''İşsizlikle mücadelede öncelik yabancı gençler olacak''


  • Kayıt: 09.05.2015 10:49:00 Güncelleme: 09.05.2015 10:49:00

Sayın Platform Dergisi Okurlarım, bir süre aradan sonra yeni bir güncel konuyu sizlerle paylaşmak için hepinize merhaba diyerek konuya girmek istiyorum. İki yıl önce Hollanda’da gençler arasında işsizliğe çözüm bulmak için hükümet bir çalışma planı ortaya koymuştu. Bu çalışma planının ikinci yılını doldurması dolayısı ile gelinen nokta, alınan sonuçlar ve ileriye yönelik yapılacak çalışmaları sizlerle birlikte değerlendirmeye çalışacağım.

 

Evet gençlerimizin işsizlik sorunu için iki yıl önce başlatılan bu çalışma, 31 mart 2015 tarihinde bir raporla Hollanda temsilciler meclisine görüşülmek için gönderildi. Bu raporda ortaya çıkan dikkat çekici sonuç yabancı gençlerin işsizlik oranı % 24, Hollandalı gençler arasındaki işsizlik oranı ise olarak ortaya çıkması neticesinde. Hükümet 2015-2016 yılında öncelikli olarak yabancı gençlerin işsizlik sorununu çözme konusuna daha çok öncelik tanıyacak.

 

Bu raporda öne çıkan önemli noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum:

 

Raporda önümüzdeki yıllarda yabancı gençler arasındaki işsizlik sorunun çözümü için daha fazla çaba gösterileceği yer alırken; eğitim ile iş hayatı arasında iyi bir uyumun oluşmasının önemi belirtililiyor.100 işverenle hükümetin iş sözleşmesi yaparak gençlerin biran evvel iş sahasına kazandırılmasının sağlanması arzu edilmekte. Çalışma ve Sosyal İslerden sorumlu bakan Assher ve Eğitim Kültür ve Bilimden sorumlu bakanlarının Hollanda temsilciler meclisine sunduğu raporda, geçen iki yıl içinde 23.000 gencin bir iş yerine çırak yada stajer olarak yerleştirildiği belirtilirken, bunun yanında 9000 gencin eğitim yada işe hazır hale getirildiği yer almakta.

 

Sonuç olarak gençler arasında işsizlik geçen 2 yıl içerisinde azalma göstermesine ramen, yinede kabul edilemeyecek oranda yüksek olduğu belirtilmekte.Bölgesel olarak başlatılan gençlerin işsizlik sorununu çözme eylem planından 50.000 gencin faydalandığı ve bu gençlerin hemen hemen yarısının bir iş yerine yerleşmesi, çırak olarak eğitim ve staj görmeleri sağlandığı belirtilen raporda, birçok gencin iş arama , tanışma ağları konusunda eğitim aldıklarına değinilen raporda; uygulanan bölgesel gençlerin işsizlik

 

sorununu çözüm eylem planı neticesinde yalnız iş alanında değil, aynı zamanda gençlerin eğitim alanında da avantaj elde ettikleri, okuldan diplomasız erken ayrılma oranının azaldığı sonucuna yer vriliyor. Neticede her üç öğrenciden birinin tekrar eğitimlerine geri dönmeleri yada bir iş başlangıcı kariyerine sahip oldukları yer almakta.

 

Şubat 2014 tarihinden itibaren gençler arasında işsizlikte azalma olduğu görülen raporda; işsizliğin Şubat 2015 de % 13,8 den ,0 civarına indiği belirtilmekte. Aynı tarihlerde toplam işsizlik % 7,9 ‘dan % 7,1 ‘e inerek, yabancı gençler arasında toplam işsizlik oranı % 24 olarak tesbit edildi.

 

Her nekadar geçen iki yılda iyi sonuçlar alınmasına ramen, gençlerin işsizlik sorununda yapılması gereken daha fazla çalışmanın gerekliliği belirtilen rapor; önümüzdeki iki yıl için yeni çalışma planı ile sürdürülmesi için Hollanda temsilciler meclisine sunuldu.

 

İş bulma konusunda zorlanan hassas gençlere daha çok öncelik gösterilecek:

 

Önümüzdeki iki yıl içinde işsiz yabancı gençler daha fazla dikkate alınarak, oturdukları semt ve mahallelerde kayıp olmaları için çalışmalar yapılarak gençlerin gözetilmesi; iş ve eğitim durumlarının takip edilmesi sağlanacak.Bunun için Den Haag, Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden ve Zaanstad belediye başkanları ile sözleşmelerin yapıldığı belirtiliyor. Bu sözleşmellerlerle gençlerin iş sahasında sanşlarının artırılması sağlanmak isteniyor.

 

Bir iş için başlangıç kariyerine sahip olmayan yabancı gençler arasında ki işsizlik, genel olarak gençler arasında işsizlğin düşmesine rağmen hala % 30 oranında olması kabul edilemez bir oran olarak görülmektedir. Yabancı gençlerde bukadar yüksek işsizlik oranının sebebi olarak ; şehirsel çevre ve mahallelerde oluşan çoklu sorunların bir araya toplanmasından meydana geldiği belirtiliyor. Özellikle gençlerin başlangıç kariyerleri olmaması. Bu gençlerin başlangıç kariyeri olan gençlere oranla iki kez daha işsiz kaldıkları, bunun için gençleri aktif bir şekilde iş sahasına kazandırmak için desteğin gerektiği, çok sorunlu mahallelerde bulunan gençlerin buna ihtiyacı olduğu görüşü yer almakta. Bunu gerçekleştirmek için MBO- yatırım fonu, okullar ve şirketler arasında finans kurumları aracılığı ile girişimciler staj ve meslek eğitim yerleri oluşturmaları imkanı bulunmakta olduğu belirtilmekte.

 

Şimdiye kadar gençlerin işsizlik sorunu çözümünde alınan sonuçları da paylaşmak istiyorum:

 

En son 31 mart 2015 tarihinde 75 işverenle hükümet sözleşmeye vararak, gençler için staj yeri, eğitim ve bir iş yerine yerleştirme konusunda anlaşma imzaladı. Bu işverenlerden 22 si iş bulma konusunda zorlukları olan hassas gençlere belediye ve UWV ile işbirliğı yaparak yardımcı olacaklarını bildirdiler.

 

Bu çalışma planı öncesi eğitimini diplomasız olarak tamamamlamadan okuldan ayrılan gençlerin sayısı 36.000 iken, bu sayı 2013- 2014 eğitim yılında 25.000 rakamına düştüğü tesbit edilmekte. Yaklaşık 5000 sosyal ödenek alan gencin iş yerinde çalışmaları için devletin işverenlere vermiş olduğu pirim başvurusunda bulundukları belirtiliyor.

 

Gençlerin işsizlik sorunun çözümü için bu 2015- 2016 yılında neler yapılacak?

 

Hollanda temsilciler meclisine sunulan bu rapor ve önümüzdeki 2015- 2016 yılında devam edecek olan gençlerin işsizlik sorunu çözüm planınında ise şunlara yer verilecek:

 

Eğitimin gençlere iyi bir gelecek sunduğu ve iş pazarına açılan bir kapı olduğu belirtilerek, kişisel eğitim için daha çok alan tanınması, gençlerin meslek kabiliyetleri bulunması yada edinebilmesine ramen diploma alamaması iş sahası için bir kayıp olarak görülmektedir. Eğitim Kültur ve Bilim bakanlığı bu yıl gençlerin kariyer yönlendirme için bir çalışma planı ortaya koyacağı yer almakta.

 

İşverenler sözleşmeler esnasında gençlerin iş, staj ve iş pazarına iyi hazırlıkları için yardım etmeleri sağlanacak. Şuana kadar 75 işverenle sözleşme yapıldığı ve hedefin önümüzdeki ik yıl için 100 şözleşmenin daha yapılacağı belirtilmekte.

 

Bölgesel olarak gençlerin işsizlik sorunu çözümü daha da genişletilerek devam edecek. Belediye ve UWV ile hükümet anlaşarak önümüzdeki iki yıl hassas gençlerin iş bulmalarına yardımcı olmaları sağlanacak. Özellikle başlangıç kariyeri olmayan ve sosyal ödenek alan gençlerin iş bulmaları sağlanacak. Iş sözleşmesi yapılan belediyeler , UWV ve okullar bunun için bölge iş pazarı için 3,5 milyon avro maddi kaynak sağlanmakta.

 

Beş şehirde yabancı gençlerin , geri kalmış mahallelerde iş pazarına hazırlanması için çalışmalar yapılacağına yer verilmekte.

 

Hükümet 2013 yılında 35 iş pazarı bölgeleri için gençlerin işsizlik sorununun çözmek için 25 milyon avro parasal kaynak ayırmıştı. Bunun üzerine 2014 yılında Avrupa Sosyal Fonundan 41 milyon avro daha gençlerin işsizlik sorununu çözmede projeler için eklenmişti. Geçenlerde bu projelerin süresi 1 Kasım 2015 tarihine kadar uzatıldı ve Avrupa Sosyal Fonundan 17,5 milyon avro fazladan ek kaynak ekleneceği beklenmekte.

 

Belediyeler 2015-2016 yılı için normal rutin bütçeleri haricinde , gençlerin işsizlik sorunu çözüm planı için 7 milyon avro fazladan iş pazarı bölgelerine kaynak olarak aktarılacak. Bunun yanında 2015 yılı için 200 milyon avro işverenlere işsiz yada sosyal ödenekli birinin işe alınması durumunda iş verenlere ödenecek pirim indirimi için kaynak ayırmıştı.

 

Bu ayki güncel köşe yazımda, geleceğimiz olan gençlerimizin işsizlik sorunu üzerinde yapılan çalışmaları sizlerle paylaşmaya çalıştım. Bir sonraki yeni bir güncel konu ile yeniden buluşmak üzere, sağlıcakla kalınız.

 

 

Ali Osman Biçen

 

 

Kaynak:

 

Kamerbrief aanpak jeugdwerloosheid 2015-2016, CPB Centraal Economisch plan 16 maart 2015