Almanya'da Türk isimliler ev bulamıyor


  • Kayıt: 23.06.2017 17:47:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:03:07

Yapılan araştırmaya göre, Almanya'da ev arayan Türk isimli her dört kişiden birinin başvurusu reddediliyor.


BERLİN - Almanya'da yabancılara yapılan ayrımcılık araştırmayla ortaya konuldu. Yabancı bir isme sahip birisinin ev bulmada çektiği zorluk belgelendi. Spiegel dergisi ve Bayerischem Rundfunk tarafından yapılan bir araştırmaya göre, özellikle Türk ve Arap isimli olanlar dışlanıyor. 10 büyük kentte Almanlarla yabancıların ev bulma konusunda karşılaştıkları durumu araştıran iki yayın kuruluşu, Almanların olumlu yanıt aldığı durumlarda yabancı bir isme sahip olanların her dört başvurudan birisinde reddedildiğini ortaya koydu.


Araplar ve Türkler daha çok dışlanıyor

Araştırmada kiralık evlere Alman, Polonyalı, İtalyan, Türk ve Arap isimli kişilerin başvuruları gönderildi. Başvurularda dil ve ekonomik durumların olumsuz etkiye yol açma ihtimaline karşı, durumları hemen hemen eşit ve Almancası da iyi olan kişiler seçildi. İnternet üzerinden de 20 bin kiralık eve başvuru yapıldı. Yanıt alınan 8 bin başvurunun sonuçları değerlendirildiğinde bir Almanın rahatlıkla ev bulduğu bir durumda Arap isimli birisinin yüzde 27, bir Türk'ün yüzde 24, Polonyalının yüzde 18, İtalyan birisinin ise yüzde 8 oranında reddedildiği görüldü. Yabancı isme sahip olanların, özellikle özel şahıslara ait kiralık evlerde daha çok ayrımcılığa uğradığı tespit edilirken, Türk ve Arap isimli erkeklerin kadınlara oranla daha fazla ayrımcılığa uğradığı belirlendi.


Münih ve Frankfurt başı çekiyor

Araştırmaya göre, ev bulma konusunda en fazla ayrımcılık Münih ve Frankfurt'ta görülüyor. Münih'te yüzde 47, Frankfurt'ta ise yüzde 31 oranında ortaya çıkan ayrımcılık, Leipzig'de 18, Magdeburg'ta ise yüzde 17 düzeyinde bulunuyor.


Yüz yüze görüşmede daha da artma ihtimali var

Spiegel Online'ın bildirdiğine göre, Der Spiegel'in yarın çıkacak yeni sayısında yer alan haberde maruz kalınan ayrımcılığın, emlakçılar ve ev sahipleriyle yüz yüze görüşme durumunda daha da artacağına dikkat çekiliyor.