Belçika'da Her 4 Mülteciden Biri Polis Şiddetine Uğruyor!


  • Kayıt: 23.09.2018 00:09:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:20

Belçika'da Her 4 Mülteciden Biri Polis Şiddetine Uğruyor!


Belçika’da yapılan bir araştırmaya göre her 4 mülteciden biri polis şiddetine maruz kalıyor.


Mülteciler konusunda Avrupa Konseyi ve İnsan hakları derneklerinin çağrılarına kulak asmayan Belçika'da yapılan bir araştırmaya göre her 4 mülteciden birinin polis şiddetine maruz kaldığı açıklandı. Belçika polisinin kullandığı tutum birçok trajik olaya sahne oluyor. Mayıs 2018 tarihinde polisten kaçan mülteci ailenin Merve isimli 2 yaşındaki bebeğinin polis kurşunu sonucu vefat etmesi bunlardan en önemlileri arasında yer alıyor.

 

Şiddetin en yoğun yaşandığı yer Maximilien Parkı


Medecins du Monde (Dünya doktorları) isimli Uluslararası STK'nın yaptığı araştırmada, Belçika'da her 4 mülteciden birinin polis şiddetine uğradığı ortaya çıktı. Şiddetin en yoğun olduğu yerler arasında ilk sırada Avrupa Birliğinin kalbi Brüksel'de bulunan Maximilien Parkı'nda yaşayan 700 ila 800 mülteci yer alıyor. Rapora göre Belçika polisinin uyguladığı psikolojik ve fiziki şiddet arasında yumruk, tekme, cop darbesi, telefon kırma, para çalma ve ırkçı hakaretler yer alıyor. Ayrıca Belçika polisinin üst baş aramasını gerekçe göstererek insani değerlere aykırı şekilde mültecileri çıplak vaziyete sokarak arama yaptığı belirtiliyor. Ağustos 2017 tarihinden bu yana Belçika polisinin ismi birçok kez mültecilerden para çalma vak'alarına karıştı. Son olarak Belçika polisi, 11 Eylül 2018 tarihinde başkent Brüksel'e 30 kilometre mesafedeki Termonde şehri Emniyet Merkezi'nde Eritreli genç bir mültecinin bin Eurosunu çalmakla gündeme gelmişti. Konuya ilişkin davaların sayısı yükselirken, Belçika Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre birçok davada tanık bulunamadığını gerekçe göstererek davaların düştüğü görülüyor.

 

Muhalefet ve iktidar tepki gösteriyor


Belçika'da mülteci sorunu her geçen gün büyürken, Belçika devletinin bu soruna karşı tek cevabı mültecilere yönelik hapis merkezlerin kapasitelerini yükseltmek oluyor. İltica ve Göç'ten Sorumlu Devlet Bakanı Theo Francken'in mültecilere yönelik bu sert tutumu bir yandan somut bir çözüm oluşturmazken, diğer yandan hem muhalefetten hem partisinin bulunduğu iktidar koalisyonunda tepkilere yol açıyor.