Sosyal yardımla geçinenler Türkiye’ye akın ediyor


  • Kayıt: 05.12.2017 20:20:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:04:24

Türkiye’nin 2018’den itibaren mal varlığı ve bankada parası olanları yabancı ülkelere bildireceği söylentileri bazı gurbetçilerde paniğe neden oldu.

 

Türkiye’nin de imza attığı “Otomatik Bilgi Transferi” anlaşması 1 Ocak 2018’de yürürlüğe giriyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üye ülkelerini kapsayan bu anlaşma aslında suç örgütlerinin para aklamasını engellemek ve ülkeler arası işbirliğini desteklemek için yapıldı. Yani ülkeler artık daha kolay bilgi alışverişinde bulunacaklar. 2017 başından buna bu anlaşmaya dikkat çeken bazı hukukçular “Türkiye, Türkiye’de parası veya mal varlığı olanları yabancı ülkelere bildirecek. Yıllarca devletten işsizlik parası alanlar fakat Türkiye’de mal varlığı veya bankada parası olanlar ortaya çıkacak” yorumunda bulundular. Bu uyarı haksız yere devlet yardımı alan bazı gurbetçilerde paniğe neden oldu.


Edinilen bilgiye göre “Başının belaya gireceğini” düşünen bazı kişiler şu günlerde aniden Türkiye’ye gitme kararı alıyor. İddiaya göre bu kişiler Türkiye’deki bankadan paralarını çekerek mal varlıklarını apar topar yakınlarının üzerine yaptırmanın derdine düştüler. Yaşadıkları ülkeden haksız yere kazanç elde ettikleri anlaşılmasından ve caza almaktan korkanlar bir an önce geride bıraktıkları izleri yok etmek için yoğun çaba sarf ediyorlar.


Ancak şunu tekrar hatırlatmakta fayda var: Türk yetkililer bilgi paylaşımının sanıldığı kadar kolay olmadığını, Türkiye’nin yabancı ülkelere vatandaşın bilgilerini vermeyeceğini açıkladılar. Yani Türk yetkililere göre gurbetçiler açısından endişe edilecek bir durum yok. Ayrıca verilen bilgiye göre bu bilgi paylaşımı olsa bile geriye dönük olmayacak. Yani kimse geçmişte yaptığı hatalardan dolayı hesap vermek zorunda kalmayacak.


Bu tür açıklamalara rağmen halk arasında tedirginlik sürüyor. İşini garantiye almak isteyenlerin “Ne olur ne olmaz” düşüncesiyle Türkiye’ye gittiği belirtiliyor.

 

Mustafa Koyuncu