CIA'nın işkence yapması insan haklarına aykırı değilmiş!

CIA işkence yöntemlerinin mimarı olarak bilinen James Mitchell yaptıkları işkencelerin insan haklarına aykırı olmadığını ve Amerikan yasalarına uygun olduğunu iddia etti


  • Kayıt: 19.04.2014 20:15:00 Güncelleme: 19.04.2014 20:15:00

CIA işkence yöntemlerinin mimarı olarak bilinen James Mitchell yaptıkları işkencelerin insan haklarına aykırı olmadığını ve Amerikan yasalarına uygun olduğunu iddia etti.

 

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD gündemi meşgul eden önemli konulardan biri de Merkezi İstihbarat Ajansı (CIA)'in işkence raporu.

 

11 Eylül 2001 saldırıları sonrasında başlatılan soruşturma çerçevesinde CIA işkenceyi bir sorgu yöntemi olarak kullanmış ve işkence altında aldığı ifadelerle soruşturmayı yürütmüştü. Son yıllarda yapılan detaylı araştırma sonucunda oluşturulan CIA işkence raporu, ABD Senatosuna sunuldu. CIA rapordan dolayı Senato ile de sorun yaşamıştı. 6 bin sayfadan uzun olan rapor hala kamuyoundan gizli tutuluyor ancak raporun kısa bir özeti kamoyuna sızdırıldı.

 

ABD Senatosunun soruşturmayı derinleştirme kararı almasının ardından CIA'in işkence yöntemlerinin arkasındaki isim sessizliğini bozdu. İşkence yöntemlerinin mimarı olarak bilinen ABD Hava Kuvvetleri personeli Psikolog James Mitchell, verdiği demeçte yaptıklarının insan haklarına aykırı olmadığını ve ABD yasalarını ihlal etmediğini iddia etti.

 

Mitchell, kullandıkları sorgu yöntemlerinin sonuç odaklı olduğunu ve bu yöntemlerle başarılı sorgular yaparak önemli bilgilere ulaştıklarını ileri sürerek kendisini savundu. Soruşturmayı başlatan Senato üyelerini de eleştiren Mitchell, "Şimdiye kadar hepimiz, bütün CIA, sorgulara katılan herkes yanlış yapıyordu, birtek Senato üyeleri doğru yapıyor öyle mi? Bu bana inandırıcı gelmiyor." ifadelerini kullandı.