Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, AB Konseyi'nde gerçekleşen ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerde AB-Sırbistan ilişkileri ve AB'nin öncülüğünde yürütülen Sırbistan-Kosova arasındaki diyalog sürecinin ele alındığı kaydedildi.


Tusk, Sırbistan ve tüm Batı Balkanlar'ın AB perspektifini "açık" bir şekilde desteklediklerini dile getirerek, "Sırbistan'ın AB'ye üyelik hızını ülkenin kaydettiği ilerleme belirleyecek." dedi.


Sırbistan'ın "jeostratejik" seçimini AB'den yana yaptığını açıkladığını hatırlatan Tusk, bu alanda artık geri dönüş olmadığını belirterek, "Umarım seçiminiz, davranışlarınızı yönlendirir." şeklinde konuştu.


Vucic ise AB'nin Sırbistan'ın üyeliği ile ilgili zaman çerçevesi belirlemesini isteyerek, "Eğer AB net bir zaman çerçevesi belirleseydi, Sırbistan halkı yapması gerekenler konusunda çok daha fazla motive olurdu." açıklamasında bulundu.


Görüşmelerde ağırlıklı olarak Sırbistan ve Kosova arasında AB'nin öncülüğünde yürütülen diyalog sürecine değinildiğini anlatan Vucic, bölgede uzun vadeli barış ve istikrarı inşa etmek için gerekeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.