"AB entegrasyonu başlıca önceliğimiz"


  • Kayıt: 01.07.2016 16:00:00 Güncelleme: 01.07.2016 16:00:00

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, "Makedonya'daki yaşam standardının yükseltilmesi, istikrar ve yabancı yatırımları ülkeye çekmek için AB entegrasyonu başlıca önceliğimiz." dedi.

 

Poposki, yaptığı açıklamada, ülkesinin dış politika hedeflerini, ülkedeki siyasi krizi ve Türkiye ile ilişkilerini değerlendirdi.

 

Makedonya'da devam eden siyasi krizin çözümü için geçen yıl ülkedeki en büyük siyasi partiler arasında Prjino Antlaşması'nın imzalandığını anımsatan Poposki, antlaşmanın birçok maddesinin yerine getirildiğini ancak erken seçim gibi kilit öneme sahip maddenin bir türlü uygulanamadığını vurguladı.

 

Poposki, erken genel seçimin ana muhalafetin talebi olduğuna işaret ederek, siyasi krizden kurtulmak için yeniden seçime yönelmeleri gerektiğini, bunun ise sadece partiler arasında diyalogla mümkün olabileceğini vurguladı.

 

Krizi "dışarıdan birilerinin" değil, kendilerinin çözebileceğine inandığını kaydeden Poposki, ABD ve AB ülkelerinin krizin çözümü için ilgi göstermesinin ise Makedonya için iyi bir durum olduğunu ifade etti.

 

Poposki, AB üyesi birçok ülkede de siyasi krizlerin yaşandığına dikkati çekerek, yine de AB üyesi olmaları halinde bu tür krizleri "daha hafif" bir şekilde atlatmanın mümkün olduğunu söyledi.

 

Makedonya'daki yaşam standardının yükseltilmesi, istikrar ve yabancı yatırımları ülkeye çekmek için AB entegrasyonunun başlıca öncelikleri olduğunu kaydeden Poposki, ülkesinin AB ve NATO üyeliği yolunda karşılaştığı engellerin mevcut sorunları daha büyük boyutlara taşıdığını savundu.

 

"Seçimlere büyükelçiler karar vermemeli"

 

Poposki, ülkedeki adil ve demokratik seçimlerin yapılması için gerekli koşulların henüz olgunlaşmadığını birçok kez ifade eden ABD ve AB büyükelçilerinin, seçimlere dair karar verici makam olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Muhalefetin katılmadığı seçimlerin yapılmaması gerektiğine katılıyorum çünkü bu durum, seçim sürecinde olumsuz bir çağrışım oluştururdu. Ancak seçimlerin yapılıp yapılmayacağını ya da ne zaman yapılacağını siyasi partiler diyalogla belirleyebilir." ifadelerini kullandı.

 

Sığınmacı krizi ve Türkiye ile varılan mutabakat

 

Sığınmacı krizinin çözümüne ilişkin Türkiye ile AB arasında imzalanan mutabakatın, birkaç nedenden dolayı ideal bir anlaşma olmadığını söyleyen Poposki, "Ancak, mevcut durumda varılabilecek en iyi anlaşma budur." dedi.

 

Poposki, anlaşmanın "ucuz bir şekilde reddedilmemesi" gerektiğini vurgulayarak, "Uygulanması için tüm tarafların her türlü çabayı göstermesi gerekiyor. Şu an için bunu yapmak her ne kadar zor görünse de anlaşmanın bazı yönlerinin uygulanmasında gecikildiği bir gerçek." diye konuştu.

 

Mutabakatın sadece Türkiye ile AB ülkeleri için de Balkan rotasındaki ülkeler için de en iyi anlaşma olduğuna işaret eden Poposki, hiçbir ülkenin sığınmacı krizini tek başına çözemeyeceğini savundu.

 

Poposki, Makedonya'nın olası bir sığınmacı akınına karşı geçen yıldan daha hazırlıklı olduğunu söyleyerek, "Yine de Makedonya'nın bu sorunu tek başına çözecek durumda olmadığını düşünüyorum. Türkiye ile Yunanistan, Makedonya ile Yunanistan ve koridorun kuzeyindeki diğer ülkeler arasındaki iletişim seviyesinin iyileştiği fikrindeyim." şeklinde konuştu.

 

Bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri üç kategoride değerlendiren Poposki, "En iyi ilişkiler, ortak sınırı olmayan ülkeler arasında mevcut. Bizim örneğimizde Hırvatistan, Slovenya ve Bosna Hersek söylenebilir. İkinci kategori ise ortak sınırımız olan ancak AB üyesi olmayan ülkeler, yani Arnavutluk, Kosova ve Sırbistan gibi. En karmaşık ilişkiler ise ortak sınırları olan fakat birinin AB üyesi olduğu, diğerinin ise olmadığı ülkeler arasında görülmektedir." ifadelerini kullanarak, Yunanistan-Makedonya ilişkilerine işaret etti.

 

Türkiye, Makedonya'nın önemli ortaklarından biri

 

Türkiye ile Makedonya arasındaki ilişkileri de değerlendiren Poposki, Tükiye'nin hem bölgesel hem de küresel bağlamda Makedonya'nın önemli ortaklarından biri olduğunu vurguladı.

 

Türkiye'nin Balkanlar'da NATO'nun güçlü destekçilerinden biri olmasının, Makedonya'nın NATO üyeliği açısından önemli bir gerçek olduğunu kaydeden Poposki, "Balkanlar'da bir güvenlik tehdidi olduğuna inanmadığım için bu hususta güvenlik boyutu önemli değil ancak bu durum, istikrarın ve geçmişte var olmuş gerinliklerin dindirilmesi için büyük bir semboldür. Türkiye, bölgedeki diğer ülkeleri de NATO üyelikleri yolunda desteklemektedir." diye konuştu.

 

Turizm, ekonomi ve yatırım konusunda da Makedonya'nın Türkiye ile mükemmel ilişkileri olduğunu kaydeden Poposki, "Tüm ilişkilerimiz, Türkiye ile yüksek düzey görüşme ve iletişimimize de yansımaktadır." dedi.