Sosyal Ödenek İçin Hollandaca Şartı

Hollanda’da sosyal ödenek alma şartları arasına Hollandaca dilini bilme zorunluluğu da eklenecek.


  • Kayıt: 16.04.2014 19:40:00 Güncelleme: 16.04.2014 19:40:00

Hollanda’da sosyal ödenek alma şartları arasına Hollandaca dilini bilme zorunluluğu da eklenecek.
Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve gelecek yıldan itibaren yürürlüğe girmesi planlanan yasa tasarısına göre, Hollandacayı öğrenmek istemeyenlerin ödenekleri kesilebilecek.
Bakanlık Müsteşarı Jetta Klijnsman'ın konuyla ilgili hazırladığı tasarının, tavsiye alınması talebiyle Danıştay'a gönderildiği bildirildi.

 

 

Hükümetin koalisyon protokolünde de yer alan düzenlemeye göre, sosyal ödenek başvurusu yapan Hollandaca bilmeyen kimseler, dil kursuna gitmeye zorlanacak.
Kursa gitmeyi kabul etmeyenlerin ilk etapta ödeneklerinin yüzde 20'sinin kesilmesini öngören tasarıda, 6 ay içinde bir gelişme yaşanmaması halinde kesinti miktarının yüzde 40'a yükseltilmesi öngörülüyor. Bir yıl sonunda Hollandaca konuşamayanın ödeneği ise tümden kesilebilecek. Sosyal ödenek verecek yerel yönetimler, kişileri bu konuyla ilgili sınava tabi tutabilecek.
İktidardaki Liberal Parti (VVD) ve İşçi Partisi'nin (PvdA) hazırladığı koalisyon protokolünde yer alan planın içerdiği söz konusu esaslar, uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirilere hedef oluyor.
Hollanda'da sosyal ödenek alanların önemli bir kesimini göçmenler oluşturuyor.