Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyeleri Basınla Buluştu

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu (YVDK) Hollanda üyeleri Prof. Dr. Özcan Hıdır, Yusuf Altuntaş, Ejder Köse ve Osman Elmacı Rotterdam Sultan Ahmet Restoran’da Hollanda Türk basın mensupları ile bir araya geldiler.


  • Kayıt: 09.04.2014 21:24:00 Güncelleme: 09.04.2014 21:24:00

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu (YVDK) Hollanda üyeleri Prof. Dr. Özcan Hıdır, Yusuf Altuntaş, Ejder Köse ve Osman Elmacı Rotterdam Sultan Ahmet Restoran’da Hollanda Türk basın mensupları ile bir araya geldiler.
Sohbet halinde geçen toplantıda zaman zaman karşılıklı atışmalar ve hararetli saatler yaşandı. 15 ay kadar önce kurulan bu yarı resmi Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu üyeleri ile ilk defa bir araya gelme fırsatı bulan basın mensupları kurul üyelerini soru yağmuruna tuttular.
Toplantıda ilk sözü Prof. Dr. Özcan Hıdır aldı ve YTB ve YVDK hakkında detaylı bilgiler aktardı. Hıdır, YDVK Onursal Üyesi Turgut Torunoğulları Türkiye’de bulunması nedeniyle toplantıya katılamadı ama dört diğer üye arkadaşımla birlikte bu bir buçuk yıllık çalışamlarımızı sizinle paylaşmak istiyoruz. Görevleriniz, misyonunuz ve vizyonunuz ne diye soruyorsunuz. STK ve derneklerde aynı soruyu soruyorlar. Hollanda’da ki Türk vatandaşlarının sorunlarına yerinde çözümler üretmek ve daha verimli çalışma ortamı oluşturmak için Sivil Toplum Kuruluş’larıyla (STK), Büyükelçiliğimizle, Başkonsolosluklarımızla görüştük. Daha sonra sorunları şu şekilde tesbit ettik. Aile ve koruyucu aile sorunu, yetişen nesil için Türkçe dil sorunu, Türkiye’den gelenlerin diploma denkliği sorunu, ayrımcılık ve işsizlik sorunları, pasaport harçları sorunları, Türkiye’ye izine gittiklerinde vatandaşlarımızın cep telefonunu kayıt sorunları, Türkiye’ye kesin dönüş yapanların uyum sorunları gibi konuları bir ana başlık altında topladık. Bunları bir rapor halinde YTB’ye sunacağız” dedi.

 

 

Daha sonra sırasıyla Osman Elmacı, Ejder Köse ve Yusuf Altuntaş YTB içeriside görev aldıkları gruplarla ilgili bilgiler verdiler.
Osman Elmacı, Toplumsal ve sosyal katılımın önemine değindi bu konuda ki çalışmaların yapıldığını ve bunu YTB’yede ki toplantıda dile getireceklerine değindi.
Ejder Köse; “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesi ve gelecte kendilerini ifade edebilecekleri daha iyi bir toplumsal ortamda yaşamları için gerekli çalışmaları yürütmek üzere 2010 yılında 5978 sayılı yasa ile Başabakanlığa bağlı olarak kurulan YTB’nın 17. Maddesi gereği, alandaki tercübelerin idareye yansıtılıp ortak akılla sorunların çözümü için Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu (YVDK) oluşturulmuştur” dedi. Köse daha sonra avukat olmasından dolayı olayların hukuksal yönüyle ilgilendiğini örnek olarak Türkiye’deki mal varlığının Hollanda kurumları tarafından araştırılmasının kanunsuz olduğunu ve Hollanda mahkemelerinin boşanma kararlarının Türkiye tarafından da tanınması konusunda çalışma yapılacağını belirtti.
Yusuf Altuntaş da, Hollandalı Türklerle Ankara arasında köprü olduklarını belirterek; “ Biz vatandaşlarımızın sorunlarını tespit edip, önerilerimizle birlikte yetkililere sunmak ve takip etmekle mükellefiz” dedi.
Mayıs ayında ikinci bir toplantı yapılması kararı alınarak toplantı sona erdi.

 

 

Mustafa Toga / ROTTERDAM