Ermeniler Hollanda’da Soykırım Anıtı Açıyor

Ermeniler Hollanda’nın Almelo şehrinde 24 Nisan 2014 tarihinde Ermeni “soykırım” anıtını açmak için hazırlıklarını tamamladı.


  • Kayıt: 15.04.2014 11:33:00 Güncelleme: 15.04.2014 11:37:00

Ermeniler Hollanda’nın Almelo şehrinde 24 Nisan 2014 tarihinde Ermeni “soykırım” anıtını açmak için hazırlıklarını tamamladı.
Türk Meclis üyeleri haricinde tüm meclis üyelerine L. Haroutiounian imzası ile gönderilen davetiyenin duyulması Hollanda Türk Toplumunda huzursuzluk yaşanmasına vesile oldu.
Daha önce de Assen şehrinde bir mezarlıkta anıt diken Ermenilerin bu girişiminin, İddia edilen “soykırım”ın önümüz sene 100. yılı olması nedeniyle bir hazırlık niteliğinde olduğu öne sürülüyor.
Konu ile ilgili olarak A.E.S.A.- komisyon üyesi, Almelo’da mukim Ermeni Havari Kilisesi 'Surp Krikor Lusavoritch' ve Hay Tad Nederland adına yolladığı davetiyede L. Haroutiounian şöyle diyor:
“Değerli Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) Yönetimi ve Belediye Meclisi Üyeleri
1915’de Osmanlı yönetimi tarafından işlenen Soykırım sonucu mağdur edilen 1,5 milyon Ermeni’nin anılması için 24 Nisan 2014’de Almelo’da mukim Ermeni Kilisesinde 99. anma toplantısı düzenlenecektir. Kilisemizde yapılacak anma toplantısı bir anma ayini ile başlayacaktır. Hazır bulunanlar ayinin ardından “Almelo Ermeni Soykırımı Anma” (A.E.S.A.) anıtının bulunduğu ve açılışının yapılacağı Ermeni Kilisesinin bahçe avlusunda bir araya toplanacaklardır.
Almelo’da yaşayan Ermeni toplumu ile yakından ilgili olduğunuz cihetiyle sizleri bu vesileyle davet ediyoruz. Katılımınız şükranla karşılanacaktır. Bu anda, programın içeriğini düzenlemekle meşgulüz, bu nedenle nihai program size ileriki aşamada gönderilecektir.

Ermeni toplumuna mensup davetliler dışında siyasiler, araştırmacılar ve Sivil Toplum Kurumu temsilcileri de yer alacaklardır. Bunun belki burada açıklanması yersiz olacaktır ama Almelo Ermeni Kilisesi ölçek olarak Hollanda’da yer alan Ermeni organizasyonları arasında en büyüğü olanıdır ve bu vesile ile 1915 Ermeni soykırımı mağdurlarının anılmasında merkezi rol üstlenmektedir.”

 

Türk STK'lardan göreve davet çağrısı

 

Haberin duyulması ile harekete geçen Türk Toplumu STK’ları göreve davet eden bir çağırı mektubu yayınladı. Sosyal Medyada dolaşan ve çeşitli kurum kuruluş ve basın mensuplarına gönderilen mektup aynen şöyle:
“Hollanda 24 Nisan 2014 tarihinde Almelo kentindeki Ermeni Havari Kilisesi’nde (Armeense Apostolische Kerk) bir “soykırım anıtı” açılması planlanmaktadır. Anıtın dikilmesi için Almelo Belediye Meclisi’nde görüşme yapılmamış ve herhangi bir izin alınmamıştır.
Hollanda Türk toplumu olarak, Ermeni diasporasının nefreti körüklemeyi ve huzursuzluk çıkarmayı amaçlayan bu yasadışı girişimini engellemek üzere, yerel ve ulusal makamları harekete geçirmek görevimizdir. Bu ülkede yaşayan yarım milyona yakın Türk’ün selameti açısından, gür sesimizi duyurmak için en hızlı şekilde Almelo’da, Lahey’de, Rotterdam’da, Utrecht’te ve bulunduğumuz diğer şehirlerde örgütlenerek yerel makamlara rahatsızlığımızı iletelim. İmza kampanyası başlatalım. İnternette aktif bilinçlendirme çalışmaları yürütelim. Şikayet dilekçelerimizi Almelo Belediyesi’nin elektronik posta adresine gönderelim. Derneklerimizin düzenleyeceği gösterilere katılalım. Toplumumuzun siyasi temsilcilerini harekete geçirerek kendilerine destek olalım.
Gelin hep birlikte, Ermeni toplumunun bu nefret tohumları ekmeyi amaçlayan girişimini başarısızlığa uğratalım. Şanlı tarihimize ve şehitlerimize kasteden hakaret ve iftira kampanyalarına sessiz kalmayalım. Çocuklarımızın ve bizden sonraki nesillerin bu ülkedeki geleceğini güvenceye alalım. “