Türkiye’ye götürdüğünüz aracı akrabanız kullanabilir mi?


  • Kayıt: 24.06.2018 14:57:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:05:51

Türkiye’ye götürdüğünüz aracı akrabanız kullanabilir mi?

 

Yeni bir izin sezonunun gelmesi ile yurtdışında yaşayan Türkler de ava vatan yolunu tutmaya başladılar. Peki Türkiye’ye götürdüğünüz aracınızı başkaları kullanabilir mi? Gümrükler Genel Müdürlüğü merak edilen konuya açıklık getirdi.


Yurtdışında yaşayan bir kişinin aracını Türkiye’de uzun süre bırakabilmesi için son bir yıl içinde en az 185 gün yaşadığı ülkede kalmış olması gerekiyor.


Bu hesaplamayı herkes kendi yapabilir. Ancak iş sadece günleri hesaplamakla bitmiyor. Son günlerde en çok sorulan soru “Türkiye’ye götürdüğüm aracı orada yaşayan akrabam da kullanabilir mi” oldu.

 

Türkiye’de kim kullanabilir?


Bununla ilgili Gümrükler Genel Müdürlüğü şu cevabı veriyor, ‘’Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtların Türkiye’de yerleşik kişilerce  kullanılması mümkün değildir.


Bu durumun tespiti halinde araç sahibi ile hak sahibi olmayan kişiler hakkında ayrı ayrı 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi uyarınca cezai işlem uygulanır. Taşıt yurtdışı edilir.”


Diğer sıkça dillendirilen bir soru ise aracın 185 gün yurtdışında kalmayıp araç sahibinin eşi, çocukları, annesi, babası veya bir arkadaşı tarafından vekaleten Türkiye’ye götürülmesi durumunda Türkiye’ye araçla giriş yapabilip yapılamayacağı noktasında?


Türkiye Gümrükler Müdürlüğü bu sorununun cevabını da  ‘hayır’ olarak veriyor. Çünkü, aracın tekrar vekaleten gidebilmesi için en az 185 gün yurtdışında kalmış olmasının mecburi olduğunu belirtiyor.


Turizm Avrupa