ortaklı çok uluslu petrol ve doğalgaz şirketi Royal Dutch Shell, genel merkezini Hollanda’dan İngiltere’ye taşıma kararı almıştı. Shell’in İngiltere'ye taşınma kararında Hollanda ile yaşadığı sorunların etkili olduğu savunuluyor.

1902 yılında Limburg'daki kömür rezervlerini işletmek üzere devlete ait bir şirket olarak kurulan De Staats Mijnen (DSM), Hollanda şirketi olmaktan çıkmaya karar verdi. Limburg merkezli DSM, Mayıs 2022'de İsviçreli Firmenich ile birleşerek "DSM-Firmenich" adını aldı ve yasal olarak da bir İsviçre şirketi oldu. 

Dünyanın en büyük deniz dibi tarak, gemi kurtarma, römorkörcülük ve maçuna hizmetleri sunan Hollandalı Boskalis de gitmek isteyen şirketlerden. Şirketin üst düzey yöneticisi Peter Berdowski, Hollanda hükümetinin uygulamaya koyacağı "Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yasası"nın işlerini zorlayacağını gerekçe göstererek, 6 Ocak 2023 tarihinde yaptığı söyleşide, "Hollanda'yı terk etmeyi düşünüyoruz" demişti.

Ahmet Korkmaz/Aydınlık