Hollanda’da şeker ve et gibi temel gıdaların fiyatı 2022 yılı nisan ayından bu yana ilk kez artış gösterdi

Temel gıda fiyatlarındaki bu artış, kısmen, artan enerji ve ücret maliyetlerinden kaynaklanıyor. Temel gıda fiyatları, geçtiğimiz yılın nisan ayından bu yana düşüşteydi ancak bu durum geçen ay sona erdi...


  • Kayıt: 06.05.2023 20:33:07 Güncelleme: 06.05.2023 22:38:44

Hollanda’da şeker ve et gibi temel gıdaların fiyatı 2022 yılı nisan ayından bu yana ilk kez artış gösterdi

BM kuruluşu FAO'nun gıda fiyat endeksine göre; özellikle pirinç, et ve şeker daha pahalı hale geldi. Şeker fiyatı, %17,6 artış ile ilk sırada. Bunun başlıca nedeni ise Avrupa ve Tayland'daki düşük üretim ile Çin ve Hindistan'daki düşük beklentiler. Et ve pirinçteki artış %1'in biraz üzerinde gerçekleşirken, süt ve tahıl fiyatları ise düştü.

FAO ekonomisti Maximo Torero, özellikle pirinçte daha fazla fiyat artışı olacağı konusunda endişeli. Ekonomist, bu nedenle, bir diğer önemli hammadde olan tahılın küresel üretimi ve ticaretinin istikrarlı kalmasını umduğunu belirtiyor. Torero, özellikle, Ukrayna ile Rusya arasında yeni bir tahıl anlaşmasının önemine işaret ediyor. Bilindiği gibi, iki büyük tahıl üreticisi savaş halindeler. Tahıl ihracatıyla ilgili mevcut anlaşma yakında sona erecek ve henüz yeni bir anlaşmaya varılmadı.

Amsterdam / Furkan TURGUT