Hollanda'da MultiFestijn Mağdurları

MultiFestijn, Türkler tarafından 2007 yılından beri Hollanda'da oluşumunu sürdürmeke ve son yıllarda bekleneni veremiyor. Bu sene olup olmayacağı da kesin olmayan MultiFestijn, organizeden kaynaklanan büyük hatalar nedeniyle stand sahiplerini zarara uğratıyor.


  • Kayıt: 17.04.2014 14:10:00 Güncelleme: 17.04.2014 15:33:00

MultiFestijn, Türkler tarafından 2007 yılından beri Hollanda'da oluşumunu sürdürmeke ve son yıllarda bekleneni veremiyor. Bu sene olup olmayacağı da kesin olmayan MultiFestijn, organizeden kaynaklanan büyük hatalar nedeniyle stand sahiplerini zarara uğratıyor.

 

''Multifestijn Yöneticilerine karşı hukuk sürecini başlattık.''

 

Multifestival Avrupa’nın genel müdiresi Melek Atak, Mültifestijn’in % 52 hissesini ve ödemeleriyle birlikte yönetimini de devralmıştı. Ancak daha sonra ortaya çıkan bazı pürüzler sonucu bu anlaşma feshedildi ve Melek Atak, Ahoy ile anlaşmayı başka bir isimle sürdürmeye karar verdi. Böylece MultiFestijn'in mevcut yöneticileri ile araları açıldı ve taraflar karşılıklı olarak hukuk yoluyla hak arama mücadelesine girişeceklerini duyurdular.

 

Melek Atak

 

Melek Atak, yaptığı açıklamada; Multifestijn ile aralarında yaşanan sorun hakkında hukuki sürecin devam ettiğini söyledi. Karşı tarafın basında yer alan "Hukuka başvuracağız." açıklamalarına rağmen henüz herhangi bir girişimde bulunmadıklarını belirten Atak, "Ama biz onlar hakkında hukuk sürecini gerçekten başlattık" diye konuştu.

 

''Verilen sözler yerine getirilmiyor.''

 

Yaptığımız araştırma sonucunda, 18-21 Ekim 2012 tarihleri arasında Amsterdam Vijfhuizen'deki, Expo Haarlemmermeer Salonunda düzenlenen MultiFestijn'de verilen sözlerin yerine getirilmediği gerçeğine ulaştık.
100 binin üzerinde katılımcı beklenen MultiFestijn 2012'ye, bu oranın çok altında katılım gerçekleştiğini söyleyen bazı stant sahipleri, ödenen ücret konusunda haksızlık yapıldığını ve katılımın bu kadar düşük olması nedeniyle yönetimin ödenen stant fiyatlarında yüzde 30 indirim sözü verdiğini iddia ettiler.
Tanıtım bölümünde bulunan bazı stant sahiplerine bahsi geçen indirimin ödendiği ama yetkililerin ödenen bu miktarı geri talep ettikleri ileri sürüldü ve bazı stant sahiplerine ise hiç ödeme yapılmadığı ortaya çıktı. 

 

 

Multifestijn yönetimden gelen açıklamada; ''Verilen indirim sadece ''bazaar'' bölümünü kapsamaktadır, ''tanıtım'' bölümü için bahsi geçen indirim söz konusu değildir.'' denildi.

 

Rana Woondecor'un sahibi Fatih Kaya ve Decor Mobilya'nın sahibi Hacı Mert Ekinci, verilen sözün yerine getirilmesi gerektiğini vurguladılar ve şu şekilde şikayetlerini dile getirdiler:

 

Fatih Kaya

 

Fatih Kaya ( Rana Woondecor)

 

''Krizin yanısıra bir de MultiFestijn'den darbe yedik''

''Yetkililer, MultiFestijn'e katılırken bizlere 100 bin kişi gelecek diye vaatte bulundular. Ama  gelenlerin toplam sayısı 10 bin civarında kaldı. Stant sahibi kuruluşlar, katılımın istenilen düzeyde olmaması üzerine toparlanmak ve MultiFestijn'i terketmek istediler. Bu pretesto karşısında toplanan yönetim, katılımın istenilen seviyede gerçekleşmediğini ve bütün stant sahiplerine ödemiş oldukları ücretin yüzde 30'unu geri ödeyeceklerini söyledi. Ödemeyi önceden yapan bizim gibi kuruluşlara banka yolu ile geri ödeme yapılacağı belirtildi. Güvenilir bulduğumuz için bu söze güvenip, delil niteliği taşıyacak bir döküman almadık.

Ödemeyi o gün yapanlar ise, gerçek ücretten yüzde 30 daha az ödediler. Buna bizzat kendim şahit olduğum ve adaletsiz bulduğum için hakkımız olan bahsi geçen indirimi kendilerinden talep ettim. Bana gelen mektup ve mailde, böyle bir sözün sadece başkan tarafından verildiğini ve yönetimin ortak kararı olmadığını, ayrıca verilen indirim sözünün sadece ''bazaar'' bölümünü kapsadığını belirttiler. Onlara göre ''tanıtım'' kısmında bulunanlara bu söz verilmemiş. Ama toplantı sonrasında kesinlikle böyle birşey söylenmedi. Bu indirimden bütün stant sahiplerinin yararlanacağı vurgulandı. Ortada verilen ve bana göre mantıksız gerekçeler ileri sürülerek yerine getirilmeyen bir söz var.

Bu olayın takipçisi olmaya devam edeceğim. Bu nedenle Multifestijn'e katılan ve bu konuda şikayeti olan girişimcilere seslenmek istiyorum. Bizimle irtibata geçsinler.''

 

Hacı Mert Ekinci

 

Hacı Mert Ekinci ( Decor Mobilya )

 

''Değişik bahaneler öne sürülüyor''

''MultiFestijn 2012'de bizlere yüzde 30'luk indirim sözü verildi ve bu söze orada bulunan bütün stant sahipleri şahit oldu. Dahası bana bir mektup geldi ve bu mektupta yüzde 30'luk indirimden yararlanacağımız yazıyordu. Sonrasında 2013 yılında düzenlenecek MultiFestijn için beni aradılar ve kendilerine, söz verilen indirimi ne zaman alacağımı sordum. Telefondaki yetkili anlam veremediğim bahaneler ileri sürmeye başladı. Sadece ''bazaar'' bölümü için bu indirimin verildiğini, ''tanıtım'' bölümünde olan stantlar için böyle bir indirimin söz konusu olmadığını belirtti.
Benim, ''Sizin vaad ettiğiniz 100 bin kişi gelmedi. 100 bin kişi yerine 10 bin kişi bizi tanıdı.  Bu durum da bizi mağdur etti.'' şeklindeki itirazım üzerine yetkili, bu sefer de ''Bir sonraki MultiFestijn'de indirim alabilirsiniz.'' dedi.
Kısacası, mağdur olduğumuz kesin olmakla birlikte, bize verilen sözler de yerine getirilmedi.''


Görüşlerine yer verdiğimiz bu iki kuruluş haricinde MultiFestijn 2012'de yerini alan işletme sahiplerinden bazıları mağdur olduklarını belirterek, gereğinin yapılmasını istediler. Bu işletmeler:

 

Nazar Mode, Yağmur Organisatie, Fotostudio Dilara, Kavalcı-Teppich Handel, Eti Bisküvi


Rana Woondecor'un sahibi Fatih Kaya'nın, MultiFestijn yetkilisine göndermiş olduğu ve söz verilen indirimden yararlanmak istediğini belirttiği e-mailine karşılık, MultiFestijn yetkilisinden aldığı cevap:

 

Merhaba Fatih bey,

Önce işlerinizde başarılar diliyoruz. Gözünüzle şahit olduğunuz stant ödemelerinin yapılması sizi yanıltmasın herkesin kontratı var. Yönetimin aldığı ortak kararla kalan para tahsili için çalışmalarımız avukat aracılığıyla başlamıştır.
Kimseye farklı fiyat vermediğimiz gibi hiç kimseye özel indirim uygulanmamıştır. Güveninizin sarsılması bizi üzdü. Ama tekrar söylüyorum kimseye farklı ücret söylenmedi ve söz konusu olamaz.
Ayrıca başkan yaptığı açıklamada indirimin sadece bazaar bölümüne yapılacağı sözünü verdiğini vurguladı. Kaldı ki bu kararın yönetimin ortak kararı olmadığını da bizzat söyledi.
Biz sizinle konuşurken siz firmanızın tanıtımı için orda olacağınızı bildirmiştiniz. 40.000 ziyaretçiyle bu pekala mümkün oldu sanırım. Basın konusunda söylemleriniz çok nahoş ama takdir sizin yapmak istediğiniz hür iradenize bağlı.

 

 

 

 

Savaş Büyük Tipi / Amsterdam