Almanya’da otobanların ücretli olmasını Hollanda, Avrupa Mahkemesine taşıyor!


  • Kayıt: 14.12.2017 21:07:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:04:27

Almanya, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren otoyolları kullanan yabancı plakalı sürücülerden ücret (vinyet) alacak. Almanya’nın, o tarihten itibaren otoyolları da paralı olacak ve vinyet sistemine geçilecek.


Almanya’nın sadece yabancı plakalı sürücülerden otoyol ücreti alacak olmasına itiraz edilmiş ve bunun üzerine Almanya küçük bir değişiklik yaparak,  Almanların ödeyeceği otoyol parasını yıllık araba vergisinden düşürme kararı almıştı.   Yerli halk için değişen bir şey olmayacak, vergiyi az ödeyecek ve vergi yerine otoyol parası ödemiş olacak.  Başka bir değişle Almanlar için değişen bir şey olmayacak ve otoyol ücreti ödemeyecekler. 


Bu uygulamanın da ayrımcılık olduğu kanısında olan Avusturya devleti, Avrupa Mahkemesine başvurarak davacı oldu.


Hollanda’nın müdahil olacağı açıklandı. 


Hollanda Altyapı ve Ulaştırma bakanı Cora van Nieuwenhuizen, Hollanda devleti olarak, bizde aynı davaya müdahil olarak katılacağız. Bu uygulamanın Hollanda’ya yıllık maliyetinin 100 milyon avroyu bulacağı belirtildi. 

 
Yabancı plakalı araçlar için kısa süreli vinyetler düşünülüyor. Vinyetler “10 günlük”, “2 aylık” ve “1 yıllık” olarak satılacak.  Fiyatlar belirlenirken araçların ne kadar çevre dostu olduğuna da bakılacak. Çevreyi az kirleten araçlardan düşük rakam öderken, çevreye zarar verenler en yüksek rakamı ödeyecek.  Tavan fiyat 130 avro olurken,  iki aylık vinyet fiyatının 50 avro olacağı belirtiliyor. 10 günlük vinyet fiyatının ise en fazla 25 avro olması tahmin edilmekte.