Gurbetçilerin özel bilgileri yabancı devletlere verilecek mi?


  • Kayıt: 05.12.2017 20:16:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:04:24

Yurtdışında yaşayan ve Türkiye’de mal varlığı veya parası olanlar, bu bilgilerin 2018’den itibaren yaşadıkları ülke makamlarına bildirilmesini istemiyor. Detaylar haberde…


Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üye ülkelerinin imzaladığı ve 1 Ocak 2018’de yürürlüğe girecek olan “Otomatik Bilgi Transferi” anlaşması gurbetçileri tedirgin etmeye devam ediyor. Anlaşma, gerektiğinde ülkeler arası bilgi transferine olanak sağlıyor. Bu durum özellikle Türkiye’de mal varlığı veya parası lanları tedirgin ediyor. Geçtiğimiz yıllarda bir çok kişi Türkiye’de durumu iyi olmasına rağmen yurtdışında yaşadığı ülkede devlet yardımı alarak geçimini sağladı. Yani aslında haksız kazanç elde etmiş oldu. Şimdi bilgi paylaşımı olması halinde bunların ortaya çıkmasından ve ceza gelmesinden korkuluyor.


Geçtiğimiz haftalarda Türk yetkililer açıklama yaparak “Bilgi paylaşımı o kadar basit değil. Bu bir çok kurala bağlı. Türk devleti vatandaşını mağdur etmeyecek” diye bilgi verdiler.  Yani Türk yetkililere göre gurbetçiler açısından endişe edilecek bir durum yok. Ayrıca verilen bilgiye göre bu bilgi paylaşımı olsa bile geriye dönük olmayacak. Yani kimse geçmişte yaptığı hatalardan dolayı hesap vermek zorunda kalmayacak.


Ancak bu açıklamalara rağmen hala yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın kafasında soru işaretleri var. “Acaba yine de başımız ağrır mı?” diye merak edenlerin sayısı oldukça fazla. Yurtdışındaki sivil toplum kuruluşları da vatandaşın bu endişesini paylaşıyor ve bu konuda Türk makamlarının aydınlatıcı bilgi paylaşmasını talep ediyorlar.