Almanya: Dönmeyi Kabul Eden Sığınmacılara Devlet Teşviği


  • Kayıt: 06.12.2017 19:57:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:04:24

Alman Hükumeti’nin iltica talebi reddedilen sığınmacılara gönüllü geri dönüşleri teşvik amacıyla verilen nakdi yardımı artıracağı bildirildi.  


Bild gazetesinin haberinde, iltica talepleri reddedilen sığınmacılara ülkelerine geri dönüşü cazip kılmak için “Starthilfe plus” adlı programın genişletildiği belirtildi.


Şimdiye kadar gönüllü olarak ülkelerine geri dönmeye karar veren yetişkinlere bin 200 avro, 12 yaş altı çocuklara da 600 avro verildiğine işaret edilen haberde, böylelikle anne, baba ve çocuktan oluşan çekirdek aileye 3 bin avro verildiği anımsatıldı.

 

 

“Senin Ülken Senin Geleceğin”


“Starthilfe plus” programının “Senin ülken, senin geleceğin, şimdi” adlı kampanyayla genişletildiği belirtilen haberde, 28 Şubat’a kadar sürecek bu kampanyayla ülkelerine geri dönmek isteyen ailelerin ayrıca kira, tadilat veya banyo ve mutfak mobilyası gibi temel ihtiyaçların karşılanması için ek olarak 3 bin avroya kadar destekleneceği kaydedildi.


Böylelikle bir ailenin gönüllü olarak ülkesine dönmesi durumunda 6 bin avroya kadar para alabileceği vurgulanan haberde, kişisel başvurularda bu ek yardımın bin avro olacağı belirtildi.


Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, iltica başvuru reddedilen sığınmacıların Alman hükümetinin sunduğu bu tekliften yaralanmasını isteyerek “Ülkelerinizde perspektifler var. Sizin, ülkenize yeniden uyum sağlamanızı somut yardımlarla destekliyoruz.” ifadesini kullandı.

 

İlgi Yoğun


Bu yılın şubat-ekim döneminde “Starthilfe plus” programına sadece 8 bin 639 kişinin başvurduğu bildirildi.


Almanya’da iltica talepleri reddedilen ve haklarında sınır dışı kararı alınan 115 bin kişinin yaşadığı, bunların yaklaşık 80 binin sınır dışı edilmesi işleminin geçici olarak durdurulduğu belirtildi.


Almanya Hala Bir Göç Ülkesi


Alman Göç ve Entegrasyon Vakıfları Uzman Konseyi’nin (SVR) 21 Kasım’da yayımladığı rapora göre Almanya’da yaşayan göçmen nüfus hakkında çarpıcı rakamlar içeriyor. Verilere göre 82.4 milyon nüfuslu Almanya’da, nüfusun yaklaşık 18.6 milyonu, yani yüzde 22.5’u göçmen kökenli kişilerden oluşuyor. Göçmen kökenli nüfusun büyük çoğunluğunu 2.8 milyon ile Türkiye kökenliler oluştururken bu rakam Almanya’nın toplam nüfusunun yüzde 3.4’üne tekabül ediyor.


Alman Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, 2015 yılında Almanya’ya 2.1 milyon yeni göçmen daha ulaştı. Bu rakam Federal Almanya Cumhuriyeti tarihindeki en yüksek rakam olarak göze çarpıyor. Bununla birlikte, bu süre zarfında 1.1 milyon insanın Almanya’yı terk ettiği de belirtiliyor. Almanya’ya göç edenlerin, Almanya’yı terk edenlerin sayısından daha fazla olması ülkenin bir “göç ülkesi” olduğunu kanıtlar nitelikte.


Almanya’ya özellikle son yıllarda artış gösteren göç hareketinin başlıca nedeni iltica olmakla birlikte, ikinci sırayı aile birleşimi, daha sonra eğitim ve son olarak iş gücü göçü alıyor. (Berlin AA, P)