Amsterdam heeft haast. Meer huizen!


  • Kayıt: 13.02.2016 10:09:00 Güncelleme: 13.02.2016 10:15:00
Nieuwbouw Amsterdam kan de vraag naar woningen simpelweg niet bijbenen. De stad bouwt de komende tien jaar 50.000 huizen. Maar dan nog zal er niet voor iedereen plek zijn.
Zesenhalve week kampeerde hij in een caravan op een 

 

stuk braakliggend terrein in Amsterdam-Noord. In de rij voor een kavel in Buiksloterham. Het is gelukt. Stefan van de Kar (47, architect), gaat zelf een huis bouwen en kan eindelijk gaan samenwonen met zijn vriendin, een beeldend kunstenaar.

 

„Het was absurd, al die weken op dat veld, lange tijd zonder stromend water en elektriciteit. Maar we wisten: als dit niet lukt, dan moeten we de stad uit.” Aan het kamperen ging een zoektocht van anderhalf jaar vooraf. Verhuizen naar Den Haag of Rotterdam was al een serieuze optie. „Een eigen huis bouwen in Amsterdam is zelfs goedkoper dan een bestaand huis kopen. Het scheelt al snel een factor 3 of 4.” Amsterdam wordt volgens hem „een stad voor rijke mensen. Ik zie kunstenaars en creatieven langzaamaan de stad verlaten.”

 

Amsterdam kan de vraag naar woningen simpelweg niet bijbenen. De stad groeit met zo’n 11.000 inwoners per jaar. Door de krapte op de markt worden de huizenprijzen steeds verder opgevoerd, waardoor veel mensen een huis niet meer kunnen betalen.

 

De stad heeft daarom haast. Om de druk op de woningmarkt te verlagen, wil de gemeente de komende tien jaar 50.000 woningen bijbouwen. Het college wees onlangs twaalf bouwlocaties aan. Het kaartje oogt als een donut. Buiksloterham, NDSM, Ring-West, Amstelkwartier, Sloterdijk, IJburg-2. In de ring rond Amsterdam moet het gaan gebeuren. Want de stad houdt niet op bij de A10, de metroringlijn of de IJ-oevers.

We bouwen geen Almere. Mensen met kinderen moeten wonen in hoogbouw, of de stad uit

Zef Hemel, bijzonder hoogleraar Grootstedelijke Problematiek, UvA

 

Of, zoals het toeristengidsje van I Amsterdam schrijft; „creative hub” Noord is „one of Amsterdams coolest hoods”, Zuidoost is „in vibrant transition” en „Western Garden Town” Osdorp – „once a sleepy backwater” – heeft zichzelf opnieuw uitgevonden met nieuwe architectuur en „massive amounts of greenery”.

 

De geselecteerde bouwlocaties zijn veelal gebieden die getransformeerd worden (zoals Overtoomse Veld), maar er zijn ook locaties die nog deels braak liggen (zoals Amstelkwartier en Buiksloterham) of die nog aangelegd moeten worden (zoals IJburg-2). Het zijn deze wijken waar nog ruimte is voor verdichting en herontwikkeling. En die het tot dusver sterke binnen-of-buiten-de-ring-denken moeten vervagen.

 

Dus de locaties zijn er. De ontwikkelaars willen ermee aan de slag, stelt het college. En er hoeven „geen langdurige bestemmingsplanprocedures doorlopen te worden”.

 

Maar zijn 50.000 woningen in tien jaar tijd genoeg in een stad die relatief net zo hard groeit als Berlijn, Kopenhagen, Londen en Parijs, zoals in de gemeentestudie Koers 2025 wordt gesteld? Zoals het er nu naar uitziet niet, zegt Zef Hemel, bijzonder hoogleraar Grootstedelijke Problematiek aan de UvA. „Door de crisis zijn we op achterstand geraakt. We moeten niet denken dat we nu uit de brand zijn.”

Amsterdam is nog te bang

 

Mooi dat de sprong over de ring wordt gemaakt, vindt Hemel. „Maar om een metropool te bouwen heb je ook Amstelveen en Diemen nodig.” Amsterdam durft zijn vleugels nog niet uit te slaan, zegt Hemel. „Sinds de crisis zijn we van slag. Niemand durft nog ver vooruit te kijken en van echte groei uit te gaan. Of van een gedurfd verkeerscirculatieplan voor de hele binnenstad. Of een metroplan. Men is bang om de buurgemeenten op stang te jagen. En om Rotterdam, Utrecht en Den Haag links te passeren.”

 

Maar waarom blijven we eigenlijk denken in aantallen woningen, vraagt Hemel zich af. „We moeten aan formaat gaan denken. De trend wordt dat mensen kleiner gaan wonen. Maak je de woningen half zo groot, dan kun je er 100.000 van maken.”

  • Marije Willems