Hollandalı aşırı sağcı lider: İslam terör dinidir, camiler kapatılsın


  • Kayıt: 06.08.2018 01:23:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:06

Hollandalı aşırı sağcı lider: İslam terör dinidir, camiler kapatılsın 

Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, İslam’a ‘terör dini’ suçlamasında bulunarak ülkedeki tüm camilerin kapatılmasını istedi.


İslam karşıtı tutumuyla tanınan Wilders, Twitter hesabı üzerinden, De Telegraaf gazetesinde, son dönemde çok tartışmalara neden olan Tevhid Camisi’ne DEAŞ saflarından çok sayıda kişinin ziyaret etmesine dair çıkan haberlere değinerek ülkedeki tüm camilerin kapatılmasını istedi.


Gazetede çıkan haberde, radikal ideolojiye bağlı olduğundan şüphelenilen bazı isimlerin cami müdürünün yanında oturup konuştuğuna dair bilgiler yer alırken, bu kişilerin DEAŞ’a katılmayı veya bir saldırı yapmayı planladıkları iddia edildi.


Söz konusu haberde, radikalizm yanlısı kişilerin kalesi olarak görülen camide görevli memurların Hollanda polisini camiye kabul etmediği ve sadece Mağrib kökenli polislerin içeri alındığı da kaydedildi.


“Camilerin terörün kalesi olarak kalması mantıksız”

 

De Telegraaf gazetesi’ne demeç veren, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) üyesi Arno Ruti, ülkenin başkentindeki caminin soruşturma ve cezadan uzak bir şekilde radikalizm ve terörün kalesi olarak kalmasının mantıksız olduğunu söyleyerek, Hollanda polisinin camiye girememesinin anayasal devlete bir tokat olduğu belirtti.


Şarkul Avsat’ın edindiği bilgilere göre, Ruti, İçişleri Bakanlığı ve Amsterdam Belediye Başkanı’nın bu karmaşayı sona erdirmesi gerektiğine dikkat çekti. Güvenlik unsurları tarafından erişilemeyen başka camiler olup olmadığının araştırılmasını istedi.

 

“Camileri kapatmanın zamanı geldi”


Hristiyan Demokrat Partisi’nden Madeleine Van Torenberg ise, bu haber karşısında şok olduğunu ifade ederek, dinin radikalizm ve terör için bir kalkan olamayacağını ve dinde özgürlüğün bu sınırlara ulaşamayacağını söyledi.


Hollanda parlamentosunda, geçmişte camilerin kapatılıp kapatılmaması dair tartışmalar yaşandığına işaret eden Torenberg, “Artık bu adımı atmanın zamanı geldi” dedi.

 

Hollanda’dan savaş bölgelerine çok sayıda genç gidiyor


Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörü (NCTV) Dick Schoof, Hollandalı yetkililerin önleme çabalarına rağmen, Eylül 2015’e kadar Hollanda’dan Suriye ve Irak gibi çatışmaların yaşandığı bölgelere 210 gencin gittiğini itiraf etti.


Her ay yaklaşık beş kişinin Suriye ve Irak’taki bölgelerle savaşmak için gittiğini belirten Schoof, bunu başaramamaları halinde hayal kırıklığına uğrayarak terör eylemlerini uygulamak için gerçek bir tehdit olacaklarını kaydetti.


Hollanda parlamento binasında Hz. Muhammed konulu karikatür yarışması

 

Aşırı sağcı lider Geert Wilders, Haziran ayı sonlarında yaptığı açıklamada, 100’den fazla Hz. Muhammed (s.a.v.) karikatürü teslim aldığını belirterek, bu yılın sonunda parlamento binasında Hz. Muhammed konulu bir karikatür yarışması düzenleneceğini duyurdu.


Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörü (NCTV) Dick Schoof ise, Geert Wilders’in parlamento binasında düzenlemek istediği Hz. Muhammed konulu karikatür yarışmasına, kapalı alanda yapılmasının güvenlik açısından risk oluşturmaması nedeniyle izin verdi.