Hollanda'da İslam Okulları En Başarılı Eğitim Kurumları


  • Kayıt: 09.12.2017 17:44:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:04:26

Hollanda'daki İslam okulları, ilkokul son sınıfta yapılan seviye tespit sınavında aynı seviyedeki eğitim kurumları arasında en başarılı okullar oldu.

 

Hollanda'daki İslam okulları, ilkokul son sınıfta yapılan seviye tespit sınavında aynı seviyedeki eğitim kurumları arasında en başarılı okullar oldu.

 

RTL Haber tarafından yapılan araştırmaya göre, ülkedeki İslam okulları, Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığının (OCW) onayladığı, ilkokul son sınıfta yapılan seviye tespit sınavında ortalama 7,29 ile en yüksek puanı aldı.

 

Maastricht kentinde OCW tarafından daha önceki yıllarda "mükemmel okullar" listesine alınan El Habib İslam okulu ise 9,4 ile 6 bin 894 okul arasında en yüksek puanla ilk sırada yer aldı.



Araştırmada, ülkedeki tüm ilkokullarda son üç yılda yapılan seviye tespit sınavları karşılaştırılarak değerlendirildi.



El Habib İslam Okulu Müdürü Hüseyin Külcü, AA muhabirine yaptığı konuşmada, çıkan sonuç için öncelikle Allah'a şükredilmesi gerektiğini belirtti.



Elde edilen başarının özellikle aldıkları dualara bağlı olduğuna söyleyen Külcü, "Gayret bizden, tevfik Rabbimizden. Okul yönetimi ve öğretmenler mesai bitse de işini bitirmeden eve gitmiyor ve çok çalışıyor. İslam okullarında bulunan çocuklarımızın velilerinin eğitim seviyesi, sosyal ekonomik pozisyonu diğer okullara göre daha düşük olmasına rağmen böyle bir başarı elde etmek gerçekten mükemmel ve daha iyisi olamaz." diye konuştu.



Külcü, "Çocukların hepsi bize emanet edildiği için onların hepsi bizim çocuğumuz. Maksimum ne varsa hepsini vermeye çalışıyoruz. Okulun görevi olmasa bile çocuğun neye ihtiyacı varsa biz çocuğa onu vermeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.



Schiedam kentinde ikinci olan Ababil İslam Okulu Genel Müdürü Hasan Hüseyin Göğüş de okul yönetimi ve Müslümanlar olarak çok mutlu ve gururlu olduklarını kaydetti.



Göğüş, "Öğretmenlerin kalitesinin elde edilen başarıya çok büyük bir katkısı var. Ayrıca çocuklarımızın yabancılık çekmeden kendilerini evinde hissetmesi ve bizim de çocuklarımıza değer vermemiz başarının elde edilmesine katkı sağlıyor." dedi.



İslam okullarının son yıllarda çizgisinin hep yükseldiğini belirten Göğüş, "Schiedam kentinde bulunan Ababil okulumuz bu yıl ikinci sırada yer aldı. Bunda müdürlerimizin, öğretmenlerimizin ve velilerimizin de katkısı çok büyük. İslami kimliğimiz ve kültürümüz okulumuzun kalitesinin artmasında ve başarı elde etmesinde büyük etkendir." değerlendirmesinde bulundu.


Hollanda'da İslam okulları



Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığına bağlı olan İslam okulları diğer okullar ile aynı müfredat sahip.


Ülke genelindeki 53 İslam okulunda 12 bin 500 civarında öğrenci ders görüyor.



İslam okulları, İslam kimliğine ve kültürüne bağlı olan ve uygulamada bu değerlere önem veren eğitim kurumları olarak biliniyor.



Öğrencilere emin ve güvenli bir ortam hazırlayan İslam okullarının diğer bir özelliği de pedagojik literatüründe ev, sokak ve okul kültürü olarak bilinen saç ayağını senkronize eden bir eğitim sistemini uygulamaları.