Hükümet boşanmaları kolaylaştırma yasa önerisini kabul etti


  • Kayıt: 03.11.2014 14:57:00 Güncelleme: 03.11.2014 14:57:00

Eşlerin mutlu olmak aile ve yuva kurmak için bir araya geldikleri evlilik müessesi çeşitli bir takım sorunlardan dolayı yürümeyip malesef boşanma neticelerine varmaktadır. Bugün evlilik sayısından daha çok boşanma davalarının mahkemelerde yoğunlaşması istatisliklere göre aile yapısı konusunda gelecek adına iyi bir tablo sunmamaktadır.

 

Bu ayki siz Okurlarımla Güncel köşe yazımda Hollanda hükümetinin Güvenlik ve Adaletten sorumlu devlet sekreterinin hükümet tarafından kabul edilen eşlerin boşanmalarını kolaylaştıran yasa teklifini ele almak istiyorum.

 

Hükümet tarafından kabul edilerek, hükümet için danışma kurumu (de Raad van State)´a tavsiye olarak gönderilen yasa önerisine göre bundan böyle küçük yaşta çocukları olmayan eşlerin kendi aralarında anlaşmaları durumunda ikamet ettikleri belediye evlendirme memuru aracılığı ile mahkemeye gitmeden boşanmaları mümkün olacak. Bu konuda yönetmelik çok kolay ve maaliyeti az ve süreci takip etmek daha kolay olması hedeflenmektedir. Bu konu hükümet programında da yer almaktaydı.Bu yasa önerisiyle asıl hedef hukukun yükünü hafifletmek, aynı zamanda eşler arasında boşanma sürecini kolaylaştırmak.

 

Bazen en basit bir boşanma davaları bile büyük maddi masraflara varmakta olduğunu göz önüne alırsak ve boşanma davalarında avukatlar bazen sadece dokümanları mahkemeye göndermekle görevliler. 2008 yılında yine bir yasa ile çocuksuz eşlerin boşanmalarını kolaylaştıran bir karar alınmıştı. Bu yasaya göre

 

çocukları olamayan eşler avukat aracılığı ile değil bir noter aracılığı ile de boşanmaları gerçekleşmesi mümkün olmuştu. Buna gerekçe olarak noter aracılıği ile olan boşanma davası avkuat arcılığı ile olan boşanma davasından daha az maliyetinin olması tesbit edilmişti. Bu ek yeni yasa önerisi ile devlet sekreteri boşanmaları kolaylaştırma ve ucuz hale getirmeyi hedefliyor.

 

Bundan dolayı bunun kolaylaştılmış olması maddi kayıplar açısından pozitif olarak görülsede, mal rejimi ayrımı konusunda adil bir paylaşım olup olmadığı konusu risk oluşturacağını düşünuyorum. Taraflardan biri hukuku ve prosedürü iyi bilmesi durumunda diğer zayıf olan tarafı adil olmayan paylaşımla karşı karşıya bırakabilme ihtimali bulunmakta. Bunun için bir kontrolün olması gerekli olduğu kanısındayım.

 

Şuanki mevcut olan boşanma prosedürü hakim aracılı ile olması mecburi, aynı zamanda bir avukatın tarafları desteklemesi gerekmektedir. Bu durum yeni yönetmeliğe göre artık söz konusu olmayacak. Tabiki eşlerin boşanma davalarında bir avukata, noter yada arabulucuya evlendirme memumu aracılığı ile hukuki danışma konusunda serbest olacaklar. Aynı zamanda eşlerin mahkemeye gitme yoluda açık kalacak, fakat mecburi olmayacak.

 

Küçük yaşta çocukları olan eşlerin boşanma davaları prosedüründe her hangi bir değişiklik olmayacak. Bu durumda ki eşler aile planı denilen (ouderschapsplan) hazırlamaları ve bunun hakim tarafından denetlenmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

 

Bundan böyle boşanmak isteyen çiftler evlendirme memuruna başvurabilecekler. Boşanma başvurudan sonra 14 günden erken ilan edilemicek. Çünkü ilgili memurun çiflerin şartları yerine getirip getirmediklerini araştırması gerekmektedir. Bunları araştırdıktan sonra memur çiftlerin belediye´ye gelmeleri için bir randevu yapar. Bu hem çiftlerin kimliklerinin belirlenmesi hemde çiftlerin boşanmak

 

istediklerini teyit etmek için gerekmektedir. Memur boşanmayı ilan eder ve zapta geçirip kütüğe kayıt eder.

 

Bakanlar kurulu bu yasa önerisini kabul ederek tavsiye olarak hükümet için yüksek danışma oranı de Raad van State´ ya göndermiş oldu. Yasa önerisinin metni ve danışma kurulunun tavsiyesi temsilciler meclisine sunulunca kamu oyuna paylaşılacak.

 

Bu ayki güncel konumuzu burada sonlandırmadan önce, boşanma konusunun az yaşanmasını bunun neticesinde çocukların ağır bedeller ödeyeceği göz önünde bulundurularak son çare olarak düşünülmesi gereken karar olduğunu belirtmekte yarar görüyorum. Bir sonraki yazımızda başka bir güncel konu ile yeniden buluşmak umuduyla, sağlıcakla kalınız.

 

 

Kaynak www.rijksoverheid.nl

 

 

 

 

Ali Osman Biçen