Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımak yangına körükle gitmektir


  • Kayıt: 06.12.2017 18:44:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:04:24

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hükûmeti’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planı münasebetiyle bir açıklama yaptı. “Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması bölgedeki barış ümidine derin bir darbe indirecektir.” diyen Ergün sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması bölgede barışa hizmet etmeyecektir. Tam aksine, zaten devam etmekte olan çatışma ortamını daha da alevlendirecek ve bölgede ihtiyaç duyulan huzur ortamını zora sokacak, iki devletli çözümü imkânsız hâle getirecektir.


Kudüs hem Müslümanlar hem Yahudiler hem de Hristiyanlar için en mukaddes şehirlerden biridir. Dolayısıyla Kudüs ile ilgili anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması ancak bölgedeki muhatapların müzakereleri ile mümkün olabilir. Meseleyi oldu bittiye getirecek  adımlar bölgede barışa değil, yeni şiddet olaylarının ve çatışmaların meydana gelmesine hizmet edecektir.


ABD Hükûmeti’nin başına buyruk bir şekilde yürürlüğe koymaya niyetlendiği bu uygulamaya karşı dile getirilen ilk uluslararası tepkiler önemli bir uyarı niteliğindedir. Bu uygulamanın neticelerinin bölgeyi de aşar nitelikte etkilerinin olacağını kestirmek hiç de zor değildir. Bu sebeple Almanya Hükûmeti’nin de meseleye dair eleştirel tavrının devamını getirmesi gerekmektedir. ABD Hükûmeti akl-ı selime davet edilmelidir.


İslam dünyası ABD’nin bu uygulaması karşısında provokasyona gelmemelidir. İleri görüşlü bir diplomatik metot izlemeye özen gösterilmelidir. Bu meselenin çözümünde şiddete başvurulmamalıdır. Bu da iki devletli çözüm ümidine olumsuz yansıyacaktır.”