Macaristan-Sırbistan sınırına yeni tel örgü


  • Kayıt: 26.08.2016 18:35:00 Güncelleme: 20.12.2020 12:59:54

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan-Sırbistan sınırına çekmeyi planladıkları yeni tel örgü hattının yüz binlerce kişiyi bile durdurma kapasitesine sahip olacağını söyledi.

 

Macaristan'ın devlet radyosu Kossuth Radio'da haftalık konuşmasını yapan Orban, sığınmacı krizi ve gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

Macaristan-Sırbistan sınırındaki mevcut tel örgülerin yanına yeni bir tel örgü hattının daha çekileceğini belirten Orban, ''Macar-Sırp sınırını güçlendirmek gerekiyor bu yüzden daha sağlam ve en modern teknik özelliklere sahip yeni bir tel örgü daha çekilecek. Bunun teknik planları hazırlanıyor. Bu tel örgü bir defada yüz binlerce insanı durdurabilecek.'' dedi.

 

Türkiye'nin istikrarının hem Macaristan hem de Avrupa için çok önemli olduğuna dikkati çeken Orban, ''Bizim istikrarlı bir Türk Hükümetine, güçlü Erdoğan'a ve güvenilebilir Türk dış politikasına ihtiyacımız var. Eğer Türkiye zayıflarsa, örneğin bir darbe girişimi ya da başka hangi sebepten olursa olsun, o zaman bu bölgede ortak hareket ve müzakere edilebilecek bir ülke olmayacak.'' diye konuştu.

 

Avrupa'daki terör olaylarının artmasının sebebinin göç olduğunu iddia eden Orban, ''Göçmenlik Avrupa'nın kamu güvenliğini bozuyor, insanları tehdit ediyor ve boynumuza terörizm getiriyor. Göçmenlik ve terörizm arasında irtibat olmadığını iddia eden birisi ne konuştuğunu bilmiyor.'' ifadelerini kullandı.

 

Avusturya'nın 'acil durum' ilan etmesi kararı alabileceği konusunu da değerlendiren Orban, Avusturyalıların nereye tel örgü çekmek istediklerine karar vermesi gerektiğini belirterek, ''Avusturyalı arkadaşlarıma, ülkelerini Macaristan-Avusturya sınırı yerine Macar-Sırp sınırında korumalarını tavsiye ettim. Hatta ortak Orta Avrupa gücü ile Sırp-Makedon ve Makedon-Yunan sınırında da bu yapılabilir. Eğer diğer Avrupa ülkeleri kendi güçlerini hareket ettirirlerse Yunanistan'ın güney ada sınırları bile korunabilir.'' şeklinde konuştu.

 

Macaristan'a bugün kontrolsüz olarak hiç kimsenin giremediğini de savunan Orban, ''Bugün Macaristan'a izinsiz olarak kuş bile uçamıyor. Sınırları çiçeklerle ve peluş hayvancıklarla koruyamazsınız. Sınırlar tel örgü, polis, asker ve silahlarla korunabilir.'' dedi.