Hollanda’da TNOP’un organize ettiği iftara, Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Karien van Gennip de katıldı

Hollanda Türk Girişimciler Platformu TNOP’nun Den Haag’da bulunan Laila Restaurant’ta düzenlediği iftar programında 150’ye yakın iş insanı, STK temsilcisi ve politikacılar bir araya geldi...


  • Kayıt: 19.04.2023 20:23:45 Güncelleme: 20.04.2023 17:40:16

Hollanda’da TNOP’un organize ettiği iftara, Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Karien van Gennip de katıldı

İftar davetine; Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Karien van Gennip, T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, T.C. Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık, T.C. Lahey Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Aşkın Pekel, T.C. Rotterdam Baskonsolosluğu Ticaret Ataşesi Veysel Parlak, MÜSİAD Hollanda Başkanı Ali Köklü, EUBA Hollanda Başkanı Hasan Aras, TNOP alt dernek başkanları, IOT Başkanı Zeki Baran, İGMG Milli Görüş Güney Hollanda Başkanı Mustafa Aktalan, TIKDF Başkanı Ömer Altay,

HoReCa Bond Başkanı Tarık Saki, Beyazay Hollanda Derneği yöneticileri ve MKB Den Haag Müdürü Farshad Khan katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın sunuculuğu Kaya Turan Koçak yaptı. Kaya Turan Koçak’ın, TNOP hakkında katılımcıları kısaca bilgilendirmesinin ardından T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Karien Van Gennip konuşma yaptı.

Daha sonra söz alan Hollanda Türk Girişimciler Platformu TNOP Başkanı Durmuş Doğan, davete katıldıkları için davetlilere teşekkür ederek Ramazan ayının ortaya çıkarttığı dayanışma ikliminin önemini vurguladı. Türkiye’yi derinden sarsan deprem felaketinden etkilenen insanlar için Hollanda’da gerçekleştirilen yardım kampanyalarına değinen Doğan; etnik kökeni, yaşı, cinsiyeti ne olursa olsun, Hollanda toplumunu oluşturan herkesin, yardım toplamak ve ulaştırmak için adeta çırpındığının altını çizdi.

Ramazan ayının anlamına da dikkat çeken Doğan, “Bu ay, aç olanı anlamaktır; elindekini paylaşmaktır; kendini kontrol etmektir; yaşadıǧımız sokakta, şehirde ve ülkede, bizden farklı olanlarla aramızda köprü kurmaktır; açlıǧa sabredildiği gibi, diǧer duyguları da kontrol altına almaktır.” şeklinde konuştu.

Davetlilere TNOP hakkında bilgi veren Durmuş Doğan, konuşmasına şu şekilde devam etti: “TNOP; Hollanda’nın farklı şehirlerinde kurulmuş olan, Türk kökenli girişimcilerin oluşturduǧu derneklerin bir araya gelerek oluşturduğu bir platformdur. Bu dernekler, ağırlıklı olarak MKB düzeyindeki işletmelerdir. Hollanda’da faaliyet gösteren ve 125 binden fazla kişiye istihdam sağlayan 40 bine yakın Türk kökenli işletme bulunuyor. Bu işletmeler hem bulundukları şehirlerin ekonomisine katkı sağlıyor hem de o şehirde yaşayan insanlar arasında köprü vazifesi görüyor. MKB işletmeleri, ekonominin dönmesi için çok önemli olduǧu kadar, toplumsal yaşamın refahı açısından da çok önemli. Bu işletmeler, alışveriş yapanlar arasında baǧoluşmasına da katkı sağlıyor.

“MKB işletmeleri, mutlaka yaşatılmalıdır.”

“İnsanların alışveriş bahanesi ile sokaǧa çıkarak birbirini görmesi, birbiriyle konuşması ve kaynaşması gerekiyor. İşte bu işletmeler insanlara bu imkanı sağlıyor ve insanların sosyal ilişkilerine destek oluyor. Özellikle bu açıdan MKB işletmeleri büyük önem taşıyor ve bu işletmelerin mutlaka yaşatılması gerekiyor.”

T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk İnal, “Türkiye son yıllarda ekonomide kalkınmada büyük adımlar atarak devasa yatırımlar yapmaktadır

Avrupa ve Asya arasında ticarette köprü vazifesi görmektedir. Türk halkı misafirperver, paylaşımcı yardımsever insanlardan oluşmaktadır. Avrupa’daki ve Dünyadaki Türkler asrın felaketi depremde zarar görenlere hep birlikte koordineli gece gündüz çalışarak toplanan yardımları yerine ulaştırdık. Hiç şüphemiz yoktur ki devletimiz bu zor durumların altından kalkarak depremzedelere gereken yardımı yapacaktır. İşçi olarak geldiğiniz ülkelerde girişimler yaparak işveren durumuna geldiniz. Türkiye sizinle gurur duyuyor.

Bulunduğunuz ülkelerde başarıyı yakalamak için daha çok yatırımlar yaparak iki ülke ekonomisine katkıda bulunmaktasınız. Bu hayırlı gün burada iftar yemeğinde bulunarak birlik beraberliğinizi kanıtladınız. Hepinize hayırlı iftarlar ve hayırlı bayramlar ve Kadir Geceniz hayırlı olsun” dedi.

Sosyal İşleri ve İstihdam Bakanı Karien van Gennip: Son yıllarda ırkçılığa karşı projeler ürettik. Irkçılığın her türlüsüne karşıyız. Irkçı olan bazı insanları ne yazık ki değiştiremiyorsunuz.

Sosyal İşleri ve İstihdam Bakanı Karien van Gennip, “Eğitim evden başlar. Bir aile çocuklarına iyi hizmet vermek için nasıl çalışıyorsa bizlerde Hollanda’ya yararlı olmak için çalışmaktayız.

İyi projeler üreterek Hollanda’da yaşayan insanları mutlu etmenin yollarını bulmalıyız. Birlikten kuvvet doğar, ayrım yapmadan birlikte hareket etmeliyiz. Bu iftara katılmaktan dolayı memnun oldum. İftar yemeklerine oruç tutanlar da tutmayanlar da katılabiliyor, bu da İslam’ın hoşgörülü bir din olduğunu gösteriyor. İftar yemekleri birbirimizi tanımamıza vesile oluyor, bu gibi toplantıların devam ettirilmesinden memnunluk duyacağım.

Bizim Katolik inancımızda da önemli günler var bu günlerde de sizin İslam dininizdeki gibi insanlar birbiriyle yardımlaşıyor.

Birlik beraberlik içerisinde hareket ederek yardımlaşarak Türkiye’deki depremden etkilenen zor durumda yaşayan insanlara yardım etmeyi ihmal etmemeliyiz. Son yıllarda ırkçılığa karşı projeler ürettik. Irkçılığın her türlüsüne karşıyız. Irkçı olan bazı insanları ne yazık ki değiştiremiyorsunuz. Siz işverenler önemli bir noktadasınız, Hollanda ekonomisine katkıda bulunuyorsunuz ve işyerlerinize iş alımı yaparak insanlarımıza şans veriyorsunuz. Bu şansı kullananlar geleceğe umutla bakabiliyorlar” diye konuştu.

Konuşmanın ardından, okunan akşam ezanıyla birlikte oruçlar açıldı. Program sonunda ise, TNOP Başkanı Durmuş Doğan, günün anısına ve “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır.”sözüne binaen, Bakan Gennip, Büyükelçi Ünal ve Başkonsolos Kısacık’a fincan seti armağan etti.

Lahey