O daha önce hiç oyuncak araba görmedi


  • Kayıt: 01.05.2016 11:07:00 Güncelleme: 01.05.2016 23:38:00

Fotoğraf sanatçısı Ayşe Çölgeçen, gören herkesi derinden etkileyebilecek bir projeye imza attı. Hollanda’da gönüllülerden aldığı hediyeleri Afrika’daki alıcılarına iletti, fotoğrafladı. Hayatında ilk kez oyuncak araba gören çocuğun heyecanı da bizlere yaşamı sorgulattı.


O daha önce hiç oyuncak araba görmedi


‘Tok açın halinden anlamaz’ derler ya... Hayatta ‘her şey’e sahip bir çocuk da ayağına uymasa bile bir ayakkabıdan vazgeçemeyen çocuğu anlamaz belki... Fotoğraf sanatçısı Ayşe Çölgeçen hediyeleşmenin önemini vurgulayan, iki dünyayı bir araya getiren, insanın taa içine dokunan bir projeyle çıktı karşımıza Gifts From Your Heart yani ‘Gönülden Verilen Hediyeler.’ Hollanda’da refah içinde yaşayan çocuk ve yetişkinlerin kendi eşyaları, oyuncakları içinden seçtiği hediyeleri bir elçi görevi üstlenerek Afrika’ya götürdü, oradakilere iletti. Ve o an ki duygularını fotoğrafladı. Yakaladığı kareler insanlara gerçek mutluluğu hatırlatan belgeler olarak kaldı. Belki bundan sebeptir ki beklendiğinden çok daha fazla ilgi çekti, beğenildi sergi. Şimdi dünyayı dolaşmaya hazırlanıyor...


-Sizi biraz tanıyabilir miyiz


Hollanda, Den Haag şehrinde doğdum. Pskikolojik danışman rehberliği, sosyal danışmanlık ve anaokulu ögretmenliği eğitimlerini burada tamamladıktan sonra İngiltere’de uluslararası ilişkiler üzerine yüksek lisans eğitimi aldım. İngiltere’nin birçok şehrini gezdim ve oralarda sokak fotoğrafçılığı yaptım. Ardından Avrupa turu yaparak yine insanlar üzerine çalışmaya devam ettim. Yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere bebek, portre, düğün çekimleri gibi çalışmalarla ilgilendim. Ardından 2015 yılının haziran ayında Gifts From Your Heart isimli proje için Senegale gittim. Aynı yılın kasım ayında, Senegal’de fotografladığım eserler Rotterdam’da sergilendi. Sergi, beklenilenden daha fazla ilgi gördü.


-Nasıl bir proje bu


Gifts From Your Heart yani ‘Gönülden Verilen Hediyeler’ projesi hediyeyi verenle alan arasında bir çalışma. İki dünya arasında kurulan bir bağ. Hollanda’da hediyeyi veren çocuk ve yetişkinleri fotoğraflayıp 2015’te Senegal’e, 2016’da Uganda’ya götürüp orada ihtiyaç sahiplerine verdim. Aynı kareyi orada da fotoğrafladım. Böylece bu iki ülke bir araya geldi. Aynı hediyeyle iki ayrı kişi yanyana.


Paylaşmayı öğreniyorlar


-Kaç çocukla çalıştınız, bu çocuklara nasıl ulaştınız


Bu projede yetişkinlerle de çalıştım. İlki için 14 çocuk, beş yetişkin katıldı. Proje ilgi görünce, ikincisinde 54 çocuk, 26 yetişkin vardı. Üçüncüsü için katılım sayısını düşünemiyorum. Bu arada, projeye Hollanda’da ünlü olan isimlerin katılımı da sağlandı. Mesela Nilgün Yerli, Ege Coşkun, Meral Polat, Şeyda Buurman, Şevval Kayhan, Huri Şahin, Nasrdin Djar. Bunlar kendi kitlesinde isim yapmış oyuncu, komedyen, şarkıcılar.


-Bu projenin ilham kaynağı neydi? Böyle bir çalışma yapmak nerden aklınıza geldi


Bir gün Hollanda’da küçük bir kız çocuğu resim çizmiş ve bunu Afrika’ya bir çocuğa göndermek istemiş. Daha sonra Afrika’ya tatile giden Hollandalı bir kadın bu resmi orada bir çocuğa verip birlikte fotoğraf çektirmiş. Hollanda’daki çocuk görsün diye. Uzun seneler insanlar üzerinde çalışmalar yapan bir fotoğrafçı olarak böyle bir projeden fikir edindim.


-Projeniz neden önemli


Bu proje materyalist ülkelerde yaşayan çocuklara ve yetişkinlere paylaşmayı öğretiyor. İki dünya arasında kurulan dostluk bağının, kardeşlikliğin görsel versiyonu. Aynı zamanda hediyeleşmenin görsel hali. Ayrıca bu proje sadece bir kuruma, bir düşünceye, dine, ırka bağlı değil, gönülden destekleyenlerin, gönülden hediye verenlerin projesidir.


Hedef dünya liderleriyle çalışmak


-Sergi nereleri gezdi ve gezecek


Hollanda’da bir kaç şehir gezdi. Bunlardan bazıları Rotterdam, Amsterdam, Utrecht. Bu sene İstanbul’da Yüksel Sabancı Sanat Merkezi’nde sergilendi. Gelen teklifleri değerlendirip, bundan sonra Fransa, Almanya, İngiltere ve Amerika’da sergilenmesini umut ediyorum.


-Bu projeyi ileriye taşımaya yönelik planlarınız var mı


Bu projeye dünya liderlerini de ekleyerek uluslararası bir boyuta taşımak gibi bir niyetim var.


Ufacık şey onları mutlu edebilir


-Fotoğrafladığınız çocukların o anki duygularını anlatabilir misiniz


Bu çok zor. Hollanda’daki çocuklar isteyerek ve hevesli onca oyuncakların arasında bir-iki tane seçerken, Afrika’daki çocuklar bununla yetinip çok mutlu olabiliyorlar. En ufak şey onlar için mutluluk sebebi olabilir.


-Çalışmalarınız sırasında sizde iz bırakan anılar biriktirmişsinizdir...


Kesinlikle! Unutamadığım anlar oldu. Her çekim, her an farklıydı. Mesela Hollanda’da yasayan Mirza’nın oyuncak arabasını Senegal’deki çocuğa vermek istedik. Çocuk dakikalarca hediye ettiğimiz arabaya baktı. Bir anlam veremedik.. Tercümana ne oldu diye sorduğumuzda... Hayatında hiç oyuncak araba görmediğini söyledi... Bu en etkilendiğim an ve fotoğraf! Ya da ayakkabı olmadı diye elinden bırakmayan çocuk... Bu hikayeleri anlatırken içim ‘pır pır’ ediyor!