Kişisel Bütçede (PGB) 2015 Yılında Yapılacak Değişiklikler


  • Kayıt: 21.12.2014 22:39:00 Güncelleme: 21.12.2014 22:39:00

Yeni bir güncel konu ile siz okurlarıma merhaba diyerek bu ayki konumuzu sizlerle paylaşmak istiyorum. Hollanda’da kişinin kendi bakımını kendisinin finanse ve organize etmesi için hesabına kurumlar tarafından aktarılan, Hollandacası ve halk tarafından bilinen PGB (Persoonsgebonden budget) kişisel bütçe ile ilgili 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren uygulanacak değişiklikleri, kişisel bütçenin kimler için, neden yeni yılla birlikte değişikliklere gidilme gereksinimi duyulduğunu, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SVB) niçin bakım şözleşmenizin kopyasını sizden talep etmesi gibi sorularınıza bu güncel yazımla değinmek istiyorum.

 

Önce PGB (Kişisel bakım bütçesi) nedir?

 

Bakım gereksinimi olan kişilere para verilerek, o kişi kendi bakımını bir başka şahış ya da kuruma yaptırması, bunu kendisi para olarak ödemesi için verilen bir para bütçesidir. Mevcut olan şu durumda iki çeşit PGB (kişisel bakım bütçesi) vardır. Birincisi PGB-AWBZ (Genel olağan hastalık giderleri için kişisel bakım bütçesi): bu kişisel bakım, kişiye refakat ve rehberlik, kısa süreli kişinin bir yerde kalmasını içermektedir. İkincisi ise PGB-WMO (Toplumsal destekleme yasası için kişisel bakım bütçesi): Bunun amacı, kişinin evinde oturabilmesini sağlamak için yapılan yardım olarak belirtebiliriz.

 

Hollanda’da her vatandaş normal bakımdan daha fazla bakıma gereksinimi varsa, belirli bir engeli mevcut yardıma ihtiyacı olduğunda kişiye has bütçe hakkına sahiptirler. Örneğin yetişkin ya da yetişkin olmayan kronik, bedensel ve zihinsel olarak engelli olanlar, psikolojik sorunları olanlar.

 

Daha önce belirtiğim gibi şu anki mevcut iki çeşit PGB (kişisel bakım bütçesi) 2015 yılında ek olarak iki çeşit PGB daha eklenecek. Bunlardan biri PGB-Jeugdwet (Gençlik yasası kişisel bakım bütçesi) ve diğeri ise PGB-ZVW (Bakım sigortası kişisel bakım bütçesi).

 

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren neler değişecek?

 

Bu tarihten itibaren PGB ile bakım karşılığı ödeme şekli değişerek. Bundan böyle kendi hesabınıza yatırılan kişisel bakım bütçesi (PGB) sizin hesabınıza değil, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun hesabına yetkili kurum tarafından yatırılacak. Sizin bakım masraflarınızın ödemeleri Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından sizin vereceğiniz talimatla gerçekleştirilecek. Sosyal Sigortalar Kurumuı (SVB) bakım hizmetini yapan kişiye ödemeyi fatura, çalısma saat çizelgesi ya da aylık olarak yapacak. Bundan böyle yeni yıldan sonra otomatik olarak hesabınızdan bakım veren kişi ve kurum para çekemiyecekler. Şu an size bakım sunan kişi ya da kuruma otomatik ödeme yetkisi verdiyseniz, bu yetkiyi 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geri çekmelisiniz.

 

Peki bu kimler için geçerli olacak?

 

Bu değişiklik 2015 yılından itibaren Toplumsal Destekleme Yasası (WMO), Gençlik Yasası (Jeugdwet) , bu tarihte AWBZ (Genel olağan hastalık masrafları) ya da WLZ (Uzun süreli hastalar) doğrultusunda kişisel bakım bütçesi (PGB) alan kişiler için geçerli olacak. Şayet

 

sağlık sigortanız aracılığı ile kişisel bakım bütçesi alıyor iseniz, bu Sosyal Sigortalar Kurumu’na değil sizin hesabınıza gönderilecek.

 

Neden böyle bir değişikliğe gidildi?

 

Kişisel bakım bütçesinden bakım hizmti veren kişi ya da kurumlara yapılan ödemeler muhasebe ve sorumluluk gerektirmekte olduğundan. Hükümet bu yol ile yolsuzluk yapmayı engellemek ve harcamaları kontrollü şekilde kayıt altına almayı planlamakta olduğunu görüyoruz.

 

Bir diğer önemli konu; Sosyal Sigortalar Kurumu (SVB) bakım hizmeti veren kişi ile aranızda imzalanan bakım şözleşmesinin kopyasını sizden isteyecek. Bu şekilde Sosyal Sigortalar Kurumu sözleşmenin, ödemelerinin ve size hizmet veren bakıcı şahsın doğru olup olmadığını her ödeme talebinde kontrol edebilmesi amaçlanmaktadır. Şayet Sosyal Sigortalar Kurumu’na bakım sözleşmesinin kopyasını göndermezseniz, size bakım sunan kişiye Sosyal Sigortalar Kurumu ödemede bulunmaz. Henüz bir bakım şözleşmeniz yok ise, Sosyal Sigortalar Kurumu model bakım şözleşmesini kullanabilirsiniz.

 

Bu ayki yazımızda sizinle kişisel bakım bütçesi (PGB) konusunu ve bununla ilgili yeni yıldan itibaren geçerli olacak değişiklikleri kısa da olsa ele almaya çalıştık. Bir sonraki güncel bir konuda buluşmak üzere sağlık ve huzurlu bir yaşam dileklerimle…

 

 

 

www.aliosmanbicen.eu

 

 

 

 

Ali Osman Biçen