Ege'deki mülteci akınında artış var


  • Kayıt: 30.07.2016 15:18:00 Güncelleme: 30.07.2016 15:18:00

15 Temmuz darbe girişimi Ege'deki mülteci trafiğine de yansıdı. Ankara, Yunan adalarındaki görevlilerini geri çekti. Kamplarda yığılma başlarken, mülteci geçişleri de iki katına çıktı.


Atina'daki mülteci kriz merkezinin verilerine göre, son 24 saat içinde Ege adalarına ulaşan mülteci sayısı 118 oldu. 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde bu rakam günde ortalama 60 civarındaydı.


'Türkiye'den kaynaklanıyor'


Alman Basın Ajansı'na (dpa) konuşan bir Yunan sahil güvenlik yetkilisi, adalarda bulunan mülteci kayıt ve kabul merkezlerinin (hotspot) durumu hakkında bilgi verdi. Barınma kapasitesi toplamının 7 bin 450 olmasına rağmen hotspotlardaki mülteci sayısının 9 bin 313'e ulaştığına dikkat çeken yetkili, "yığılma"nın Türkiye'den kaynaklandığını ileri sürdü.


'Ankara 15 Temmuz sonrası görevlilerini çekti'


Hangi mültecinin Türkiye'ye ne zaman geri yollanacağına kayıt ve kabul merkezlerinde görevli Türk görevlilerin karar verdiğine dikkat çeken Yunan yetkili, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında tüm personelin Ankara tarafından geri çekildiğini, bunların yerine henüz yeni atamalar yapılmadığını kaydetti. 


Avrupalıların mülteci korkusu


Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Pew Araştırma Merkezi'nin mülteciler hakkında Avrupalıların ne düşündüğüne ilişkin yaptığı bir araştırmaya göre Avrupalıların çoğunluğu mülteci akınının terör tehlikesini arttırdığı inancında. Ayrıca mültecilerin işlerini ve sosyal yardımlarını elinden almasından endişe eden Avrupalıların sayısı da oldukça kabarık. Avrupa nüfusunun yüzde 80'ini temsil eden 10 Avrupa Birliği (AB) ülkesinden 8'inde, mültecilerin ülkeye gelmesinin terör saldırısı tehlikesini arttırdığını düşünenlerin oranı yüzde 50'nin üzerinde.


© Deutsche Welle Türkçe