Hollanda’da sosyal güvenlik


  • Kayıt: 11.06.2018 23:39:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:05:46

Hollanda’da sosyal güvenlik


Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği’ne bağlı Sosyal İşler Ataşeliği, diğer hususların yanı sıra Hollanda sosyal güvenlik mevzuatı ve sağlık sigortası hakkında bilgi vermektedir.


Sosyal İşler Ataşeliği, Sociale Verzekeringsbank (SVB), UWV, CAK ve Hollanda Vergi Dairesi’nin talimatıyla hizmet sunar. Tüm hizmetler ücretsizdir. Sosyal İşler Ataşeliği gerek AOW yaşlılık aylığı veya Anw geride kalanlar ödeneği için başvuruda bulunmanızda gerek AOW yaşlılık aylığı veya Hollanda’dan başka bir ödeneğiniz veya sağlık sigortanız hakkında sorularınız olduğunda, size yardımcı olur. İrtibat bilgilerimizi burada bulabilirsiniz.


  • AOW yaşlılık aylığı (AOW)

 

  • Unutulmuş Emeklilik Aylıkları

 

  • Anw geride kalanlar ödeneği (Anw)

 

  • İş göremezlik (WIA)

 

  • Çocuk parası

 

  • Sağlık sigortası

 

  • Vergiler

 

  • Sıkça sorulanlar

 

  • Ayrıntılı bilgi

 

Sigortalı mıyım değil miyim?


Bir iş sözleşmeniz varsa, hastalık veya engellilik nedeniyle çalışamaz duruma gelmeye veya işinizi kaybetmeye karşı otomatik olarak sigortalı olursunuz. Ayrıca hamilelik ve doğum izni sırasında da sigorta kapsamında olursunuz. Bir çalışan olarak emeklilik hakkınızı siz oluşturursunuz. Bakmakla yükümlü olduğunuz kişi veya çocuk yardımı gibi başka ödeneklerden de faydalanma hakkınız olabilir.


 Ancak aşağıdaki koşullar için durumunuz farklı olabilir:


  • çalışmıyorsanız

 

  • kendi işinizi yapıyorsanız

 

  • yabancı bir işveren için çalışıyorsanız.

 

Sosyal Güvenlik Bankası'nın internet sitesinde, her bir durumda, neye göre sigortalı olduğunuz veya olmadığınız Türkçe olarak açıklanmaktadır.

 

AOW yaşlılık aylığı


AOW yaşlılık aylığı (Algemene Ouderdomswet/Genel Yaşlılık Yasası) Hollanda devletinin sağladığı temel bir aylıktır. Geçmişte Hollanda’da ikamet ettiyseniz ve/veya çalıştıysanız, Hollanda’dan AOW yaşlılık aylığı almanız olasıdır.


AOW yaşlılık aylığınızın tutarı, Hollanda’da bulunduğunuz süreye bağlıdır. Hollanda'da ikamet ettiğiniz ve/veya çalıştığınız her yıl için %2 oranında AOW birikimi yaparsınız.


AOW (emeklilik) yaşı kademeli olarak 65 yaşından 67 yaşına çıkacaktır. Hangi yaşınızda AOW yaşlılık aylığına hak kazanacağınızı burada hesaplayabilirsiniz.


Daha geniş bilgiyi SVB’nin SVB’nin websitesi adresindeki internet sitesinde bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra websitesi adresindeki Türkçe sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.

 

AOW yaşlılık aylığı başvurusu


AOW yaşlılık aylığı başvurunuzu bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde yapabilirsiniz.


Bu kurumda gerekli formlar mevcuttur. SGK, formları sizinle birlikte doldurur. AOW yaşlılık aylığı hakkınızı ispatlayabilmeniz için çeşitli belgeler eklemeniz gerekmektedir. Bunlar örneğin evlenme belgesi/vukuatlı nüfus kayıt örneği ya da Hollanda’daki iş geçmişinize ilişkin belgeler olabilir. Sosyal İşler Ataşeliği ve SGK sizi bu konu hakkında daha fazla bilgilendirebilir.


İstenen tüm belgeleri (fotokopileri) başvurunun ekinde göndermeniz önemlidir. Bunu yapmazsanız, SVB’nin AOW yaşlılık aylığı hakkınız hususunda bir karar alması daha uzun sürebilir. AOW (emeklilik) yaşını doldurmanıza en az 6 ay kala AOW yaşlılık aylığı başvurusunda bulunmanızı öneriyoruz.

 

Anw geride kalanlar ödeneği


Genel Dul ve Yetimler Yasası (Algemene Nabestaandenwet Anw) temelindeki geride kalanlar ödeneği, eşinizi (ya da anne ve babanızı) kaybettiğinizde devletin sağladığı maddi bir yardımdır. Eşiniz vefat mı etti? Eşiniz Hollanda’da ikamet ediyordu ve Anw için sigortalı mıydı? Ya da eşiniz Türkiye’de ikamet ediyor ve Hollanda’dan ödenek ya da aylık alırken Anw için sigortalı mıydı?   O halde Anw geride kalanlar ödeneği almanız olasıdır.


Anw geride kalanlar ödeneği, henüz AOW (emeklilik) yaşını doldurmamış olanlar içindir. Anw geride kalanlar ödeneği hakkı, AOW (emeklilik) yaşını doldurunca sonlanır. SVB, Anw geride kalanlar ödeneğine hakkınızın olup olmadığını değerlendirir. Daha geniş bilgiyi burada bulabilirsiniz. Türkçe için burayı tıklayınız.


Unutulmuş Aylıklar

 

Hollanda’da çalıştıysanız, muhtemelen işvereninizde ek emeklilik aylığı birikimi yaptınız. Ek emeklilik aylığı ya da geride kalanlar ödeneği için birikim yapıp yapmadığınızı ve bunu hangi emeklilik fonunda (pensioenfonds) yaptığınızı tam olarak bilmiyor musunuz?  O halde iletişim linkinden bizimle irtibata geçerseniz, ilgili emeklilik fonunun irtibat bilgilerini size verebiliriz. Hangi emeklilik fonuna tabi olduğunuz, hangi branşta çalıştığınıza bağlıdır.

 

İş göremezlik (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering WAO / Wet Inkomen en Arbeid WIA)


Hastalık ya da engellilik dolayısıyla artık çalışamayacak durumdaysanız ve geçmişte Hollanda’da çalıştıysanız, muhtemelen WIA ödeneği alabilirsiniz. Türkiye'de ikamet etmeniz durumunda da bu geçerlidir.


WAO/WIA ödeneği, Hollanda’daki emeklilik yaşını (AOW yaşı) doldurduğunuzda sonlanır. AOW yaşlılık aylığı için başvurunuzu, AOW yaşınızı doldurmadan en az 6 ay önce SGK nezdinde yapmanız gerektiğini göz önünde bulundurun. Böylece AOW yaşlılık aylığınızı zamanında alacağınızdan emin olursunuz.


Hollanda’dan (kısmi) bir iş göremezlik ödeneğine hakkınızın olup olmadığını UWV’den öğrenebilirsiniz.


Daha geniş bilgiyi burada bulabilirsiniz.


Çocuk parası


2015 yılı itibarıyla Türkiye’de ikamet edenlere artık çocuk parası ödenmemektedir.


Bir ya da birden fazla çocuğunuz Türkiye’de ikamet ediyorsa, bu çocuk(lar) için çocuk parası almanız mümkün değildir.


Kamu yararına çalışıyorsanız, çocuk parası alabilirsiniz


Hollanda hükümeti ya da bazı kalkınma kuruluşları tarafından görevlendirildiyseniz, kamu yararına çalışıyorsunuzdur. Bu durumda çocuğunuz sizinle birlikte aynı ülkede ikamet ediyorsa, çocuk parası alabilirsiniz. Hangi ülkede ikamet ettiğiniz önem taşımaz.


Anlaşmaların kara uygulama alanının tespitinde SVB, kabul görmüş uluslararası ülke sınırlarını temel almaktadır.


Türkiye için geçerli geçim standardı, Hollanda'daki geçim standardından düşüktür. Bu nedenle Türkiye’de ikamet eden çocuğunuz için azami çocuk parasının %60’ını alırsınız.


Çocuk parası hakkında geniş bilgiyi burada bulabilirsiniz.


Sağlık sigortası


Türkiye’de ikamet eden ve Hollanda’dan AOW yaşlılık aylığı ya da ödenek alanların, sözleşme temelinde Türkiye’de sağlık bakımına hakkı vardır. Bunun için SGK’ya başvurmalısınız. SGK, sağlık masraflarını Hollanda ile hesaplaşır. Siz primi CAK’a (Sağlık Yardımları Kurulu) ödersiniz. Bu görevi Hollanda’da (önceki adı Zorginstituut Nederland olan) CAK yerine getirir.


Sağlık bakımından yararlanmak için, CAK’ın NTUR 121 formuna ihtiyacınız vardır. NTUR 121 formunu almadıysanız, iletişim linkinden Sosyal İşler Ataşeliği ya da CAK ile irtibata geçebilirsiniz.


Bu sağlık bakımı için CAK bu primi (katkı payını) AOW yaşlılık aylığınızdan ya da ödeneğinizden otomatikman keser. Bu katkı payı, nominal (sabit) bölüm ve gelire bağlı bölümden oluşmaktadır. Daha geniş bilgiyi burada bulabilirsiniz.


Geri dönüş ödeneği (remigratie-uitkering) alanların sözleşme temelinde sağlık bakımına hakkı yoktur.

 

Vergiler


1986 yılından itibaren Türkiye ile Hollanda arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması vardır. Bu anlaşmada, Türkiye’de ikamet eden ve Hollanda’dan ödenek alanların, Hollanda’da gelir vergisi ödemeyeceği kararlaştırılmıştır. Bazı durumlarda Hollanda vergi dairesi, ücret vergisinden muafiyet için Türkiye’de ödenen vergiyi gösteren belge isteyebilir. İngilizce dilinde mevcut olan “Gelir vergisine tabi olduğumu gösteren mukimlik belgesini” Türkiye Maliye Bakanlığı, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, Kızılırmak Mah. 1450 Sokak No: 5, Çankaya, Ankara adresinden isteyebilirsiniz. Dikkat: Formun İngilizcesini isteyiniz


Vergi beyanı hakkında sorularınız ya da yardıma ihtiyacınız varsa, bildirmek linkinden Sosyal İşler Ataşeliği’ne bildirimde bulunabilirsiniz.


Daha geniş bilgiyi burada bulabilirsiniz.


Belediye aracılığıyla sosyal yardım ödeneği


Sosyal yardım ödeneği alıyorsanız, Hollanda dışına çıkışınızın ödeneğinizi nasıl etkilediğini belediyenize sorunuz.


Sıkça sorulanlar


Türkiye’de AOW yaşlılık aylığına ilişkin sorular


Vefat edersem, eşim AOW yaşlılık aylığı alabilir mi?


Bu, duruma göre değişir. Eşiniz, sizin AOW yaşlılık aylığınızı alamaz. Hollanda AOW yaşlılık aylığı kişiye özgü bir aylıktır ve devredilemez. Muhtemelen eşiniz AOW (emeklilik) yaşını doldurduğunda kendisine ait AOW yaşlılık aylığına hak kazanabilir. Bu sadece siz Hollanda’da sigorta birikimi yaparken eşinizin de sizden dolayı sigortalı olması durumunda söz konusudur. Sosyal İşler Ataşeliği eşinizin şahsen AOW yaşlılık aylığı hakkının olup olmadığını ve AOW (emeklilik) yaşını doldurduğunda bunun hangi tutarda olacağını sizin için araştırabilir.


Türkiye’de Anw geride kalanlar ödeneğine ilişkin sorular

 

Eşim vefat etti, Anw geride kalanlar ödeneğine hakkım var mı?


Her halükarda eşinizin ölüm tarihinde Anw gereğince sigortalı olması şarttır. Bu durum söz konusu değilse, Anw geride kalanlar ödeneğine hakkınız yoktur. Ayrıca Anw geride kalanlar ödeneği hakkınızın olup olmadığı kişisel durumunuza da bağlıdır. Bu konu hakkında daha geniş bilgi için Sosyal İşler Ataşeliği ile irtibata geçiniz.


Anw geride kalanlar ödeneğinim ne zamana kadar devam eder?


Hollanda AOW (emeklilik) yaşınızı ya da ev idarenize dahil olan en küçük çocuğunuz 18 yaşını doldurana kadar Anw geride kalanlar ödeneğine hakkınız vardır. Ayrıca Anw geride kalanlar ödeneği, geride kalan yeniden evlendiğinde ya da beraber yaşamaya başladığında sonlanır.


(Şayet buna hak varsa) AOW’den Anw’ye geçiş


Hollanda AOW (emeklilik) yaşını doldurduğunuzda, muhtemelen Hollanda devletinin sağladığı temel emeklilik aylığına hakkınız vardır.  SGK nezdinde AOW yaşlılık aylığına başvurabilirsiniz. Başvuru, Hollanda’da bulunan SVB’ye gönderildikten sonra SVB, AOW yaşlılık aylığı hakkınız hususunda sizi bilgilendirir.


Yaşam belgesini nerede onaylatmam gerekir?


Yaşam belgenizi, mahalle ya da köy muhtarı, elçilik, Sosyal İşler Ataşeliği, noter ya da Hollanda konsolosluklarına onaylatabilirsiniz.


Değişikliği nasıl bildirebilirim?


Kişisel durumunuzdaki değişikliği, (aileniz ya da siz) 6 hafta hafta içerisinde SVB’ye bildirmeniz gerekir.


Örneğin şu değişiklikleri bildirmelisiniz:

 

  • Evlenirseniz veya birisiyle beraber yaşamaya başlarsanız;

 

  • Taşınırsanız;

 

  • Yeni bir banka hesap numarasına sahipseniz;

 

  • Evinizde daha fazla kişi ikamet etmeye başlarsa;

 

  • Eşiniz vefat ederse.

 

Verilerinizi değiştirmek için, değişikliği kolayca Sosyal İşler Ataşeliği’ne bildirebilirsiniz. Ya da doğrudan ilgili kurumla irtibata geçebilirsiniz.


AOW yaşlılık aylığının yanı sıra başka bir aylığa hakkım var mı?


Çalışanlar genelde Hollanda’da ek bir emeklilik aylığı için birikim yaparlar. Bu ek emeklilik aylığı için işletme emeklilik fonuna (bedrijfspensioenfonds) başvurmalısınız. Hollanda’da yaklaşık 450 tane işletme emeklilik fonu vardır. İlgili işletme emeklilik fonlarının irtibat bilgilerini Sosyal İşler Ataşeliği’nden temin edebilirsiniz. Hangi emeklilik fonuna tabi olduğunuz, hangi branşta çalıştığınıza bağlıdır.


Türkiye’de çocuk parasına hakkım var mı?


2015 yılı itibarıyla Türkiye’de ikamet edenlere artık çocuk parası ödenmemektedir.

 

Bir ya da birden fazla çocuğunuz Türkiye’de ikamet ediyorsa, bu çocuk(lar) için çocuk parası almanız mümkün değildir.


Kamu yararına çalışıyorsanız, çocuk parası alabilirsiniz. Hollanda hükümeti ya da bazı kalkınma kuruluşları tarafından görevlendirildiyseniz, kamu yararına çalışıyorsunuzdur. Bu durumda çocuğunuz sizinle birlikte aynı ülkede ikamet ediyorsa, çocuk parası alabilirsiniz. Hangi ülkede ikamet ettiğiniz önem taşımaz.


Suistimal şüphenizi mi bildirmek istiyorsunuz?


Çevrenizdeki birinin SVB’den haksız yere aylık ve/veya ödenek aldığını mı düşünüyorsunuz? O halde bunu bildiriniz. Suistimali anonim olarak da bildirebilirsiniz.


Daha fazla bilgiyi burada görebilirsiniz.


AOW gereğince sigortalılık sürelerim ya da iş geçmişim hakkında nasıl bilgi alabilirim?


Bu form aracılığıyla SVB’den sigorta sürenizin belirlenmesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Sosyal İşler Ataşeliği size bu konuda yardımcı olur.


Türkiye’de ikamet edersem, Hollanda’da vergi ödemem gerekir mi?


Çifte vergilendirmeyi önlemek amacıyla 1986 yılında Türkiye ile Hollanda arasında bir vergi anlaşması yapılmıştır. Bu anlaşma gereğince, Türkiye’de ikamet ediyor ve bir ödenek alıyorsanız, Hollanda’da gelir vergisi ödemeniz gerekmez. Birçok gelir için vergiden muafiyet talep edebilirsiniz.


Sosyal İşler Ataşeliği’nin irtibat bilgileri


Mesai saatleri: Pazartesi’den perşembe’ye kadar, 9.00 ile 12.30 saatleri arası, 13.30 ile 16.00 saatleri arası (ziyaret etmeden önce, randevu alınız)

E-posta: Ankara@svb.nl

Telefon: +90 (0)312 4091840 (pazartesi’den perşembe’ye kadar 9.00 ile 12.30 ve 13.30 ile 16.00 saatleri arası - sadece sosyal güvenlik hakkında sorularınız için)

Faks: +90 (0) 312 4091893