SGK PRİM BORCU SORGULAMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?


  • Kayıt: 19.10.2018 13:04:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:30

SGK PRİM BORCU SORGULAMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?


Tüm çalışanların hakkı olan bu miktarda düzensizlik veya herhangi bir aksama meydana gelirse çalışanların emeklerinin boşa gitmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra primi yatırılmayan kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanamaz, işsizlik durumunda işsizlik ödeneği alamaz ve çalışma hayatının özellikle sonlarına doğru kurmaya başladığı emeklilik hayalleri suya düşebilir.

 

SGK PRİM BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?


Bu sebeple internet kullanımın yayılmasıyla bu konudaki farkındalık da artmıştır. Birçok işlem artık internet üzerinden ücretsiz olarak yapılabiliyor. Elektronik ortamda bu hizmetten yararlanmanın da birçok yolu mevcut. 4A, 4B ve 4C sigorta kapsamında çalışanlar, E-Devlet üzerinden merak ettiği tüm sorulara kolaylıkla yanıt bulabiliyor. E-Devlet üyeliği olan herkes internet üzerinden verilen hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabiliyor.


E-DEVLET ŞİFRESİ İLE SGK PRİM BORCU SORGULAMA


Tüm vatandaşlar postaneden E- Devlet şifresi alabiliyor.


Öncelikle E-Devlet şifreniz varsa https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu adresine giriş yapmanız gerekiyor. Karşınıza çıkan sayfada, T.C Kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazarak giriş yaptıktan sonra açılan sayfadaki “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” ekranından SGK primlerinizle ilgili merak ettiklerinizi detaylı bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.

SGK HİZMET DÖKÜMÜNÜ ŞİFRESİZ NASIL ALIRIM?


Hizmet dökümünü şifresiz sorgulamak da mümkün. SGK'nın resmi sitesi olan E-SGM’ye girip (http://e.sgk.gov.tr) Karşınıza çıkan sayfada vatandaş sekmesini tıklayarak aşağıda çıkan kategorilerden “Emekli Aylığı ve İkramiye hesaplama” sekmesini bularak hangi sigorta koluna bağlı çalışıyorsanız o ekrandan bunu sorgulayabilirsiniz. Sizden bir takım kişisel bilgiler isteyecek olan ekranı tam olarak doldurmanız gerekiyor.


Sizden istenenler, TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfuz İl, Doğum Tarihi gibi bilgilerdir. Hemen sorgulamak isterseniz (https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/) bağlantısına tıklayıp istenen bilgileri doldurarak sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Hollanda’daki Ev Hanımı ve Çalışanlar için Türkiye’den Borçlanma-2018 Emeklilik Şartları


Hollanda’daki Ev Hanımı ve Çalışanlar için Türkiye’den Borçlanma-2018 Emeklilik Şartları ( Uyarı; Deventer Konsolosluk Randevu Alma , Rotterdam Konsolosluk Randevu Alma sorgulama işlemleri internetten yapılır)


Hollanda’da ikamet eden Türk vatandaşları ya da mavi kart sahipleri yurtdışı borçlanması ile Türkiye’den emekli olma hakkına sahip olup, bu işlemler için gerekli belgeler ve başvuru şartları hakkında detaylı bilgiyi konsolosluklar bünyesinde hizmet veren Çalışma Ataşeliklerimizden ücretsiz edinebilirler.


Yurtdışı borçlama işlemleri hakkında internet veya TV ekranlarından, aracılık hizmeti verdiğini iddia eden , bu konuda uzman olmayan bir çok araçı , bu işlemlerin yalnızca kendileri ya da avukatları araçılığı ile yapılabileçeği izlemini vererek haksız kazanç elde etme yoluna gitmekteler.


Halbuki Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak yurtdışında hizmet veren Büyükelçilik ve Konsolosluklarımızda Çalışma Ataşelikleri görevlendirilmiş olup ,ilgili ateşeliklerimizde vatandaşlara ; yurtdışı borçlanmasıyla Türkiye’den emeklilik işlemleri ile bulundukları ülkelerde ki çalışma ve sosyal güvenlik konuları hakkında ücretsiz detaylı bilgi verilmektedir.


Bilgi almak isteyen vatandaşlar, Hollanda’da Deventer ve Rotterdam Başkonsolosluğunda hizmet veren Çalışma Ataşeliklerine randevu alarak başvuruda bulunabilirler. Konsolosluktan bu konu hakkında yapılan duyuruda aşağıda verilmiştir..


Diğer Konsolosluk İşlemleri için Buradan Randevu Alınız


Çalışma Ataşeliğinden Duyuru


1-Ataşeliğimizde bütün işlemler randevu ile yapılmaktadır. Web sayfasından ya da e-posta yolu ile randevu verilememektedir.

 

Randevu ve bilgi almak için


Rotterdam Başkonsolosluğu Çalışma Ataşeliği 010 414 40 52


Deventer Başkonsolosluğu Çalışma Ataşeliği ) 0570 611 394 numaralı telefonun hafta içi 14.30-17.30 saatleri arasında aranması gerekmektedir.


Vatandaşlarımızın randevusuz işlem yaptırmak konusundaki ısrarları Ataşeliğimizin çalışma düzenini bozmakta, randevu alarak işlem yaptıran vatandaşlarımız bakımından da haksızlığa yol açmaktadır.


2-Ataşeliğimize yapılan başvurulardan, aynı kişilerin yakın tarihler için birden fazla randevu aldıkları, randevu tarihinde Ataşeliğimize gelemeyecek olan bazı kişilerin ise randevularını iptal etmedikleri anlaşılmaktadır. Söz konusu davranışlar, yakın tarihlerde randevu almak isteyip alamayan vatandaşlarımız bakımından mağduriyet yaratmaktadır. Vatandaşlarımızın Ataşeliğimize gelemeyecekleri durumlarda yukarıda belirtilen telefon numarasını arayarak randevularını iptal etmeleri gerekmektedir.


3-Ataşeliğimize başvururken getirilen belgelerin tercüme edilmesine gerek yoktur.


4-Ataşeliğimizden alınan hizmet ve ikamet belgelerinin geçerlilik süresi 1 aydır.


Vatandaşlarımızın randevu talebinde bulunurken alacakları belgelerin geçerlilik süresini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.


5-Türkiye’den emeklilik şartları, bireylerin özel durumları, sigortalılık başlangıç tarihi, Hollanda’daki ikamet süreleri gibi birçok farklı konuya bağlı olarakkişiden kişiye değişiklik göstermektedir.


Türkiye’den emekliliğin ekonomik ve sosyal koşulları ve sonuçları hakkında bağlı bulunulan bölgede hizmet veren Müşavirlik ve Ataşeliklerden bilgi alınması gerekmektedir.


6-Türkiye’den emeklilik için hizmet ve ikamet belgesi talebinde bulunacak vatandaşlarımızın randevu tarihlerinde Ataşeliğimize gelirken beraberlerinde nüfus cüzdanlarını (Türk kimliği)


ve aşağıdaki ispatlayıcı belgelerin asıllarını fotokopileriyle


birlikte getirmeleri gerekmektedir.


İŞVEREN YANINDA ÇALIŞMIŞ YA DA ÇALIŞAN VATANDAŞLARIMIZ İÇİN;

 

İşverenden Alınabilecek Belgeler;


Çalışmış oldukları şirketlerden aldıkları, çalıştıkları sürelerin tamamını gösteren yazılar:

 

-Elde mevcut maaş kâğıtları, sertifika, bonservis, iş sözleşmeleri gibi belgeler (imzalı, mühürlü, kişi adına ve işe giriş çıkış tarihlerinin belirtilmiş olması gerekmektedir.) Başvuru sahibinin işe giriş ve işten ayrılış tarihlerinin net bir şekilde görülmesi gerekmektedir.

 

Kurumlardan Alınabilecek Belgeler


-Pansiyon kurumundan (bedrijfspensioenfonds) bir pansiyon dökümü (Pensioenoverzicht) fotokopisi (imzalı mühürlü ve kişi adına işyerinin ismiyle birlikte giriş çıkış tarihlerinin olması gerekmektedir.)


-İş bulma kurumlarından (uitzenbureau), İş ve Gelir Kurumu (CWI) veya İşçi Sigortaları Kurumu UWV’den alınacak yazılar, belgeler SUWINET Overzicht/SUWINET Inkijk, UWV tarafından verilen PDU1-Portable Document 1 (Bu belgelerin de imzalı, mühürlü ve kişi adına işyerinin ismiyle birlikte giriş çıkış tarihlerinin olması gerekmektedir.)


Kendi Hesabına Çalışmış veya Çalışan Vatandaşlarımız İçin,


-Getirilecek belgelerin aslının olması ve imzalı mühürlü ve kişi adına düzenlenmiş olması gerekmektedir.


alınacak belgelerin aslı (işyeri kişi tarafından kurulduysa kendi tarafından kurulduğuna dair “eenmanszaak” ifadesinin yer aldığı ve kendi adının ve iletişim bilgilerinin bulunduğu ve kendi iş yerinin açılış tarihi ve işyerinin faaliyetine son verdiği kapanma tarihini belirtir belge) Uittreksel van Inschrijving en Uitschrijving


Verklaring Omtrent de Hoedanigheid van Belastingplichtige


Ev Hanımı olarak geçen sürelerini borçlanmak isteyen Vatandaşlarımız İçin;


Borçlanma başvurusunda bulunmak için ev kadını olarak geçen sürelerini gösteren belge almak üzere Ataşeliğimize gelecek bayanların ise, bağlı oldukları belediyeden aldıkları, ikamet sürelerini belirten belgeleri getirmeleri gerekmektedir.


Belediyeden alınacak Hollanda’da ikamet sürelerini belirten (vestigingsdatum in Nederland) ibaresinin de yer aldığı Hollanda’daki ilk ikamet kayıt tarihini gösteren ve son bir ayı geçmemiş güncel tarihli ikamet belgesi (imzalı mühürlü ve kişi adına verilen belgenin aslı ve fotokopisi gerekmektedir – Uittreksel van GBA met vermelding van Vestigingsdatum in Nederland / Belediyeden ikametgah belgesi Uittreksel van GBA met vermelding van vestingingsdatum in Nederland, voorzien van stempel an handtekening.


ÖNEMLİ NOT: Türkiye’den emeklilik için borçlanma başvurusu (ilk başvuru) ve maaş tahsis başvurusu (güncel belge başvurusu) arasında Ataşeliğimize ibraz edilmesi gereken belgeler bakımından farklar bulunmaktadır. Konuya ilişkin bilgi almak için 010 414 4052 numaralı telefonun 14.30-17.30 saatleri arasında aranması gerekmektedir.