'Suriye konusunda Rusya ile uzlaşmadan çok uzağız'


  • Kayıt: 20.10.2016 21:53:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:00:41

Almanya Başbakanı Angela Merkel, başkent Berlin'de Ukrayna krizini görüşmek amacıyla Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile "Normandiya Formatı" kapsamında bir araya geldi.

 

Görüşmenin ardından Hollande ile ortak basın toplantısı düzenleyen Merkel, Suriye'deki geçici ateşkesin Halep'te yaşayanlara insani yardım için bir çıkış noktası olması gerektiğini söyledi.

 

Dışişleri bakanlarının bir çözüm için çalışması konusunda karar alındığını aktaran Merkel, "Tam bir uzlaşmadan çok uzağız." dedi.

 

Merkel, Putin ile yapılan Suriye görüşmesi için "Açık ve sert bir tartışma oldu. Bugün de bir mucize olmadı." ifadesini kullandı.

 

Suriye'deki bombardımanlarda Rusya'nın da sorumluluğu olduğunu dile getiren Merkel, şehirlerin bombalanmasının oralardaki insanlar için zalimce bir deneyim olduğunu vurguladı.

 

Almanya Şansölyesi, şu an için en önemli meselenin Halep'teki insanlara insani yardım sağlanması olduğunu belirterek, bu bağlamda Rusya'ya karşı yaptırım seçeneğini yok sayamayacaklarını kaydetti.

 

Merkel, Almanya olarak bazı olaylar için "savaş suçlusu" tanımlamasında bulunabileceklerini bildirerek, "Şahsen, sürekli bombalamayla teröristlerle masum insanları ayırt etmenin mümkün olmayacağına inanıyorum. Bu şekilde bir siyasi çözümün de sağlanması zor." değerlendirmesini yaptı.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande

 

François Hollande ise Suriye'de birkaç saat sürecek çatışmasızlık durumunu insani yardım götürmek ve siyasi görüşmeler için kullanmak istediklerini belirtti.

 

Suriye'de halkın korunması gerektiğini ifade eden Hollande, "Biz şimdi Vladimir Putin ile yaptığımız görüşmeden, ateşkesin belki uzatılabileceği izlenimiyle çıktık." açıklamasında bulundu.

 

Ateşkesin ne kadar uzun olabileceğine ilişkin bir soru üzerine Hollande, Putin'in yerine geçemeyeceğini kaydederek, "Ben bunu, açıkladığı 8 saatin ötesine gitmeye hazır olduğu şeklinde anladım. Suriye rejimi ile bunu istediğini göstermesi lazım." yanıtını verdi.

 

Hollande, Halep'in bombalanmasının durdurulmasını istedi. Bu bölgede yaşananları toplantıda ele aldıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Hollande, "Halep'te şu an yaşananlar savaş suçudur, gerçek bir savaş suçudur. Rejim ve destekçilerinin, bombardımanlarına son vermeleri gerektiğini burada söylememiz önemliydi." dedi. AA