1 Mayıs doğduğu ülkede kutlandı


  • Kayıt: 01.05.2016 18:52:00 Güncelleme: 01.05.2016 18:52:00

Avustralya’nın Melbourne kentinde, 1 Mayıs 1856’da taş duvar ustaları ve inşaat işçilerinin çalışma saatlerinin uzunluğuna karşı yürümesi ile doğan 1 Mayıs, doğduğu kentte düzenlenen yürüyüşle kutlandı.

 

Melbourne’da, 1856 yılında taş duvar ustaları ve inşaat işçilerinin Parlamento Evi’ne kadar yürüyüş yaptığı, 1 Mayıs’ın doğmasına neden olan yerde bir araya gelen emekçiler, daha sonra kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

 

İskoç müziği Gayda eşliğinde yürüyen yüzlerce işçi, Avustralya hükümetinin işçiler aleyhine çıkartmaya çalıştığı yasaları ve uygulamaları taşıdıkları pankartlarla protesto etti. Polislerin eşlik ettiği ve yaklaşık 2 saat süren 1 Mayıs yürüyüşü ve etkinlikleri olaysız şekilde sona erdi.

 

Dünyada ilk kez Avustralya’nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri, 1856'da, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yürüyüş düzenledi. Bu yürüyüş, dünya genelinde birçok ülkede 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın doğum günü olarak kabul ediliyor.

 

Ancak Avustralya’da "May Day" olarak adlandırılan 1 Mayıs etkinlikleri, birçok ülkede ilan edildiği gibi İşçi Bayramı olarak kutlanmıyor. Birçok ülkeyle kıyaslandığında kutlamaların sönük geçtiği Avustralya’da 1 Mayıs’ta resmi tatil yapılmıyor. Avustralya, İşçi Günü’nü (Labor Day) her eyaletinde farklı tarihlerde resmi tatil ilan ederek kutluyor.