Uşakizade Köşk'ünde Eski Dostlar Buluştu


  • Kayıt: 20.01.2014 15:55:00 Güncelleme: 20.01.2014 15:55:00

Uşakizade Köşk Müdürü Ahmet Gürel’i ziyarete eden eski dostları hem Atatürk’ün 91 gün kaldığı köşkü gezdiler hem de anılarını tazelediler.

İzmir Göztepe’de 1860 yılında yaptırılmış olan Uşakizade Latife Hanım Köşü’nde ki buluşmaya Hollanda’dan Bülent Türker, Melek Atak, Mustafa Toga, Lütfü Tosyagülü, Gürsel Kan, Demet Türker, Kırklareli’nden İbrahim Tuna, İzmir’den Halil Kocakabak, Ufuk Gökçe, Manisa’dan MihrimahPeri Serpil Dede, Salihli’den Mukadder Toga-İzmirlioğlu, Gülgün Yalvaç katıldı. Eski dostlar hem Uşakizade Köşk’ünü gezdiler hem de 20, 25 yıllık anılarını tazeleyip eski günlerden konuştular.

 

 

GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA VE LATİFE HANIM
Uşakizade Köşk Müdürü Ahmet Gürel köşte kadim dostlarını ağırlarken köşkün tarihi ve Atatürk ile Latife Hanım hakkına da bilgiler verdi. Gürel; “Uşakizade Köşkü, Uşakizade Sadık Bey tarafından İzmir Göztepe’de 1860 yılında yaptırılmıştır. Uşakizade Ailesi, yazlık ev inşa etmek üzere İzmir’in en serin yerini araştırmış ve burada, bodrum dahil üç katlı olan bu köşkü yaptırmıştır. Gazi Mustafa Kemal Paşa İzmir’in kurtuluşunun altıncı günü, 14 Eylül 1922’de Uşakizade Köşkü’ne gelmiştir. Bu gelişinde 16 gün kalan Gazi, Köşkü “Başkomutanlık Karargâhı” olarak da kullanmıştır. Bir süre sonra İzmir’e tekara gelen Gazi Mustafa Kemal Paşa, 29 Ocak 1923 tarihinde Latife Hanım’la Göztepe’deki bu köşkte kıyılan nikah ile evlenmiştir. Gazi toplam 91 gün Uşakizade Köşkü’nde ikamet etmiştir.
Uşakizade Muammer Bey’in altı çocuğunun en büyüğü olan Latife hanım modern bir Türk kadınıydı. 1900 doğumlu olan Latife Hanım, ilkokulu Uşakizade Köşkü’nün bahçesindeki “Camlı Köşk”te özel öğretmenlerle okumuştur. İstanbul Arnavutköy Amerikan Koleji’nde liseyi bitirdikten sonra Fransa’daki Sorbonne Üniversite’sinde Hukuk ve Siyaset eğitimi almıştır. Uşakizade Köşkü 1979 yılında İzmir Özel Türk Koleji’nin mülkiyetine geçmiştir. Köşkün restorasyonu zamanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 1998 yılında başlatılmış 15 Haziran 2001’de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in katıldığı resmi bir törenle açılmıştır” dedi.

 

 

HOLLANDA’DAN BİR ATATÜRK SEVDALISI
Hollanda’dan gelen Bülent Türker ise yaptığı konuşmada; “Ahmet beyle uzun yıllardır dostluğumuz devam ediyor. Diğer arkadaşlarla burda buluşarak hem hasret giderdik hem de Ulu Önder Atatür ve müstakbel eşi Latife hanımının anılarını yad ettik” dedi. Türker daha sonra herkesin İTK Uşakizade Köşkü’nü ziyaret ederek tarihe tanıklık etmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Mustafa Toga