ABD Türkiye'ye neden savaş açtı! 2013 yılında gizli...


  • Kayıt: 10.08.2018 00:37:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:07

ABD Türkiye'ye neden savaş açtı! 2013 yılında gizli...


ABD-Türkiye krizi bugüne ait bir mesele değil. Papaz Brunson veya yaptırım kararı da öyle. Aslında bugün yaşadığımız bir çok konunun kökü 2013’e uzanıyor. Neden mi? Kısaca hatırlayalım, 2013’te neler olmuştu.


IMF’YE BORCU 2013’TE KAPATMIŞTIK


Takvimler 14 Mayıs 2013’ü gösterdiğinde Türkiye, IMF ile borç defterini kapatmıştı. 10 yıllık 23,5 milyar dolar tutarındaki borcun son taksiti olan 422,1 milyon dolar o gün ödenmişti.
Bu durum bağımsız Türkiye için bir milattı.


KUZEY IRAK’LA PETROL TİCARETİ
2013’te IMF borcu bitiyor, Türkiye ekonomik bağımsızlığına kavuşuyordu. Son taksitin ödeme gününden 4 ay önce Ocak ayında Türkiye, Irak’taki bölgesel yönetimle petrol transferi anlaşması yaptı. Bu hem Erbil yönetimi için hem de Türkiye için önemli bir konuydu. Ancak ABD’nin canını sıkan bir gelişme olarak kayıtlara geçmişti. Çünkü Ankara-Erbil arasındaki ticari ilişkiye karşı çıkan Amerikalılardı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Psaki,“biz Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki petrol anlaşmasını desteklemiyoruz” demişti.


ÇİN’LE FÜZE PAZARLIĞI

 

2013’ün ilk yarısında Türkiye bir diğer hamleyi savunma sistemleri konusunda yaptı. Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi alımı için ABD yerine Çinli CPMIEC firmasının ürettiği FD-2000 füze sistemini tercih etti. Çinlilerle yapılan pazarlık ABD ve NATO’yu hatta bazı AB ülkelerini ciddi şekilde tedirgin etti.


NETANYAHU’NUN ÖZRÜ

 

22 Mart’ta ABD Başkanı Obama ile İsrail Başbakanı Netanyahu bir aradaydı. Görüşme sonrası Netanyahu, Erdoğan’ı arayarak, Mavi Marmara katliamı sonrası Türkiye’nin en büyük şartını yerine getirdi ve özür diledi.


AKDENİZ DOĞALGAZI

 

İsrail o süreçte Doğu Akdeniz’de bulduğu doğalgaz rezervlerinden gaz çıkarmaya başlamıştı. Türkiye olmadan çıkan gazı o an için hiçbir yere transfer edemiyordu. Türkiye 2013’te ABD-İsrail’in doğalgaz dayatmasına da karşı çıkmış ve İsrail’in teklifini reddetmişti. Bugün Lübnan, KKTC ve Filistin’in de hakkının yenmeye çalışıldığı Doğu Akdeniz doğalgazı bir küresel bir sorun olma yolunda ilerliyor. Çünkü işin içerisinde ABD’den de tutun AB ve Rusya’ya kadar bir çok ülke var.


BEYAZ SARAY ZİYARETİ

 

16 Mayıs 2013’te Beyaz Saray ziyareti vardı. O dönemde Başbakan olan Başkan Erdoğan, Obama ile bir araya geldi. IMF ile borç defterinin kapatılmasından sadece 2 gün sonra gerçekleştirilen bu ziyaret, Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir miladın başlangıcıydı.


HEMEN SONRASINDA GEZİ OLAYLARI PATLAK VERDİ

 

16 Mayıs’taki Beyaz Saray ziyaretine kadar Türkiye Kuzey Irak’la petrol ticareti başlattı.
Çin’den füze alımı için masaya oturdu. İsrail’in doğalgaz dayatmasına “hayır” dedi. Ve IMF’ye Türkiye’nin kapısını kapattı. 2 hafta geçmeden Gezi bahanesiyle Türkiye’de darbe girişimine kalkışıldı.


MISIR’DA DARBEYİ 2013’TE YAPTILAR

 

Türkiye artık net bir hedefti. Yanında Mısır’ı da hedef tahtasına koydular. 3 Temmuz’da Mısır’da darbe yaptılar. Aynı günler futbol denince ilk akla gelen ülke olan Brezilya’da futbol sevdalısı halk, “neden dünya kupasına ev sahipliği yapıyoruz” diye komik bir bahaneyle sokaklara döküldü. Brezilya devlet başkanı Lua Lua’dan sonra Venezüella lideri Çavez de kanser oldu. Lua Lua kanserden koltuğunu, Çavez ise hayatını kaybetti.


17 ARALIK 2013 VE SONRASI

 

Mısır’ın, Brezilya’nın püskürtemediğini Türkiye püskürttü. Gezi bitti bu kez 17 Aralık FETÖ’nün yargı yoluyla darbe girişimi geldi. Onu da bertaraf ettik sonra terör saldırıları başladı onu da hallettik, 15 Temmuz 2016’da hain darbe hamlesi çıktı.


15 TEMMUZ’DAN SONRA

 

Türkiye 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra 2013’ten bu yana hedef olduğu tüm saldırılar ve onları tezgahlayanlardan bir bir sıyrıldı. Üzerindeki yükü atıp, daha güçlü şekilde bağımsız politikalarına başladı. Bunun neticesini Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla gördük, hem içerde hem sınırın karşı tarafında PKK terörünü bitirdik.


ABD DIŞİŞLERİ BAKANI: TÜRKİYE TEKERİMİZE ÇOMAK SOKTU

 

Türkiye 2013’te IMF’ye borcunu kapatıp, bağımsız dış politika uygulamaya çalışırken, bir dizi ölümcül saldırıya uğradı.

 

Saldırılardan tek tek sıyrılıp, güçlenerek, 2013’te yapmak istediği her şeyi 2016 itibariyle gerçekleştirdi. PKK sorunu da böyle çözüldü, füze sistemleri ve nükleer enerji de.
Nisan ayında Afrin harekatı sonrası ABD Dışişleri Bakanı olmaya hazırlanan Mike Pompeo, “Türkiye Afrin’de tekerimize çomak soktu” demişti. Aslında bugünkü krizin tek cümlelik özeti bu, “Türkiye ABD’nin tekerine hep çomak soktu”.


TEK SALDIRI SİLAHLARI VAR

 

Ve şimdi ellerinde tek bir saldırı silahı kaldı.
O da ekonomik.
Bunun için de özellikle 24 Haziran sonrası peş peşe tetiğe bastılar.