Haydar Akar: Hollanda dünyanın tarım ambarı olmuş


  • Kayıt: 01.07.2016 15:27:00 Güncelleme: 01.07.2016 15:27:00

CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Haydar Akar SODEM’in kent ve kent çevresi tarım, yerel yönetimlerin tarıma verebileceği destekler, tarım sektörünün kurumsal yapıları ve tarım politikalarına ilişkin çalışmaları yerinde incelemek üzere Hollanda’ya gitti.


CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Haydar Akar SODEM ( Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği)’nin kent ve kent çevresi tarım,  yerel yönetimlerin tarıma verebileceği destekler, tarım sektörünün kurumsal yapıları ve tarım politikalarına ilişkin çalışmaları yerinde incelemek üzere Hollanda’ya gitti.  Hollanda da Rauf vakfı, Wageningen Üniversitesi ve Almera belediyelerini ziyaret edip tarım konusuna ilişkin bilgi alan heyet yapılan çalışmaları yerinde inceledi.


YÜZÖLÇÜMÜ KÜÇÜK İHRACATI BÜYÜK


Milletvekili Akar,  Konya kadar yüzölçümüne sahip Hollanda’nın tarım da ihracat rekoru kırdığını ve ihracatta dünya da 2. Sırada olduğunu belirterek ‘Devlet ve yerel yönetimler bu konuda tarıma çok büyük destek veriyor dünyanın tarım alanında en gelişmiş bağımsız araştırma enstitüsü burada yaptıkları çalışmalar ve sonuçlarına baktığımızda maalesef ülkemizin bu konuda geride olduğunu görüyoruz’ dedi.


AKAR: TARIMDA ARGELERİ VAR


Hollanda’nın yıllık 86 milyar dolarlık tarım ihracatın da bulunduğunu belirten Akar, ülkemizde malesef bu rakam 16 milyar dolar civarında yani bizden 6 kat fazla ihracat yapıyorlar ayrıca Dünyanın en büyük 25 gıda ve içecek üreticisinden dört tanesi Hollandalı ve bu şirketlerin 12’sinin Hollanda’nın çeşitli bölgelerinde üretim ve AR-GE tesisleri var. Avrupa’da tarım ve gıda sektörüne ayrılan AR-GE harcamaları bakımından Hollanda ikinci sırada yer alıyor.” Dedi.


ÜNİVERSİTEYİ ZİYARET ETTİLER


Milletvekili Akar, “ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük tarım ihracatçısı olan Hollanda, şüphesiz bu başarısını sadece geleneksel tarımsal üretime değil, yenilikçi iş modelleri ve teknolojilerini kullanarak yapıyor dedi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Bolu Milletvekili Tufan Köse ve Çorum Milletvekili Tufan Köse’nin bulunduğu CHP heyeti 150 ulustan 10 bin öğrencisi bulunan ve Dünya’nın tarım konusunda bir numaralı Wegeningen Üniversitesi’ni de ziyaret etti.