HOLLANDA GRUBU, İNCELEMEDE BULUNDU


  • Kayıt: 09.03.2018 12:08:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:05:05

HOLLANDA GRUBU,  İNCELEMEDE BULUNDU 


Hollanda grubu, İzmir'in Bayındır ilçesinin bir dağ köyü olan Dernekli’ye bağlı Mersinli mevkinde, permakültür esaslarına dayanan ve örnek sürdürülebilir bir yerleşim alanı olan Marmariç Permakültür arazilerinde ki bağlarda incelemede bulundu.

 


Hollanda’dan Manisa’nın Salihli ilçesine gelen grup, İstanbul’da ki yaşamından ayrılıp İzmir'in Bayındır ilçesinin bir orman köyü olan Dernekli’ye bağlı Marmariç’e yerleşen serbest gazeteci aynı zamanda Buğday Derneği Koordinasyon Kurulu Üyesi Oya Ayman’ın ekolojik yaşama uygun yer bağlarında incelemede bulundu.

 



KIRK YILLIK BAĞLARIN KURTARILMA PLANI


650 metre yükseklikte yetiştirilen üzümlerin yaşlanmış olan kök ve dallarının yeniden canlandırılmasında daldırma sisteminin uygun olacağını söyleyen Hollanda’dan gelen bağ ve bağ fidanı uzmanı Yusuf Beyaztaş; Avrupa’daki bir çok tarım fuarlarına gözlemci olarak katıldım. Yer bağları konusunda ise uzun yıllar dayana deneyimlerim var. Marmariç’de ki bağlar çok yaşlanmış. Önce toprak analizi yaptırılmalı. Buradaki asmalar ya tamamen köklenip yeniden dikilecek ya da hali hazırdaki taze dalların toprak altına daldırma sistemiyle yeniden hayata kazandırılacak. Yeni bağ fidanı dikmek hem masraflı hem de yetişmesi uzun yıllar alır. Daldırma sisteminde ise bir taraftan bağlar gençleştirilirken diğer taraftan az da olsa üzüm üretimi yapılabilinir” dedi.

 

SORUNLAR YERİNDE TESPİT EDİLMELİ

 

Oya Ayman ise biz bu 17 dönüm araziyi bir kaç yıl önce satın aldık. Çevremiz çam ormanları ve kiraz bahçeleriyle kaplı. Meşe, sandal, fıstık çamı, ceviz, ahlat, yabani erik, incir, zeytin gibi pek çok meyve ağacı var. Bizim aldığımız yer eski bir bağ arazisi. İçinde bulunan yaşlı bağı canlandırmak istiyoruz. Bunun için sizin gibi uzmanlardan lojistik deste gerekiyor. Hollanda’dan kalkıp buralara geldiğiniz, sorunlarımızla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim dedi.

 

PERMAKÜLTÜR YAŞAM ÇOK FARKLI

 

Buradaki yaşam çok farklı diyen grup üyelerinden Mustafa Toga buraya modern teknolojinin eli değmemiş, doğal yaşam hala korunuyor. Sadece üzüm bağları değil değişik ve farklı meyve ağaçları da yetiştiriliyor. Benim yaşadığım yer olan Sultaniye üzümlerinin diyarı Salihli ile Alaşehir arasında ise yüksek damlama sistemli bağcılık yapılıyor ve yüksek verim alınıyor. Marmariç’te ise doğaya uygun olarak yer bağı yetiştirilmiş. Her şey organik üretime göre planlanmış, umarım çalışmalarında başarılı olurlar diye konuştu.   

 

Mustafa Toga