AP Milletvekili Adayları, Seçmenden Tam Not Aldılar

Turkse Student Nederland Derneği'nin organize ettiği Hollanda Avrupa Parlementosu seçim tartışması paneline katılan adaylar seçmenden tam not aldılar.


  • Kayıt: 19.04.2014 13:29:00 Güncelleme: 19.04.2014 13:29:00

Turkse Student Nederland Derneği'nin organize ettiği Hollanda Avrupa Parlementosu seçim tartışması paneline katılan adaylar seçmenden tam not aldılar.

Rotterdam’ın güneyinde bulunan DSB Konferans Salonu'ndaki seçim tartışması paneline İşçi Partisi (PvdA) listesinde 7. Sıra adayı Adnan TEKİN, Hırıstiyan Demokratlar (CDA) 6. Sıradan Kaya Turan KOÇAK, Liberal Demokratlar (D66) 17. Sıradan Ali Osman BİÇEN ve Yeşi Sol (Groen Links) 11. Sıradan Güliz TOMRUK katıldı.
Hollanda Türk Öğrenci derneğinin davetiyesi üzere ilk defa toplu olarak bir panele katılan Türk kökenli politikacılar salonu dolduran gençler tarafından soru yağmuruna tutuldular. Siyasetçiler AB’nin Hollanda için öneminden tutunda Enerji, Telefon Operatrörleri, Nükler tehlike, Türkiye’nin AB’ye katılım süreci gibi geniş bir yelpazeyi içerisine alan konularda tartıştılar. Zaman zaman parti proğramlarının iç tüzükleri konusunda fikir ayrılığına düşen adaylar arasında sert tartışmalar yaşandı.
Avrupa Birliği’nin Hollanda için çok önemli olduğuna değinen Adnan Tekin üye ülkeler kendi sınırları içerisinde bir çok kararları alıyor ama global kararlar AB tarafından alınıp uygulanıyor. Örneğin Hollanda da telefon ücretleri çok yüksekti tüm itirazlara rağmen kulak tıkayan Hollanda hükümeti AB nin tüm birlik üyelerinde aynı fiyat uygulanacak diye bir karar almasıyla bunu uymak zorunda kaldılar. Bilindiği gibi tüm üye ülkeleri bağlayan standart yasalar aracılığıyla, insan, eşya, hizmet ve sermaye dolaşımı özgürlüklerini kapsayan bir tek pazar geliştirmiştir. Birlik içinde tarım, balıkçılık ve bölgesel kalkınma politikalarından oluşan ortak bir ticaret politikası izlenmektedir. Birlik üyesi ülkeler arasında pasaport kontrolü kaldırılmıştır. Birliğe üye ülkelerin çoğunlu ortak para birimini olarak Euro’yu kullanmaktadır. Buna benzer konulardan dolayı AP çok önemlidir dedi.
Panelin en hararetli anı ise Türkiye’nin AB’ye giriş süreci tartışmasında oldu. CDA adayı Kaya Turan parti iç programı gereği partisinin Türkiye’nin Almanya örneğinde olduğu gibi imtiyazlı bir katılıma sıcak baktığını söyledi.
Almanya hükümetinin Türkiye’ye AB’ne tam üyelik verilmesi yerine imtiyazlı ortaklık tanısından yana bir politika izlediği görülüyor. Bu durum Türkiye’deki hukusal ve siyasal reforumlar için ciddi sakıncalar doğurur diyen diğer adaylar CDA’nın bu politikasını sert bir dille eleştirdiler.
Her dört adayda seçildikleri taktirde Hollanda ve bu ülkede yaşayanların sorunlarını, menfaatlarını AP’ye taşıyacaklarını dile getirdiler. Seçilebilmeleri için yaklaşık 20.000 tercihli oya ihtiyacı olan adaylar demokrasinin kazanması için sandık başına gidiniz diye Türk seçmenlere çağrı yaptılar.
Toplantıdan sonra adaylar salonda bulunan seçmenlerle bire bir sohbet etme imkanı buldular.

 

 

Mustafa Toga / ROTTERDAM