Çocuk yardımı yasa reformu senato tarafından kabul edildi


  • Kayıt: 10.10.2014 14:24:00 Güncelleme: 10.10.2014 14:24:00

Bu ayki güncel köşemde siz okurlarıma çocuklu ailelerin finansal yardım yasasındaki değişiklikleri paylaşmaya çalışacağım. Hollanda’da vergi sistemi aracılığı ile çocuklu olan aileler 11 değişik düzenleme ile finansal olarak yardım alabiliyor. Bu yapının maliyeti ve çalışan kişileri ödüllendirmemesi gerekçe gösterilerek hükümet tarafından 4 düzenlemeye düşürülmesi kararlaştırıldı. Bu yasa reformu 15 Temmuz itibariyle Hollanda Senatosu’nda kabul edilerek 2015 yılından itibaren yürülüğe girmiş olacak.

 

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren çocuklu aileler için 4 finansal yardım desteği verilecek:

 

1. Çocuk parası (de kinderbijslag), 2. Çocuğa bağlı bütçe (het kindgebonden budget), 3. Kombinasyon indirimi (de combinatiekorting), 4. Çocuklar için kreş yardımı (de kinderopvangtoeslag). Şu an mevcut olan geri kalan 7 düzenleme kaldırılarak bir kısmı mevcut bu düzenlemelerin içine alınacak.

 

Şimdi isterseniz sizi ilgilendiren değişiklikleri incelelyelim:

 

1. Çocuk parası (de kinderbijslag): 18 yaşına kadar çocuğunuzun yetiştirilmesi için masraflarda katkı olarak 3 ayda bir verilen yardımdır.

 

Değişikler neler olacak:

 

- Çocuk parası miktari 2014 ve 2015 yıllarında enflasyon oranına göre ayarlanmayacak. Yani çocuk parası miktarı bu yıllarda aynı kalarak bir yükselme söz konusu olmayacak. İlk artış 1 ocak 2016 yılında yapılacak.

 

- Ailesinin yanında kalmayan 16 yaşına kadar olan çocuların gelirinin kontrolü kaldırılacak.

 

- Evde engelli çocuklara bakan aileler ve tek gelirli olan engelli çocuklara bakım yardımı (TOG) 1 ocak 2015 tarihinden itibaren daha fazla çocuk parası alacaklar.

 

- 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren çift çocuk parası alan aileler için kurallar değişiyor. Çünkü çocuğunuz bir eğitim görmekte ve evde sizin yanınızda kalmamaktadır. Bu durumda çocuğunuzun gördüğü eğitime ve okula olan mesafeye ve aileye bakılacak. Çocuğunuz 1 Ocak 2015 tarihinden önce eğitim görüyor ise ve sizin yanınızda oturmuyor ise, bu durumda yeni kurallar 2015 – 2016 okul yılından itibaren geçerli olacak.

 

2. Çocuğa bağlı bütçe (het kindgebonden budget): Çocuğa bağlı bu yardım düşük gelirli ailelere verilmektedir. Ne kadar miktarda yardım almanız kaç çocuk, çocuğunuzun yaşı ve anne ve babanın birlikte (gezamelijke inkomen) gelirine bağlıdır.

 

Değişiklikler neler olacak:

 

- Eşi olmayan (toeslagpartner) yalnız aile 1 Ocak 2015 yılından itibaren daha fazla çocuğa bağlı bütçe (het kindgebonden budget) alacak.

 

- 18 yaşından küçük olan çocuklar için okul masrafları yardımı (WTOS) 1 Ağustos 2015 tarihinde kaldırılıyor. Bu tarihten itibaren 16 ve 17 yaşındaki çocuklar için çocuğa bağlı bütçe yardımı (het kindgebonden butget) yükseltilecek.

 

- Çocuğa bağlı bütçe yardımı gelir sınırı 1 Ocak 2015 tarihinde aşağı indirilecek. Böylece bu gelir sınırını geçen kişiler daha az çocuğa bağlı bütçe yardımı alacaklar.

 

- Miktarlar 1. ve 2. çocuk için 1 Ocak 2015 tarinde 1. çocuk için yılda 15 Avro, 255 avro ikinci cocuk için artış olacak.

 

- Eğitim yardımı alan (studiefinanciering) yalnız aile için olan yardım (de eenoudertoeslag) aşağı düşürülecek. Bu ailelerde fazladan çocuğa bağlı bütçe yardımından yararlanabilecekler.

 

Şayet şu an çocuğa bağlı bütçe yardımı (het kindgebonden budget) alıyorsanız, birşey yapmanıza gerek yok. Vergi dairesi bu değişiklikleri otamatik olarak kayıt edecektir. Bu yardımı henüz almıyorsanız, bu durumda kendiniz 2015 yılında hakkınızin olup olmadığını araştırmalısınız. Bunun için yılın Aralık ayında (www.toeslagen.nl) sayfasına girerek deneme hesabı yaparak bu yardımı alıp almayacağınızı tespit ederek başvurunuzu yapabilirsiniz.

 

3. Evde bakımı yapılan engelli çocuklar için yapılan yardım (TOG): Bu aileler için evde bir engelli çocuğu bakıyorsanız sabit olarak çocuk başı yılda 863 avro yardım alıyorsunuz. Tek gelirli aile için bu miktar yılda 1460 avro’dur.

 

Değişiklikler neler olacak:

 

- 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren bu yardım kaldırılıyor.

 

- Bu yardımın yerine 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren evinde engelli çocuğa bakan aileler çift çocuk parası alacaklar.

 

- Tek geliri olan aileler ve tek başına yaşayan aileler çocuk parasının üzerine ekstra olarak yardım alacaklar.

 

- Bu konuda ne kadar miktar alacağınızı sosyal sigortalar bankasından öğrenebilirsiniz.

 

4. 18 yaşından küçük okula giden çocuklar için aileye yapılan yardım (WTOS): Bu yardım ailelelere çocuk okul masarafları için verilmektedir. Çocuğunuz tam gün bir orta dereceli (MBO, VAVO, Particulier voorgezet onderwijs) eğitimi görüyorsa bu yardımı alma hakkına sahiptir.

 

Değişiklikler neler olacak:

 

- Bu yardım 2015-2016 yılından itibaren kaldırılıyor.

 

- Bunun yerine aileler çocuk başı yılda 116 avro ekstra çocuğa bağlı bütçe yardımı alacaklar (het kindgebonden butget). Ne kadar bir yardım alacağınız çocuğunuzun sayısı, yaşı ve sizin birlikte olan gelilirinize bağlı olarak belirlenecektir.

 

Bu ayki yazımızda sizin için çocuk yardımı düzenleme yasasında kabul edilen değişiklikleri ele aldık. Bir başka güncel konuda tekrar buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalınız.

 

 

 

Kaynak: www.rijksoverheid.nl

 

 

 

 

Ali Osman Bicen